Tweespalt – Hezbollah en de burgers

Herald Sun, 30-6-06 Salon.com, 28-6-07
THIS is the picture that damns Hezbollah. It is one of several, smuggled from behind Lebanon’s battle lines, showing that Hezbollah is waging war amid suburbia.
The images, obtained exclusively by the Sunday Herald Sun, show Hezbollah using high-density residential areas as launch pads for rockets and heavy-calibre weapons.
Dressed in civilian clothing so they can quickly disappear, the militants carrying automatic assault rifles and ride in on trucks mounted with cannon.
My own reporting and that of other journalists reveals that in fact Hezbollah fighters — as opposed to the much more numerous Hezbollah political members, and the vastly more numerous Hezbollah sympathizers — avoid civilians like the plague. Much smarter and better trained than the PLO and Hamas fighters, they know that if they mingle with civilians, they will sooner or later be betrayed by collaborators — as so many Palestinian militants have been.

Wat is waar?

 1. 1

  Ik had het artikel op salon.com al eerder gelezen en vond het weinig overtuigend, het ging eigenlijk over een ander aspect/onderwerp vond ik.
  De foto’s in de Sun zijn echter ook niet erg overtuigend als het gaat om de raketinstallaties. Het weerspreekt in ieder geval salon.com

 2. 2

  Probleem bij het artikel in de Sun is dat de foto’s moeilijk te verifieren zijn. En waarom zijn ze gesmokkeld. Ik had niet het gevoel dat journalisten geblokkeerd werden in libanon.

  Het artikel in Salon maakt in ieder geval wel duidelijk dat de zichtbaarheid van Hezbollah laag is en dat de burgerbevolking er erg dubbel in zit.

 3. 4

  Beide artikelen hebben iig een kern van waarheid.

  Alleen dat smokkelen van fotos geloof ik niet.
  Ik denk niet dat soennieten of christenen je kop inslaan als ze merken dat je fotos publiceert over Hezbollah’s tactieken.
  (maar ik denk dat ze het “smokkelen” puur en alleen voor de sensatie erbij hebben gezet. Het blijft immers een media-outlet van Rupert Murdoch, net als Foxnews)

  Het artikel van Salon kan ik me voor een groot deel in vinden.
  In de media wordt de Hezbollah best vaak afgeschilderd als de libanese versie van de Hamas.
  Maar als men de tactieken en ‘militair’ beleid van beide partijen vergelijkt dan zie je een wereld van verschil.
  In Palestina struikel je gewoon over de militieleden die lopen te pronken met hun wapens.
  In Libanon zijn de militieleden nergens te bekennen.
  Ze flaneren iig niet op de boulevards met een AK-47 zoals ze in Ramallah of Gaza wel doen.

 4. 9

  Laatste film toont alleen aan dat een vrachtwagen/busje een zgn. garage in rijdt.
  Of de garage van de Hezbollah is of dat het gewoon een normale garage is, kan je niet zien.

  Heel onduidelijk dus.

  (stel dat er in de garage wel burgers zouden zijn, dan nog vraag ik me af waarom er pas werd gevuurd toen de vrachtwagen daarin reed. Waarom niet daarvoor al?)

 5. 10

  youssef op het eerste stuk van de laatste film kan je de lanceer platform zien die gedraaid is, die film is gemaakt met een drone, daar sturen ze dan weer een vliegtuig op af

  wat voor mij onduidelijk is is waar dit gemaakt is, waneer, of eventuele burgers uit de buurt geevacueerd zijn, etc.

 6. 11

  Ik zeg ook niet dat het géén Hezbollah-truck was.
  Ik vraag me alleen af wat dat gebouw precies is en wie er allemaal in zitten.
  Hezbollah-strijders of burgers?
  Als het hezbollahstrijders zijn dan is de actie iig wel verantwoord en gericht.
  Waren er burgers, dan is het Israelische leger dom bezig ( er waren namelijk eerdere momenten waar men de truck kon bombarderen voordat deze de garage inreed)

 7. 12

  terechte vragen, die heb ik ook, alleen of er burgers zaten kan je vanuit de lucht niet zien, daar hoort de partij die op de grond zit op te letten

 8. 13

  Hoe kan de Hezbolla nou NIET vanuit bewoond gebied schieten!?!? Vanuit steden wordt er sowieso geschoten, dus hoe dan ook wordt burgerbevolking door Hezbollah in gevaar gebracht.

 9. 15

  Ik hoorde overigens Kappen gisteren in NOVA een zeer scherpe analyse geven,… een paar minuten,..geen woord teveel of te weinig,..briljant!,..