Tweespalt – Beren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Duitsland Frankrijk
In de Duitse deelstaat Beieren is verheugd gereageerd op de komst van een bruine beer. Voor het eerst sinds 1835 loopt er in Duitsland nu weer wilde beer rond. Aan de hand van sporen, berenharen en schapenkarkassen is vastgesteld dat er een beer rondscharrelt in Garmisch-Partenkirchen. Naast de Beierse minister voor Milieu hebben ook jagers positief gereageerd op de komst van de beer, het dier is zelfstandig vanuit Italië naar Duitsland getrokken. In de Franse Pyreneeën zijn boeren woedend over het uitzetten van vijf bruine beren in het wild. In de afgelopen dagen hebben ze -op de voor Fransen zo bekende geweldadige wijze- geprotesteerd. De burgemeester van Arbas werd opgesloten, het gemeentehuis besmeurd met bloed en een kunstwerk vernield. Verder zouden anti-beer-activisten potten honing met glassplinters hebben verspreid in het bos. De franse boeren vrezen dat de beren hun schapen zullen opeten.

Op het NOSJournaal (spoel door naar: 20.00min) was gisteren een verontwaardigde franse boer te zien die sprak over ‘salon-ecologen’ die niks af zouden weten van de natuur. Maar ondanks de grijze haren die onder de alpino-pet piekten staat deze man met zijn ‘levenservaring in de praktijk’ niet sterk. De tijd dat er een substantieel aantal beren in de Pyreneeën rondliep heeft hij namelijk ook niet meegemaakt. Salon-ecologen beroepen zich daarentegen op wetenschappelijke studies naar berenpopulaties in o.a. Oosteuropa. De franse boeren zouden als ‘rurale subsidiesponzen’ daarom misschien iets minder vooringenomen van de toren moeten blazen als ze spreken van catastrofale inkomstenderving ten gevolgen van de herintroductie van de bruine beer.

Reacties (25)

#1 arieT

Nou hoorde ik vanochtend op de radio dat de beer die naar Duitsland was gekomen, daar zoveel schapen heeft gedood en kinderen van voetbalveldjes heeft gejaagd, dat er inmiddels een soort van open jachtvergunning is afgegeven. Het schijnt dat hij nu al weer terug naar zijn land van herkomst is, omdat hij in Dld opgejaagd wild is.

  • Volgende discussie
#2 Praetoriaan

De franse boeren zouden als ‘rurale subsidiesponzen’ daarom misschien iets minder vooringenomen van de toren moeten blazen als ze spreken van catastrofale inkomstenderving ten gevolgen van de herintroductie van de bruine beer Hup Carlos stap komende zomer in uw Volkswagen camperbusje en ontvouwen maar dat spandoek in zo’n leuk Frans dorpje: “BEREN MOETEN BLIJVEN!” ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Praetoriaan

Verkleedt als beer uiteraard, maar dat spreekt voor zich…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 boog

Wat ArieT reeds zegt. Exit tweespalt.

Of het moet de tweespalt tussen natuurliefhebbers en boeren/bewoners zijn. Maar daar kun je over blijven] schrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Marduk

Joh, laat zo’n beer eens een schaapje verschalken. Hoeveel schapen kan een beer nou op? Een beer leeft toch grotendeels op planten en wormen/insecten?

Beren zijn fantastisch mooie beesten die door toedoen van de mens tot op het randje van uitsterven zijn gedreven, en dan gaan een paar keuterboertjes moeilijk lopen doen als men een klein beetje verantwoordelijkheid neemt en probeert wat van de schade te herstellen.

Gebouwen bekladden, okee, dat boeit niet zo, maar honing met glassplinters achterlaten in bossen, dat is pas echt ziek

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 SN

Ecologisch gezien heeft die boer gelijk, en dat weten die ‘salon-ecologen’ ook heel goed.

Beren uitzetten is niet meer dan een prestige-project. De biodiversiteit is er veel meer bij gebaat wanneer je twee verdwenen vlinder- of keversoorten herintroduceerd dan een paar beren, of beter nog een verdwenen onkruid. Meer (soorten) planten betekend meer (soorten) insecten betekend meer vogels betekend meer kleine roofdieren enz.
Een beer zit echter aan de top van die voedselketen –
zonder aan de rest van die voedselketen weer toe te voegen. Dieren moet je niet onderschatten: als ze daar konden leven is de kans groot dat ze vanzelf terug waren gekomen (zie ook de broedende Nederlandse zeearend)

De beer is verjaagd en afgeschoten om dat de plaatselijke bevolking er te dicht op zat, en hij is dan ook niet teruggekomen omdat er geen plaats meer voor hem was. Frankrijk lijkt leeg in Nederlandse ogen, maar een gezonde populatie solitaire dieren zoals beren heeft gigantisch veel ruimte nodig. En het is maar de vraag of die ruimte er is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 SN

(ho! laatste zin weggevallen)

Een beer kan je pas uitzetten als de rest klopt – en dat is in een land als Frankrijk zeker niet het geval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Spuyt12
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Pelayo

@SN

In Oostenrijk gaat het anders redelijk met de beren en de bevolking.

