Uitverkoop en comebacks in Zuid-Amerika

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Deze week maken twee Zuid-Amerikaanse presidentes een comeback en start Maduro de uitverkoop in Venezuela

Het leven in Venezuela is duur. Van voedsel tot kleding, de prijzen liggen vaak vele malen hoger dan in Nederland. Praktisch alle producten worden namelijk geïmporteerd. Omdat er een tekort aan dollars is, kunnen importeurs  slechts een deel van de importen financieren met dollars die men tegen de officiële koers van de Venezolaanse overheid koopt.

De overige dollars moeten de importeurs op de zwarte markt kopen, tegen een koers die ongeveer 600 procent hoger ligt. Het prijsverschil wordt doorberekend aan de klant, die eigenlijk nooit weet wat de importeur voor het product heeft betaald.

Maduro vindt deze praktijken onacceptabel. Volgens hem is er spraken van economische sabotage en speculatie. De producten dienen voortaan tegen ‘rechtvaardige’ prijzen verkocht te worden. Vrijdagavond kondigde hij live op tv aan dat de producten van twee electronicaketens dan ook verlaagd werden, omdat hun eigenaren zich aan speculatie schuldig zouden maken. Het gevolg was chaos bij de filialen van de door Maduro genoemde bedrijven. Duizenden Venezolanen gingen op pad om voor een appel en een ei televisies of wasmachines te kopen. Dat ging gepaard met enkele vecht- en schietpartijen. Een filiaal in Valencia werd zelfs geplunderd.

 

Dilma’s comeback

Een half jaar geleden was de regering van Dilma Rousseff het mikpunt van een ware volkswoede in Brazilië. Rondom de Confederations Cup werden talloze (massa) protesten in heel het land georganiseerd. De Brazilianen waren de corruptie, gebrekkige infrastructuur en stijgende inflatie meer dan zat.

Toch lijkt Dilma op dit moment een comeback te maken. Een half jaar na de rellen is haar populariteit gestegen: 58,8% van de Brazilianen heeft een positief beeld van de presidente. Volgens experts is de stijging te wijten aan drie factoren: dalende inflatie, de persoonlijke inauguratie van talloze publieke werken, en een nieuw programma waarin Cubaanse dokters worden ingezet in de armere wijken.

In oktober 2014 vinden presidentsverkiezingen plaats in Brazilië. Naar verwachting zal ook Rousseff deelnemen. Met haar herwonnen populariteit is de kans groot dat ze een tweede termijn kan dienen.

 

Ook Cristina komt terug

Ook de Argentijnse presidente maakt een comeback. Vorige maand konden jullie lezen over de spoedoperatie van Cristina Kirchner. Dit weekend werd een nieuw medisch rapport naar buiten gebracht, waarin te lezen is dat de presidente voldoende hersteld is om weer aan het werk te gaan. Volgens haar woordvoerder gaat ze vanaf 18 november weer aan de slag. De verwachting is dat ze beetje bij beetje haar taken op zal pakken. Voorlopig werkt ze echter niet vanuit het presidentieel paleis, maar in haar ambtswoning in Olivos, net ten noorden van Buenos Aires.

De komende weken zal de presidente nog enkele aanvullende medische onderzoeken ondergaan, om er zeker van te zijn dat Cristina weer helemaal de oude is

 

Met enige regelmaat verschijnen de artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen zoals De Gelderlander en het Brabants Dagblad. Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.

 

 

 

Reacties (3)

#1 Andy Cap

Dilma heeft dan ook op buitengewoon gepastte wijze gereageerd: ze heeft in een nationale toespraak krediet gevraagd voor hetgeen in relatief korte tijd bereikt is en veranderingen toegezegd.

Het nieuwe programma waarin Cubaanse dokters worden ingezet in de armere wijken is bijvoorbeeld een direct gevolg van de straatprotesten. Natuurlijk is het in zekere zin een symbolische daad, een stoplap voor het feit dat de Braziliaanse gezondheidszorg in een permanente crisis bevind (als een van de haarden van corruptie). Maar tegelijk ook een daad van betekenis, want het gaat niet over een paar artsen, maar om 4000 als ik het goed heb begrepen.

Verder is er toegezegd dat de inkomsten uit de oliewinning in het onderwijs zullen worden aangewend. Dat is nogal wat. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ze dat uiteindelijk waar kan maken, maar aan de andere kant is Dilma een ijzeren dame.

Het leek wel alsof honderduizenden mensen op staart stonden te roepen: wij zijn het volk. Ik vond het heel knap hoe Dilma daarop inging en het verbaast me niet echt dat dit deze (wat onverwachte, want charisme heeft ze niet echt) populariteit ten gevolge heeft gehad.

De dame heeft formaat.

En iedereen heeft het nou wel over de telefoon van Merkel, maar de werkelijke aanvoerdster van de protesten tegen de Amerikaanse afluisterpraktijken is natuurlijk Dilma. Dat wordt in de Europese pers als het ware een beetje weggemasseerd, waarom weet ik niet.

Eens zien of Dilma die Amerikaanse vliegtuigen WEL koopt.

  • Volgende discussie
#2 Remi Lehmann

Wat mij verbaast, is dat de politieke oppositie geen slaatje lijkt te hebben kunnen slaan uit de crisis. Is er geen alternatief ontwikkelingsmodel voor Brazilië?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Andy Cap

@2: “Is er geen alternatief ontwikkelingsmodel voor Brazilië?”

Wat bedoel je? Een rechtser model? Een groener model?

Dilma slaagt er onvoldoende in om de corruptie te bestrijden, maar “rechts”=de corruptie, dat weet iedereen en dat is een model dat niemand die geen voordeel heeft bij de corruptie (de corrupte elite) wil.

Aan de groen-linkse kant heb je Marina Silva, die als minister van milieu in de regering van Lula zat en daar is uitgestapt, omdat ze vond dat de prijs van de compromissen die werden gesloten ten bate van de economische ontwikkelingen, te hoog was.

Zij heeft geprobeerd om haar eigen “beweging” op gang te brengen en toen ze daar net niet voldoende steun mee wist te behalen om het politieke strijdtoneel te betreden, heeft ze zich onlangs op een zeer strategisch moment bij de PSB aangesloten, waar ze gelijk als grootste kanshebster voor het lijsttrekkerschap is binnengehaald.

Het zou me niets verbazen als die een van de sterkste politieke opponenten van Dilma zal blijken te zijn, naast een vertegenwoordiger van het conservatieve zuiden.

  • Vorige discussie