1. 3

  Het grafiekje loopt tot januari en het is natuurlijk van belang wat erna gebeurde. Dat staat hier op de site van de FED:

  Jan -2,2 %
  Feb -0,8 %
  Mar -1,7 %
  Apr -0,7 %
  Mei -1,2 %
  jun -0,4 %

  De produktie is met 4,7% in het eerste kwartaal gedaald en 2,3% in het tweede kwartaal.
  Dus de daling in het tweede kwartaal is gehalveerd en in juni zelfs de laagste daling van het afgelopen half jaar.

  Wel logisch zou je zo zeggen. We kopen welliswaar minder goederen, maar de voorraden moeten toch echt opraken.

 2. 4

  Ja-duh: het inzakken daarvan is toch haast de definitie van een recessie.

  @3 als ik het goed begrijp, heeft het niks te maken met voorraden, maar met de benutting van productiemiddelen. Het enige wat je kan zeggen is dat het logisch is omdat veel bedrijven een reorganisatie hebben doorgevoerd of afgeboekte productiemiddelen niet vervangen worden en dat daarom de daling een keer moet afremmen (tenzij die daling weer leidt tot meer reorganisaties en krimp)

 3. 5

  @4 Het een heeft met het ander te maken. Bedrijven bestelden geen nieuwe produktiemiddelen en maakten ook eerst hun voorraden op. Zolang er echter vraag is dan zal er ook weer besteld worden bij de toeleveranciers. Dus de voorraden worden weer aangevuld en er worden weer produktiemiddelen besteld.
  Je zag het gistern bij ASML, waar de orderportefeuille weer aardig begint te vullen. De makers van computerchips verwachten dus dat de vraag weer zal aantrekken en bestellen daarom weer computerchipmachines.

 4. 6

  @5: Ik snap sowieso niet dat computerchipfabrikanten weinig te doen zouden hebben. Het afgelopen jaar moeten er immers veel meer computers verkocht zijn dan in de jaren ervoor. Waar baseer ik dat op? Omdat ik in de afgelopen twaalf maanden ongeveer de helft van de studenten heb zien rondlopen met (vrijwel zonder uitzondering) een nieuwe laptop, waar dat in voorgaande jaren hooguit 25% was met überhaupt een laptop, waarvan meer dan de helft overduidelijk niet nieuw was. Toegegeven, het gaat om een kleine (een paar honderd) en mogelijk niet-representatieve steekproef, maar ik heb niet zoveel reden om aan te nemen dat de trend extreem anders is buiten de universiteit.

 5. 8

  @6: Vroeger kreeg je niet bij de eerste-de-beste mobiele abonnement een laptop mee. De meeste ervan zijn verouderde technologie wat nog op de plank lag.

 6. 9

  @7/8: De inkomsten/winstmarges zullen misschien niet bijster hoog zijn, maar de productie moet dat wel zijn. Aanvullend @8: Die Atoms waar #7 het over heeft worden anders wel op de nieuwste techniek (45nm SOI) geproduceerd (en de tot zover belangrijkste concurrent VIA heeft zelfs een totaal nieuwe processor, de Nano, helemaal van de grond af aan ontwikkeld). Overigens zit ook in een laptop nog altijd meer dan alleen een processor. Ook de chipfabrikanten van audio, netwerk, Wifi, Bt en andere chips moeten hard aan de productie.

 7. 10

  Mogelijk dat studenten met een nieuwe laptob rondlopen, maar ik denk dat bedrijven investeringen hebben uitgesteld.

  Kijk ook naar de link bij #3. Y/Y: consumer goods -7,9% Business equipment -17,8%.

 8. 11

  @10: Ik heb een sterk vermoeden dat het fenomeen zich niet tot studenten beperkt, al heb ik geen cijfers om dat te bewijzen. Daarmee wil ik overigens niets zeggen over de algemene staat van de productie, alleen dat chipfabrikanten het domweg druk moeten hebben (ongeacht of dat ook grote winsten oplevert, gezien de lage kosten van de apparatuur in netbookjes met Atom processor).

