1. 2

  Ik zeg minimaal twee weken, maximaal een maand. Dan doet Iran “boem” – Kan iemand Onze man in Teheran vertellen dat ie zich dan maar goed moet verstoppen?

 2. 4

  Ik post wel wat als ik de echo hoor – Zit dan in het oosten van Tsjechië dus dat geeft je zeker een uur om je te verstoppen voor de echo :)

 3. 5

  OK, maar is het mogelijk vallende dominostenen te horen, als ze vallen?

  Newbies in oorlogssituaties bukken als ze iets over horen fluiten..later weet je beter “die” fluiten raken je niet.

 4. 8

  De presidentverkiezingen gaan dan wel naar de Democraten die de ongelofelijke rotzooi mogen opruimen. Dat lukt ze nooit. Bij de GOP worden alle oude neocons eruitgewerkt en zijn ze na 4 jaar klaar om het roer weer over te nemen. Hypercynisch moet ik zeggen.

 5. 9

  @larie: Ja, hangt samen met tik tik tik

  @Tsjech: Ik denk dat teheran zelf nauwelijks iets zal merken. Alleen militaire installaties.

  @Stijn: beetje meer schuld maakt niet uit. Bovendien zal dit geen Irak verhaal worden maar een relatief korte campagne alleen gericht op schade. Kost hooguit een miljard of 5.

 6. 11

  Ik mag dan toch vooral hopen dat dit uberhaupt niet gebeurd. Kunnen de heren in de torentjes niet nu alvast zeggen dat ze nooit meer een lening verstrekken als die gekken dit gaan doen of zo.

 7. 12

  *zucht* Stelletje idioten. Als Nederland hier steun voor uitspreekt dan ga ik ook niet huilen als een of andere politicus hier eens voor den kopf wordt geschoten ( kom maar AIVD! ) . Maar liever idd dat Europa eens flink aan de VS gaat duidelijk maken waar de lijnen liggen. Ik vrees alleen dat het geld verdienen boven de moraal gaat eerlijk gezegd.

 8. 13

  Het is een krankzinnig idee, oorlog met Iran, vanuit het oogpunt van ethiek en recht, maar ook praktisch en realistisch gezien. Maar niets is onmogelijk met deze Amerikaanse regering; de ergste vermoedens zijn over het algemeen waar gebleken.
  Lees ook de altijd goede analyses van Gleen Greenwald: http://www.salon.com/opinion/greenwald/2007/08/29/iran/index.html
  Je mag hopen dat zelfs Groot-Brittanië hier niet aan meedoet. Op het eerste gezicht zie ik nog niemand die hier aan mee wil doen, maar nogmaals de geschiedenis leert dat Europese regeringen erg buigzaam zijn

 9. 14

  Het is zondag, Laten we zingend ten ondergaan en A Few Words in Defense

  Landing Signal Officer told me we are going to attack Iran.

  Mag ik even heel hard lachen, het begint een soort van ramptoerisme te worden.

  The Pentagon has drawn up plans for massive airstrikes.

  Ze hebben ook plannen voor een invasie van den haag. Scenario’s bedenken is hun voornaamste bezigheid. Nu ondervinden ze al grote problemen met de bezetting van hun troepen, een derde front openen is daarmee voorlopig erg onwaarschijnlijk en helemaal met een land met een enorme hoeveelheid conventionele wapens op een paar minuten afstand van meer dan honderdduizend manschappen.

  three-day blitz

  Ook al zo’n leuk gevonden kreet. Het kosten ze twee maanden om het armetierige beetje troepen van Saddam op te vegen wat al meer dan tien jaar onder een embargo zat nadat ze wezenloos waren gebombardeerd. Hoe kunnen ze dan Iran wat al die tijd rustig door de russen en chinezen is bevoorraad uitschakelen in drie dagen? Doomsday machine zeker. Zelfs een precisie aanval door de U.S. op de kerncentrales lijkt me onwaarschijnlijk, maar ja dat dacht ik ook van de herverkiezing van Bush.

