Uitgeregeerd?

Foto: copyright ok. Gecheckt 03-03-2022

Update 12.15: Ze praten gewoon verder.

Vandaag is de dag van de waarheid voor het kabinet. Het is erop of eronder voor Rutte, Verhagen en Wilders. Terwijl de oppositie likkebaardend speculeert over nieuwe verkiezingen, zal de gedoogcoalitie alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat het overleg in het Catshuis definitief spaak loopt. Een gevallen kabinet zal vervelend zijn voor de VVD en het CDA, maar het zal vooral de PVV zijn die in dat geval de wonden moet likken.

Anderhalf jaar lang hebben Wilders en zijn clubje nonvaleurs mogen proeven van de macht. Dat zal ongetwijfeld lekker hebben gesmaakt. Een stevige vinger in de pap, maar dankzij de gedoogconstructie toch geen verantwoording hoeven te dragen. Mocht het kabinet vallen, dan zal dat een opluchting zijn voor een groot deel van de CDA-aanhang, die zich toch al ongemakkelijk voelde met de samenwerking met de PVV. Bij nieuwe verkiezingen kan het CDA de wonden likken en duidelijk afstand nemen van de gemaakte fouten, in de hoop weer wat van het zetelverlies goed te maken. En ook het liberale deel van de VVD zal geen traan laten om het gedoogaccoord in de papierversnipperaar te doen verdwijnen. In de peilingen is de VVD (samen met de SP) nog steeds de grootste partij en daarmee de eerste kandidaat voor het leveren van de premier. Een kabinet Rutte II is daarmee niet uitgesloten.

De grote verliezer van een eventuele kabinetsval zal echter de PVV zijn. Alhoewel deze in de verschillende peilingen nog immer kan buigen op 20-25 zetels, en ze deze ongetwijfeld zullen gaan verzilveren bij nieuwe verkiezingen, zullen de VVD en vooral het CDA niet staan te springen om wederom met de PVV aan tafel te gaan zitten voor nieuwe regeringsonderhandelingen. Laat staan als de PVV de grootste partij zou worden, zou het onmogelijk worden voor Wilders om steun te vinden bij andere partijen om een kabinet Wilders te vormen. Een val van het kabinet zal onvermijdelijk leiden tot het verdwijnen van de PVV uit het centrum van de macht.

Indien er verkiezingen zouden komen, dan zouden we op basis van de huidige peilingen afstevenen op een kabinet Roemer of een kabinet Rutte-II. Een kabinet Roemer is onwaarschijnlijk. Enkele jaren geleden pakte de SP ook een enorme winst, maar door een officieus cordon sanitaire werden zij buiten regeringsdeelname gehouden. Maar niets is onmogelijk, en het zou kunnen leiden tot het eerste linkse kabinet sinds Den Uyl. Een tweede kabinet Rutte daarentegen biedt een tweetal opties: een centrumcoalitie, waar zowel het CDA en de PvdA aan deelnemen, of alsnog het Paarsgroene kabinet. Maar hoe dan ook: de PVV zal bij nieuwe verkiezingen door gebrek aan potentiële coalitiepartners veroordeeld worden tot de oppositiebankjes, alwaar het weer lekker kan gaan schreeuwen langs de zijlijn.

Wil de PVV invloed blijven uitoefenen en deel uit blijven maken van de gedoogcoalitie, dan zullen ze vandaag wederom veel van hun ‘rotsvaste’ standpunten en piketpaaltjes moeten laten varen. Het kabinet laten klappen is politieke zelfmoord voor Wilders, die dan veroordeeld wordt tot de oppositie en de komende decennia daar noodgedwongen zal blijven zitten. Aangezien Wilders echter al vele malen eerder het ene na het andere standpunt heeft laten vallen, zal dit nu ook geen probleem worden. Een beetje sputteren voor de bühne, wat zeveren over het ‘landsbelang’ dat niet gediend is met een kabinetsval en dat het toekomstperspectief met de PvdA of de SP aan de macht vele malen erger is, waarschijnlijk samengevat in minder dan 140 tekens. En dan gezamenlijk grimlachend het Catshuis verlaten om de komende dagen de miljardenbezuinigingen vorm te geven volgens de wensen van het CDA en de VVD. Dit is (helaas) uiteindelijk het meest reële scenario voor vandaag: glas, plas, was en alles voor de macht.

Foto: flickr/minister-president

Reacties (4)

#1 Spam

Schertsvertoning

  • Volgende discussie
#2 Jack Random

Toneelstuk. Ze zijn er al lang uit, het moet alleen aan de achterban van de PVV en het CDA verkocht worden. Volgende stap is dat Verhagen zogenaamd boos wegloopt. ‘We hebben gevochten als leeuwen, en hebben dit akkoord voor de poorten van de hel weggesleept!’. Wilders is gewoon een VVD’er, die de PVV alleen maar vanuit de VVD heeft opgezet om de populistische stem te pakken, en Verhagen is een conservatieve VVD’er met een bijbel in zijn binnenzak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 benjbenj - Reactie op #2

Ja, treffende omschrijvingen, al vraag ik me wel af of Verhagen een bijbel in zijn achterzak heeft. Die man weet misschien al geruime tijd dat hij niet langer z’n best hoeft te doen om nog christelijk over te komen. Het is een verloren zaak voor hem.

#3 Rik

@002,

Ja dat had ik ook meteen. Even laten zien dat het moeilijk is en dat de beslissingen met pijn in het hartgenomen worden. Even de PvdA kleur laten bekennen met Samson die zich graag wil bewijzen. D66 had al een aardig genuanceerde reactie en de andere partijen hadden het spelletje volgens mij wel door. Pechtold heeft er nog wel even een bijeenkomst in de omgeving van Arnhem voor afgebeld trouwens las ik in het lokale suffertje (de Gelderlander).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie