1. 6

  Allemachtig, ik was zo bang dat dit doorging…kon je dat lelijke ding zelfs vanuit mijn woonplaats (Houten) zien..
  Nu nog de Windmolens niet door laten gaan die ongeveer tegen mijn huis gebouwd gaan worden en ik ben een gelukkig mens.
  Mooie titel overigens, dubbeldom, dubbel dom plan en dubbel de dom qua hoogte…

 2. 9

  Kweenie. Het komt me toch onvermijdelijk voor dat we flink de hoogte in moeten gaan bouwen als we niet ten langen leste elke vierkante meter Nederland willen bedekken met asfalt en plaveisel. Heeft niets met megalomanie te maken, wel met efficiënt grondgebruik. Dus die Arabische fallussen komen er toch wel, en dit had dan mooi de eerste kunnen zijn.

 3. 10

  @9 Misschien moet je je gewoon eerst iets meer in de kwestie verdiepen. Met het eerste woord van je comment geef je zelf al een uiterst adequate beschrijving van je competentie in dezen.

 4. 12

  Geachte heer Bullie, ik herken in uw briljante reactie op mijn bijdrage uw superieure feitenkennis op dit terrein. Zou u daarom alstublieft zo goed willen zijn om mijn beperkte kennis eens aan te vullen? Een korte samenvatting in deze ruimte zou mij al goed op weg helpen. Met mijn “Kweenie” wilde ik immers al aangeven dat ik ook wel snap dat het niet heel erg simpel is. En dat ik er met alles wat ik ervan vind misschien ook wel naast kan zitten.

  Weet u wat, misschien is het wel helemaal niet nodig om hoogbouw te plegen in Nederland. Kunnen we eindeloos platte wijken met huisjes met tuintjes en puntdaken, en bedrijfspanden van maximaal drie hoog blijven bouwen. Wat denkt u?

 5. 14

  @12: Olav, Olav, weet je niet dat achter de nick ‘Bullie’ de gehele staf van het Office for Metropolitan Architecture schuilgaat? Bullie heeft ALTIJD gelijk. Behalve in dit geval, waarin hoogbouw inderdaad op termijn onverwijdelijk is, en zelfs al te zien is in erg veel nieuwe projecten, vooral omdat bepaalde groepen mensen nu eenmaal liever in een stad of stadskern wonen dan in een ‘ruim’ opgezette burgerbuurt in de periferie. bovendien zijn er groepen mensen die graag hoog willen wonen en bedrijven die zich graag met hoogbouw willen profileren….een grote zwarte schaduw…valt over Bullie

 6. 16

  Neem na aanklikken ook even de moeite naar beneden te scrollen en te lezen.

  Wie er gelijk heeft zal mij een biologische scharrelworst wezen, maar er is geen enkele demografische aanleiding om te denken dat Nederland volgebouwd moet worden met Vinexmeuk, noch bestaat er (ondanks suggesties van projectontwikkelaars en politici die graag anders doen geloven) enige dringende noodzaak tot het bouwen van, zoals dat hier door sommige reaguurders treffend wordt omschreven, “Arabische Fallussen.”

 7. 19

  Het filmpje vind ik wel overtuigend. Het laat zien dat in elk geval met de presentatie van het plan e.e.a. mis is, en dat geeft natuurlijk geen vertrouwen in het plan zelf. Dus daar ben ik het wel mee eens.

  Veel van de argumenten op het door Bullie (bedankt) genoemde weblog komen toch vooral neer op: het ding “past” niet bij Utrecht, we vinden het te groot / niet mooi, waarom moet dat nu. Daarin klinkt door: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Ik vind dat eerlijk gezegd toch minder overtuigend. Met dat soort argumenten zou je nooit eens iets groots en monumentaals kunnen realiseren. Zo was bijvoorbeeld de Eiffeltoren er nooit gekomen, daar was ook dergelijk verzet tegen.

  Verder zegt Wikipedia (en beroept zich daarbij op het CBS) dat we er in Nederland tot 2040 nog zeker een miljoen mensen bij gaan fokken dan wel importeren. En dat terwijl we (mijn mening:) nu eigenlijk al overbevolkt zijn. Ik zie dus wel degelijk een demografische aanleiding, en zelfs een tamelijk urgente, om na te denken over hoe je die bijkomende massa moet huisvesten en waar al dat volk vervolgens moet gaan werken, winkelen enzovoorts.

 8. 20

  Nederland heeft nog enige tijd te maken met bevolkingsgroei. Volgens de CBS Bevolkingsprognose uit 2008 groeit de bevolking tot 2038 tot een omvang van 17,5 miljoen inwoners. Daarna zal de bevolking gaan krimpen. Vanaf 2038 kan het positieve migratiesaldo (aantal immigranten minus aantal emigranten) het negatieve geboorteoverschot (aantal levendgeborenen minus aantal overledenen) niet meer compenseren. Daardoor slaat de bevolkingsgroei om in krimp. In 2050 heeft Nederland 16,8 miljoen inwoners (bron: RIVM, Van Duin, 2009; De Jong, 2005a; De Jong, 2005b).