 10. 15

  Daarom loop jij nu ook achter @Dewy hoewel je alle gelijk hebt. Bush doet de zet. Het is nog een raadsel waarom niemand hem stopt al heb ik wel een idee. Daar is nl. ook een plan van aktie voor nodig, en niemand heeft dat. De enige snelle reële obstructie kan van enkele ontslag nemende generaals komen.

 11. 16

  Het is een krankzinnig idee, oorlog met Iran..

  O ja?
  Dan hoop ik maar dat Iran dat ook vindt..
  Het land is in elk geval vast verheugd door jullie correct-vertrouwde ongeschokte anti-amerikanisme..Weer een petvol useful idiots erbij.

 12. 21

  Waarna Iran zeker zegt: “Sir, thank you sir, may I have another sir.” Een grondoorlog wordt dan onvermijdelijk of ze Iran nu binnentrekken of niet. Als je daarbij in acht neemt dat de Iraanse grondstrijdkrachten redelijk goed zijn uitgerust voor de regio en de Amerikanen al een een paar jaar aan battle fatigue lijden is dat tenzij Amerika nucleair gaat een potentieel waterloo, dat weten de amerikanen zelf ook. Gezien de officieuze bronnen lijkt dit meer een geval van power play om Iran onder druk te blijven zetten hun nucleaire activiteiten te staken. Het enige waar een blitz voor gebruikt kan worden is wanneer er een incident wordt gecreëerd waarbij een korte en snelle vergelding als gepast kan worden verkocht, de Iraniërs kunnen de aankomende tijd beter niet te dicht bij de grens te patrouilleren.

 13. 23

  @22
  Had zelf een klein postje gemaakt over dit verhaal (keurig naar jullie gelinkt hoor) maar had precies hetzelfde idee toen ik dat op nu.nl zag….
  Heb gemengde gevoelens bij dt verhaal, denk het al langer en steeds gebeurt het (gelukkig) niet, maar angstig gevoel bekruipt me dat we binnenkort weer met z’n allen CNN gaan kijken.

 14. 28

  Dat er in het pentagon plannen worden gemaakt om Iran aan te vallen zegt overigens niets. Het is de taak van militairen om die plannen klaar te hebben. Gegarandeerd dat er plannen zijn en worden gemaakt in het pentagon om Pakistan aan te vallen, om Venezuela aan te vallen etc etc. Het enige waar dat iets over zegt is de geografische locatie van de plaatsen waar het pentagon het risico van oorlog het hoogst inschat.

  Ik zou me pas zorgen maken als het pentagon geen plannen meer maakt. Dan is het een soort FEMA geworden.

 15. 29

  Plannen genoeg op het Pentagon, daar mankeert het niet aan. Maar zelfs zij zien geen brood in een oorlog met Iran.
  Een oorlog met Iran werd al jaren lang voorbereid in de media, op CNN nota bene met hulp van gepensioneerde kolonels. De weerstand ertegen (in de VS niet minder dan elders) groeide echter maar door. Om op dit moment weer een serieus lijkende hoax te organiseren… dat gaat mijn pet te boven @Mary Servaes. Om op dit moment een serie bombardementen op Iran te organiseren… dat wil ik wel snappen. De VS gokt erop dat Iran drie jaar bezig zal zijn eigen orde op zaken te stellen en minder aandacht voor Irak en Libanon zal hebben. En verder geen negatieve gevolgen fingers crossed.

 16. 30

  @Mesc

  De druk opvoeren. Als het jouw pet te boven gaat dan gaat het die van het Iraanse oppercommando ook te boven.

  De VS heeft kolossaal geblunderd in Irak. Maar N-Korea hebben ze redelijk mooi gespeeld.

 17. 32

  Gaat niet gebeuren. Oorlog verklaren kan alleen met goedkeuring van het Congress en die zeggen massaal “it’s not gonna happen”.

  De enige manier om Congress om te krijgen is een ontzettende 2e 9/11 en dat is ook ‘not gonna happen’ omdat teveel tinfoil hats al jaren roepen dat er aan het einde van Bush’ zijn termijn een 2e 9/11 komt. Ligt er dus te dik op en is veel te ongeloofwaardig.

  Ze willen zo graag die neocons, maar ze hebben er geen tijd meer voor. Het is niet voor niets dat iedereen Bush in de steek laat.