Ik snap die herders overigens wel. Hun levenswijze staat zwaar onder druk en dan dit er bovenop, dat is teveel. De uitzetting had samen moeten gaan met iets voor hun. Maar ja: Dat mag weer niet van de WTO…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Carlos

Die boeren kunnen hun verschalkte schaapjes gewoon vergoed krijgen van de EU, pas de problem.
En als je ’n beren populatie in stand weet te houden dan is dat ook goed voor de rest van de biodiversiteit. Je hebt nu eenmaal flagship species nodig die de kar trekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

SN: Daar staat tegenover dat het top-predator-segment in vrijwel heel Europa is uitgeroeid, terwijl alle andere segmenten veelal nog wel zijn vertegenwoordigd. Dat top-segment voegt natuurlijk wel wat toe aan een ecosysteem (zonder is het niet compleet en gaan andere dingen weer in onbalans hangen).

In het duitse geval is de beer ook nog eens uit zichzelf weer veschenen, dus daar is sprake van een natuurlijke herintroductie (blijkbaar werd het segment gemist), die nu dus door de mens weer ongedaan is gemaakt. In de pyreneeen is natuurlijke herintroductie onmogelijk (geen corridor met berengebieden), dus moet je wel plaatsen. Beren kunnen immers itt zeearenden niet over barrieres heenvliegen.

Het moge duidelijk zijn dat de mens het probleem is in de ecologie, gezien onze drang tot cultuur (het aanpassen VAN de omgeving ipv. AAN de omgeving). De vraag is natuurlijk hoeveel zin het heeft om te proberen de natuur te herstellen als we als mens weigeren de cultuur op te geven. De echte mierenneuker kan dan ook nog zeuren dat “natuur herstellen” ook cultuur is, maar dat vind ik wat irrelevant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Carlos flapt het er gewoon even uit.

We moeten ons op Europees niveau afvragen of we een paar onrendabele schapenkaasbedrijfjes in stand willen houden of dat we ons willen richten op het ontwikkelen robuuste natuur waarin we gecontroleerd kunnen recreeren? Een of twee folkloristische schapenkaasboeren mogen van mij best figureren in dat plaatje. Oops… men zal mij wel weer een badinerende salon-ecoloog vinden… Maar wat is erger: een localo met oogkleppen of een dromer achter een bureau?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Ronald

Die beer in Duitsland schijnt niet bang te zijn voor mensen en heeft al meer schapen verorberd dan een normale wilde beer zou doen.

Men is bang dat het volgende slachtoffer geen schaap is maar een mens.

Dat beest hoort daar niet meer en ipv energie en geld te steken in een kansloze terugkeer van de beer in europa kan men dat geld beter steken in het beschermen van de gebieden waar de beer nog wel voorkomt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 RennieB

Ehhh, een dromer achter een bureau met oogkleppen op?

/humor

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Alper

Jammer dat Stephen Colbert op vakantie is. Dan moet ik het maar vertellen.

Beren zijn ‘godless killing machines’ die nergens voor terugdeinzen. Vandaag een paar schapen, morgen nemen ze een mens te grazen. We moeten nu stappen ondernemen tegen de pro-beer-lobby voor het te laat is.

Burgers voor een veilig Europa, bewapen je.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 SN

@Bismarck: Klopt, maar niet alleen de top-predators zijn verdwenen; ook de lagen daaronder hebben te lijden onder de mens. Zodra boeren gaan protesteren weet je eigelijk al dat de mens te dicht in de buurt zit en het ecosysteem niet intact kan zijn. Om het dan topzwaar te maken met notabene het roofdier wat de meeste ruimte nodig heeft, kan ik niet anders zien dan of een prestige-project of naief optimisme.

Maar ja, wat plantjes en een kever terugzetten zou geen publiciteit opleveren…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Riccardo Tubemania

Carlos, wetende dat er beren rondlopen, zou jij nog in’t wild kamperen met uw kleine? Ik niet, ben best wel bang van beren.

Alper for president!

Voor onze gemoedsrust: Laat ons herintroductieprogramma’s steunen voor ijsberen op de Zuidpool, dodo’s op Mauritius en -ach wat- panda’s in China!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 SciInv

De opkomst van de beer (en de wolf) heeft ook te maken met het teruglopen van de bevolking in Europa, met name op het platteland. De ene toppredator neemt dus de plaats in van de andere. Heel natuurlijk allemaal.
Bij de wolf schijnt ook me te spelen dat die beesten eindelijk de onuitputtelijk voedselbron die de vuilnisbak is hebben ontdekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 boog

@carlos: Als ik beren ga kijken in de pyreneeen wil ik daar natuurlijk wel een baguette met rauwmelkse schapenkaas bij te eten hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Hemaworstje

bs carlos , mijn grond , mijn dieren.
als er een beer of vos in de buurt is gaat hij eraan , en geen overheid
( milieu komt na economie) die dat kan en wil tegenhouden.
glas in honing is een greenpies babbel, media gelul.
de meeste mensen daar zijn uitstekende jagers, het is heerlijk vlees en ze zijn dierenliefhebbers ,
lastig te bevatten nietwaar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Bismarck

@alper: Nog even en je roept operatie pyrenee freedom uit… Je weet iig hoe te hetsen!

@Riccardo Tubemania: “ijsberen op de Zuidpool”. Ik neem aan dat je dat als een grapje bedoelt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 The Fritz

Toch is niet iedereen even blij met de komst van de beer uit Italië, of eigenlijk, met het neerknallen van deze “pauselijke beer”: http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?t=article&newsid=2660

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Carlos

Hemaworstje, jou redenering is helemaal niet lastig te bevatten, ze is immers de essentie van duizenden jaren menselijke destructie van biodiversiteit en ecosystemen op aarde. Het is niet meer dan een constatering dat in bijna alle gevallen economie voor milieu komt, maar of dit een duurzame weg is zullen we snel genoeg zien nu in de 21ste eeuw de draagkracht van de aardse ecosystemen ver zal worden overschreden met minstens 9 miljard mensen en een groeiend welvaartspeil in China, India en Brazilie.

Een dier kunnen doden is macht. Een dier kunnen doden en het niet doen is grootser.

Natuurlijk kan de mensheid zonder beren, alleen kan de mensheid niet zonder gezonde ecosystemen. Een gezond bos dat de bodem vasthoudt, het water en de lucht zuivert is op de lange termijn waardevoller dan platgetrapte schapenweiden. Een mix ervan is natuurlijk goed mogelijk, hiermee boog’s suggestie van berenspotten onder het genot van een schapenkaasje onderschrijvend.

Een bos met een beer erin is volmaakter dan een bos zonder beer. Niet alleen ‘eist’ een beer een gezond ecosysteem (waarbij de rest van de biodiversiteit gelijk ook floreert) het psychologische effect kan ook nog wel eens van levensbelang zijn voor onze geestelijke gezondheid. De spanning die een bos met beer oproept hebben we hard nodig om nog te voelen dat we leven. In onze huidige Westerse leventjes hebben we het gevaar bijna volledig uitgebannen. We zijn zelfs verontwaardigd over het feit dat we nog steeds stervelijk zijn. Maar aan de andere kant zoeken we vanwege de hierdoor ontstane saaiheid en voorspelbaarheid steeds vaker die broodnodige spanning op: bungy-jumpen, drugs, voetbalrellen of stemmen op Fortuyn (electorale thrillseekers).

In Noord-Amerika is het heel normaal om te recreeren in gebieden waar ook beren rondlopen. Je moet je alleen aan een paar simpele regeltjes houden. Geweldadige confrontaties tussen mens en beer lopen zelden uit op menselijke slachtoffers en bijna altijd is de beer het haasje. De hier door sommigen geventileerde angst voor grote predatoren is slechts iets psychisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Larie

@Carlos: Zo mooi als je #23 kan ik het niet zeggen maar je haalt de woorden uit mijn mond.

In de Zwitserse Alpen zorgen de boeren dat er zo nu en dan een lekker hapje klaar staat voor de beer als er tekenen zijn dat de maag leeg blijft. Het enige nadeel is dat er hier en daar wat draadhekjes (met stroom) neergezet worden maar alles in natuurkleuren. Prikkeldraad is verboden in dit land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Hemaworstje

mooi gesproken carlos .
paar dingen begrijp ik niet , de dieren zijn ter dienste en ter nut van de mens .
je kunt er anders over denken met je gëevolueerde hersenpan , maar zo is het nou eenmaal van antartica tot India , uitgezonderd een paar verdwaalde vegans.
( en ja ook hun mening respecteer ik )

Als je een beer in de natuur wil zien moet je keihard de grens trekken van groei bebouwing en mens.
Oerbossen hebben we in west Europa niet alleen stukjes. ik zou zeggen leg je voorstel neer bij Disney ,ga naar het Tatra gebergte en ga je gang.

In America recreëren ze in een Yellowstonepark , met de shotgun in de trailer en een 6-pack op de schoot, de beren zijn daar de pil, stoppen ze mee zodat er schattige beertjes tijdens het hoogseizoen geboren worden , net als in de Zoo.
Als je in de Rocky mountains ( bos weet je wel ) komt zijn er inderdaad een paar simple regeltjes, Food, Water and Ammo en daar staat baguette niet bij.
ik mis de dodo niet , boudewijn wel.
ben het zat dat de boeren van de media beuken krijgen voor iets wat de burger veroorzaakt.

  • Vorige discussie