 9. 12

  @9: De cpu is maar een fractie van de halfgeleider onderdelen die in de laptop zit. De meeste onderdelen zijn toch al de nodige jaren oud, incluis de nano van VIA.

 10. 14

  @13: We hebben het niet over servers. Die vormen overigens maar een heel kleine percentage van de computerproductie.

  @12: De Nano is anders pas vorig jaar in productie genomen, net als het bijbehorende moederbord. Niet dat het erg ter zake doet als we het hebben over de productie van eenheden. Ook een “oude” chip moet je gewoon bakken.

  Hier wat cijfers over oa.netbooks.

 11. 15

  @14: En computers vormen weer een heel klein percentage van de wereldwijde toepassing van processoren. Wat dat betreft verwacht ik dat de 4-bits processor nog steeds de overhand heeft. De verkoop van witgoed heeft een grotere impact dan de verkoop van netbooks.

 12. 18

  alleen dat chipfabrikanten het domweg druk moeten hebben

  Bismarck. ASML maakt geen chips maar de machines waarmee de chips gemaakt worden. Voor ASML doet het er weinig toe of de finale producenten het druk hebben, destemeer of zij het binnen afzienbare tijd drukker gaan hebben.

  Wiki over ASML:
  ASML is a Dutch company and the largest supplier in the world of photolithography systems for the semiconductor industry. The company manufactures machines for the production of integrated circuits (ICs), such as RAM and flash memory chips and CPUs.

  Dat is het gevaar van het produceren van kapitaalgoederen: je bent overgeleverd aan de verwachtingen van producenten.

 13. 20

  @19: Dat is waar, al zal de gemiddelde mobieltje ook niet echt een bleeding edge processor bevatten. Maar denk bijvoorbeeld aan alle lantaarnpalen, regelkastjes, productielijnen, airliners en wat dies meer en je overtreft hoe dan ook ruimschoots de hoeveelheden in verhouding tot computers/mobieltjes/ipods..

 14. 23

  @22: Dat NEON is een 128-bits extensie module voor de ARM Cortex, wat zelf gewoon 32-bits is. Vergelijk het maar met de 16-bits registers van de Zilog Z80.

 15. 24

  @18: Lijkt me toch dat als er veel chips (cpu/geheugen) gebakken moeten worden, dat er dan veel chipbakmachines van ASML gekocht moeten worden? Zeker als je bedenkt dat men bezig is om over te stappen op nieuwe procedés (er even van uitgaande dat een nieuwe procedure ook een nieuwe machine betekent).

 16. 25

  Lijkt me toch dat als er veel chips (cpu/geheugen) gebakken moeten worden, dat er dan veel chipbakmachines van ASML gekocht moeten worden?

  Lijkt me niet… zo´n machine heeft een bepaalde levensduur me dunkt.

  @DJ & su: Nerds!

 17. 27

  Machines van ASML liggen niet op de plank. Ze worden besteld. Maanden van te voren. Als je nu een machine bestelt dan krijg je hem eind van het jaar (of zo iets). Het feit dat de orderportefeuille van ASML weer volloopt is hoopvol nieuws want dan verwachten producenten van chips dat er weer grote vraag gaat ontstaan naar nieuwe chips. Nieuwe machines maken de nieuwste chips. In plaats van één machine bestelt een producent van chips bij ASML bv nu drie machines. Dat is een singaal dat het beter met de economie kan gaan.
  In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht ASML nauwelijks machines en was de orderportefeuille leeg.

 18. 28

  @parallax: yup. Voor het aansturen van je CV-thermostaat of je magnetron heb je geen pentium nodig. De rekenkracht van een zx81 volstaat. De lol van dat soort cpu’s zit ‘m d’r ook meer in dat ze heel veel TTL-logica overbodig maken, en dat je veel flexibeler bent qua design — je wilt meer of andere bedieningsknoppen op je magnetron? Prima, even de programmatuur aanpassen en klaar. Electronica krijgt steeds meer IT-trekjes. Blij toe, overigens.

 19. 34

  @32, pijnloze transitie, umts is wel handig hoor

  @33, meer netbooks dan consoles verkocht, consoles hebben duurder chips dan netbooks (en geen scherm)