 18. 33

  Laten we hopen dat het niet gaat gebeuren. Bush zegt al jarenlang dat er voor allerlei dingen geen toestemming van het Congress nodig is. Dat betekent dat Congress dat recht moet heroveren, desnoods via de rechter, wat a. lang duurt en b. nogal wat politiek doorzettingsvermogen vraagt. In de tussentijd doet Bush wat hij wil. Dit is de praktijk van de afgelopen jaren, ook met democratische meerderheid in Congress.

  Verder zie je dat het Witte Huis al jaren bezig is de geesten rijp te maken voor een oorlog. Bijvoorbeeld door stelselmatig te zeggen dat Iran wapens levert aan opstandelingen, of dat Amerikaanse soldaten zijn gedood door Iraanse wapens. Dit is grotendeels onzin, omdat Iran zich natuurlijk wel bemoeit met Irak, maar dan met de Shi’iten, die weer de bondgenoten van de Amerikanen zijn. De meeste Amerikanen worden gedood door Soennieten, die wapens krijgen van o.a. Saoedie Arabië. Nog zo iets, er wordt voortdurend gepraat over Al Qaida, als in een stad heroveren op ‘Al Qaida’, maar in feite is de groote meerderheid van de soennitische opstandelingen niets te maken met Al Qaida, blijkt uit alle cijfers die voorhanden zijn. En zo zijn er veel meer voorbeelden te bedenken.
  Nogmaals, lees het blog van Glenn Greenwald voor scherpe analyses van media en politiek in de VS: http://www.salon.com/opinion/greenwald/

 19. 34

  Ik ben het wel met Dewy eens. In die zin.. De Yankees gaan niet zelf en bewust de aanval inzetten. Te veel risico op politieke, militaire en economische vlak.
  De troepen in Irak, de prijs van de olie en de positie van Bush (er hebben al generaal gedreigd met opstappen als dat plan door gezet wordt)

  Alleen Bush wil de druk maximaal houden. Vandaar de media oorlog tegen Iran, en het gereed hebben liggen van al het oorlogsmateriaal dat nodig is voor een aanval in de Golf. En juist dat nu is het risico. Er kan in een dergelijke gespannen situatie makkelijk een vergissing begaan worden die een oorlog veroorzaakt. Buiten de wil van beide partijen. Wat bijvoorbeeld als de Israeliers zenuwachtig worden en een solo aanval doen. Iran reageert door op de Amerikaanse vloot te schieten in de Golf en een oorlog ontstaat. Of een zenuwachtige US Marines of Republikeins Gardelid duwt op het verkeerde knopje en schiet op de tegenstander..

  Voor de duidelijkheid, ik ben van mening dat er aan de andere kant even zoveel redenen zijn om geen oorlog te willen. De Iraanse economie staat op crashen, mede door de afhankelijkheid van benzine invoer.
  Iran zit dringend verlegen om investeerders als Shell om een terugloop in de olieproductie op te vangen.
  De positie van het huidge regime is uiterst wankel. Zowel de kliek rond Rafsjansani als de jongeren in Theheran willen hen kwijt, en de niet perzische minderheden worden onrustig.
  Het wraakscenario waarin Iran een aanval pleegt op zijn buurlanden in een poging schade toe te brengen aan de westerse economie lijkt me ook erg onwaarschijnlijk. Iran gooit er lokaal en economisch haar eigen ruiten mee in. De vraag naar olie zal wegvallen, de relaties met de buren voor decenia verstoord. Dit regime is realistisch genoeg om die afweging te maken. Elk dreigement is echter goed voor de olieopbrengsten. De prijs van ruwe olie stijgt onmiddelijk.
  Laten we dus hopen dat er zich voor de Amerikaanse verkiezingen geen ongelukken voordoen, Bush daarna opgekrast is en er iemand zit die een dialoog aan gaat met Iran.

 20. 35

  @Arduenn: Uh, nee dus. Na 911 is er een constructie bedacht waarin iedere aanval ihk van de oorlog tegen het terrorisme op voorhand is goedgekeurd. Alleen om geld te krijgen moet Bush nog naar het congress.