Abortus in Ecuador, meer macht voor Maduro en #FuerzaCristina

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Afgelopen week waren het de presidenten zelf die in Zuid-Amerika de krantenkoppen domineerden: Correa weigerde een abortuswet te ondertekenen, Nicolás Maduro wilde dat zijn parlement juist wél een anti-corruptiewet aannam en Cristina Kirchner is aan de beterende hand na haar operatie vorige week.

In Zuid-Amerika lijkt een progressieve wind te waaien: in verschillende landen kunnen homo’s met elkaar trouwen en is drugsgebruik niet langer altijd strafbaar. Ook abortus wordt uit de taboesfeer gehaald door verschillende parlementen. Maar niet overal op dit Katholieke continent kunnen zulke initiatieven op goedkeuring rekenen.

Afgelopen donderdag uitte presidente Rafael Correa zijn ongenoegen over een ingediende motie die abortus niet meer strafbaar stelt. De motie werd gesteund door een deel van de partij van de president. Correa gaf echter aan aan op te stappen als zijn partij het initiatief zou steunen. Daar schrokken zijn partijgenoten zo van, dat ze de motie introkken.

Meer macht voor Maduro in corruptiestrijd

President Nicolás Maduro heeft het Venezolaanse parlement gevraagd om een Ley Habilitante, een speciale wet die hem tijdelijk meer macht geeft. Volgens Maduro is dat nodig om de corruptie in Venezuela de kop in te drukken. Het land scoort slecht op de corruptie-index van Transparency International. De oppositie is echter sceptisch. Volgens hen heeft de president alle bevoegdheden om de corruptie aan te pakken. Zij zijn bang dat de nieuwe wet vooral gebruikt zal worden om politieke tegenstanders de mond te snoeren. De president denkt dat corruptie vooral aan de private sector te danken is. Maar enkele recente schandalen laten zien dat de overheid alles behalve ‘schoon’ is.

Maduro heeft minimaal 60 procent van het Venezolaanse parlement nodig om de wet aan te nemen. Op dit moment komt zijn coalitie precies een stem tekort. De verwachting is dat over twee a drie weken wordt gestemd, mits Maduro zeker weet dat hij de benodigde stemmen heeft.

 

Cristina Kirchner weer op de been

Vorige week werd presidente Cristina Kirchner met spoed geopereerd in een kliniek in Buenos Aires om een bloedprop in haar hoofd te laten verwijderen. In het NOS Radio 1-Journaal berichtte ik over de stemming in de Argentijnse hoofdstad en de politieke gevolgen van de operatie. Zowel op straat als op twitter (#FuerzaCristina) wensten de Argentijnen de presidente beterschap. Zij kunnen kunnen nu opgelucht ademhalen. De operatie is succesvol verlopen en Cristina heeft zondag de kliniek verlaten. Ze moet nog wel 30 dagen rust houden van de doktoren. De omstreden vice-president Amado Boudou neemt haar werkzaamheden over.

 

Volg Remi Lehmann op Twitter om elke dag op de hoogte te blijven van nieuws uit Zuid-Amerika.

Reacties zijn uitgeschakeld