Tweespalt | Media en verdriet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Journalist Timothy Vermeir
 
De andere journalisten
‘Maar we geven alleen maar wat de mensen willen lezen en zien.’ Ik ken het argument, …, maar het houdt hier geen steek. Journalisten … moeten hun werk doen, en moeten informatie brengen aan lezers, luisteraars en kijkers. Maar dat is geen vrijgeleide om zonder scrupules, zonder respect en zonder ook maar de minste blijk van medeleven mensen te blijven bestoken tijdens de moeilijkste uren van hun leven
Bekijk eerste filmpje bij het artikel.

 
 
Nieuws is het vermelden van het ongeluk en het melden van wat daar feitelijk over te zeggen is. Nieuws is het melden van de begrafenissen en herdenkingsdiensten. Al het overige is schaamteloos profiteren van het leed van anderen.

Misschien dat we eens kunnen kijken naar de besteding van het geld voor de publieke omroepen in deze. Waarom betalen voor deze “scrupuleuze” vorm van journalistiek van onze belastingcenten? Alleen al de dag na het ongeval met de bus had het Radio1 journaal twee man in Lommel. Waartoe?

Reacties (9)

#1 Eric

Ook rond Friso werd de emotie uitgemolken. Zo erg zelfs dat Marieke de Vries concludeerde dat het dagelijks achter zonnebril en zonder veel gezichtsuitdrukking de hoofdingang van het ziekenhuis in wandelen niets minder was dan “het delen van hun verdriet met het Nederlandse volk”. Het is emo-tv van de ergste soort, die niets meer met journalistiek te maken heeft. Nederland moet zo openlijk mogelijk (mee)rouwen en de publieke omroep trekt daar zo vaak mogelijk alle registers voor open.

 • Volgende discussie
#2 Kyra

Helemaal met Steeph eens!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Terwijl hier net na het ongeluk de gezamenlijke omroepen op alle zenders tetterden…berichtte de Belgische staats- tv precies zoals je dat omschrijft. Werd bijna gênant: alleen het nieuws. Ja, een dag of wat later in een actualiteitenprogramma. Twas ergens in 2005 dat het bergafwaarts is gegaan met onze ouwe PO…

Pfff, en vanmiddag al die rouwbetuigingen afgeluisterd. Ik kan er nooit goed tegen:

En als ik doodga, huil maar niet
Ik ben niet echt dood
Moet je weten
’t Is het verlangen
Dat ik achterliet
Dood ben ik pas
Als jij dat bent vergeten

Wat heb IK misdaan dan, krijg allemaal rare opwellingen en brokken in de keel. Waarom moet ik zei de emotionele lul dat allemaal zien en aanhoren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 looxcie

Er zit een “uit” knop op je TV en radio. Je hoeft die onzin niet te zien, er is geen enkele verplichting. Lees het nieuws op het internet en kijk regelmatig op de alternatieve nieuws sites. Dan ben je meestal beter geinformeerd en je hoeft niet de uit de VS overgewaaide gekopieerde tranenshows tenenkrommend te aanschouwen. Als nieuws entertainment wordt, is er bij de scholen voor de journalistiek duidelijk iets mis gegaan.

Hier die prachtige scene uit “Network”, I want you to get MAD as HELL!:
http://www.youtube.com/watch?v=WINDtlPXmmE

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 looxcie - Reactie op #4

De link is niet weergegeven.
Nog eens: http://www.youtube.com/watch?v=WINDtlPXmmE

 • Volgende reactie op #4
#4.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #4.1
#4.3 Steeph - Reactie op #4

Dat is mijn punt niet. Ik weet dat er een uitknop is. Die hanteer ik frequent.
Mijn punt is dat de journalisten de slachtoffers en familie lastig vallen, puur vanwege de reuring die ze daarmee kunnen maken.
En dat het ook gebeurt van mijn belastingcenten.

 • Vorige reactie op #4
#4.4 Olav - Reactie op #4.3

Ik ben het hier natuurlijk helemaal mee eens.

Wat zouden we nu eens kunnen doen, als eenvoudige kijkers/luisteraars/lezers, om het journaille in te laten zien dat ze dit niet moeten doen. Want zij leven in hun eigen logica: net XYZ doet het óók dus we kunnen niet achterblijven.

#5 HansR

Gewoon terug naar een zender met slechts enkele uren per dag. Twee keer nieuws en een keer Swiebertje. Probleem opgelost.

Kul natuurlijk, maar als je denkt dat het probleem oplosbaar is – ik lees de tweespalt toch een beetje als een vraag naar een oplossing, zal wel fout zijn – heb je het mis.

Het is de techniek die een uitvergroting van een menselijke eigenschap veroorzaakt. En omdat er geen (of niet voldoende) negatieve terugkoppeling is en er wel veel geld aan te verdienen is zal dit dus blijven bestaan. Oorlog, ellende, honger en dorst. Magere Afrikaantjes en doodgeschoten kinderen.

Het is allemaal wat verder van huis maar emotie-tv bestaat en blijft.
Of het nu een bus uit België is of een bus met Palestijnse kinderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie