Sinds vorig jaar moeten alle aanbieders van telecomdiensten (telefoon, internet) alle verkeersgegevens anderhalf jaar bewaren. Wie met wie heeft gebeld en wie met wie heeft gemaild, simpel gezegd. Die bewaarplicht, opgelegd door de EU, is niet zonder slag of stoot door de Eerste Kamer gekomen. Het scheelde maar weinig of het wetsontwerp was gestrand. De regering kon uiteindelijk nog de steun van de VVD en het CDA krijgen met de belofte dat de termijn zou worden gereduceerd tot het minimum volgens de EU-richtlijn, zes maanden. En er zou worden uitgezocht of de bewaarplicht voor met name de kleinere bedrijven niet te bezwaarlijk en te kostbaar is.
Deze week schreef de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, mede namens haar collega Ernst Hirsch Ballin, aan de Eerste Kamer dat het allemaal wel in orde zou komen. Ten eerste heeft de regering zoals beloofd een wetswijziging voorgesteld aan de Tweede Kamer voor de reductie van de bewaartermijn. En er is een nulmeting gedaan naar de invoering van de wet.
Wat blijkt?
1. Er zijn geen onoverkomelijke bezwaren geconstateerd bij de internetaanbieders, zegt de minister. Maar….veel bedrijven voldoen nog niet aan de eisen omdat de specificaties onduidelijk zijn. En de kleine aanbieders zijn nog steeds erg onzeker over de kosten.
2. De beveiliging is goed geregeld, zegt de minister. Maar…vrijwel nergens wordt volledig voldaan aan de specifieke eisen uit het Besluit Telecombeveiliging. En de wijze waarop sommige vertegenwoordigers van opsporingsdiensten omgaan met vorderingen en verzoeken is niet in lijn met het hoge beveiligingsniveau waaraan voldaan moet worden (het staat er letterlijk!).
Kortom, een aardige bevestiging van de bezwaren die vorig jaar tegen de wet zijn ingebracht. Maar dat zul je Maria en Ernst niet horen zeggen.
Reacties (3)
Privacy is vechten tegen de bierkaai.
Iedereen is er zich bewust van, niemand interesseert het echt en politici doen en masse mee in de veiligheidstrend.
/cynisch
Hoog tijd voor PGP, scrambled telefoons en VPN, of gewoon vertrouwen op de speld in de hooiberg theorie. Ook op dit moment wordt er immers al volop afgeluisterd, gerechtelijk bevel of niet. Eigenlijk is deze wet niet meer dan een bevestiging en legalisering van een al lang bestaande situatie, met als grootste verschillen, dat de kosten van het bewaren van de gegevens nu af worden gewenteld op de telecommaatschappijen, en dat nu iedereen verdacht is tot het tegendeel bewezen wordt.
Je weet nu wat je (niet) moet doen als je werkelijk iets crimineels wil uithalen.