US Healthcare | For profit only

nixonHet hele healthcare-debat in de VS loopt nog steeds, ook al is een belangrijke horde genomen. In deze discussie is het wel aardig om een stukje historie van de Nixon-tapes te vernemen. Hier de dialoog over het onderwerp:

Ehrlichman: This is a–
President Nixon: I don’t [unclear].
Ehrlichman: –private enterprise one.
President Nixon: Well, that appeals to me.
Ehrlichman: Edgar Kaiser is running his Permanente deal for profit. And the reason that he can do it–I had Edgar Kaiser come in talk to me about this, and I went into it in some depth. All of the incentives are toward less medical care, because–
President Nixon: [Unclear.]
Ehrlichman: –the less care they give them, the more money they make.
President Nixon: Fine. [Unclear.]
Ehrlichman: [Unclear] and the incentives run the right way.
President Nixon: Not bad.

Ah, dat waren nog eens tijden

 1. 7

  Maar die Nixon was wel consequent: hij droeg altijd een niet-beademen-verklaring bij zich. Hij had een diep wantrouwen in dokters. Vind ik wel een mooie eigenschap.

 2. 9

  Sometimes less is more. Je kunt ook redeneren dat als doktoren worden gepusht om meer zorg in minder tijd te persen, of meer zorg voor minder geld, dat er dan vanzelf therapien ontstaan die efficienter zijn.

 3. 11

  @KJ, maar meestal is minder niet meer.

  Hoe wil je doktoren “pushen”? Hoe meet je efficientie?

  In de praktijk komt het neer op minder zorg voor meer geld. Dat heet “markt werking”. Het is precies zoals Ehrlichman het stelt:

  the less care they give them, the more money they make.

 4. 13

  O, ik geloof ook niet echt in wat ik daar schrijf, het is meer een mogelijke manier om er naar te kijken. Je pusht doktoren in tijd door ze stukloon te geven, zoals vaak nu gebeurt, en je pusht doktoren in kwaliteit door ze belanghebbende te maken van de gezondheid van de klant. Een belanghebbende van de (doorlopende) gezondheid van de klant is de verzekerings-maatschappij. Ergo, verzekeringsmaatschappijen moeten medisch onderzoek doen.