Tweet du Jour | Niet te bevatten, zo overweldigend

Serie:

1/ Ik lees veel tweets van mensen die moeite hebben de toeslagenaffaire in zijn geheel te bevatten, omdat er zo veel aspecten aan zitten die op zichzelf al erg genoeg zouden zijn, maar bij elkaar opgeteld helemaal overweldigend worden.

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

2/ Er is het enorme leed dat de gezinnen is aangedaan, het ambtelijk apparaat dat heeft gefaald, het institutioneel racisme dat nu onderbelicht blijft, bestuurders van de overheid die zaken verzwegen en soms zelfs tegengewerkt hebben,

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

3/ de maatschappelijk kosten die eruit voortvloeien, de politieke verantwoordelijkheid die maar niet genomen lijkt te worden. Het venijn van "Afpakjesdag". Het is heel veel in één schandaal.

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

4/ Wat ik nog wel wil rechtzetten zodat zaken juist geduid blijven worden: dit waren geen gezinnen aan de onderkant van de samenleving. Dit waren mensen die naar de onderkant van de samenleving zijn gebracht door een onderdeel van onze overheid.

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

5/ Dit waren gezinnen van tweeverdieners of alleenstaande werkende ouders die hun leven veelal op de rails hadden. Zoals iemand die ik erover sprak tegen mij zei: “Het is alsof ik drie stappen voorliep op iedereen in het leven en keihard tien stappen achteruit ben geschopt.”

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

6/ Het waren werkende, op hun eigen manier succesvolle mensen die van de ene op de andere dag in de schulden kwamen en werkloos raakten. Sommigen ontvingen de toeslag omdat ze studeerden en moesten hierdoor stoppen met hun studie.

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

Klik vooral verder in het twitterdraadje en lees o.a.:

22/ Onze verstandhouding met de overheid berust op ons vertrouwen dat onze overheid het beste met ons voor heeft, zoals @Janineabbring het al omschreef, en het daarom ook vrijwel nooit burgers willens en wetens zal benadelen.

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

en

23/ De toeslagenaffaire heeft aangetoond dat dat niet altijd zo vanzelfsprekend is. Deze aanname maakt dus ook dat wanneer mensen als fraudeur of crimineel aangemerkt worden, we er automatisch van uitgaan dat er wel iets van zal kloppen,

— Emine Uğur (@overlistener) December 20, 2020

Lees ook het eindverslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. In alle helderheid ronduit verpletterend. Alsof je een thriller leest.

Reacties (4)

#1 Janos

Ik kan iedereen aanraden om door te klikken, want dit is de eerste van een serie tweetjes en ze doet rake observaties.

Bijna ook de moeite waard om voor op Twitter te gaan als je daar nog niet zit (ware het niet dat verder iedereen en zijn moeder je daar helemaal de moeder scheldt als je een Verkeerde Mening hebt).

  • Volgende discussie
#2 Frank789

@1:[ ware het niet dat verder iedereen en zijn moeder je daar helemaal de moeder scheldt als je een Verkeerde Mening hebt ]

Je kunt ook gewoon mensen/instanties slechts volgen zonder op hun berichten te reageren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Janos

@2 Ja, zeker waar. Ik vermaak me er ook best. Maar heb ook genoeg mensen gillend weg zien rennen, dus wou de waarschuwing wel meegeven :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 majava

@1:

ze doet rake observaties.

Ik volg ‘r nog niet eens zo lang, maar ik heb nimmer meegemaakt dat iemand dingen zo goed kan verwoorden als zij. Het maakt niet uit dat het dan uitgesmeerd staat over 10 tweets of zo. Er zijn genoeg mensen die ik waardeer, om vele redenen, met vele verschillende achtergronden en beroepen. In al die tijd lukte het hen niet, op een “best wel aardige” quote na dan. En dan heb je ineens daar Emine Uğur.

Over de materie. Meer de nasleep eigenlijk. Ik had al eens gezegd dat ik koppen wilde zien rollen. Ogen zijn nu (eerst?) gericht op Asscher, omdat ‘ie excuses maakte. Ik vind het terecht dat hij nu onder druk staat om terug te treden als PvdA leider. Als zelfs hij het niet kan, als oppositie-kamerlid, hoe zouden mensen die nu meer verantwoordelijkheid dragen en van het huidige kabinet deel uitmaken, of bij de belastingdienst werken, dat dan wel moeten doen? Het zou ‘m daarom sieren. Die excuses waren in mijn ogen niets waard.

  • Vorige discussie