Een oud-collega van mij moest vroeger regelmatig voor wetenschappelijke congressen naar de Verenigde Staten. “Ik ga weer naar de Tweede Wereld” grapte hij dan vaak bij zijn vertrek en als ie terugkwam verzuchtte hij: “Prettig om weer in de Eerste Wereld te zijn”. Want ondanks dat het wetenschappelijk onderzoek in de VS wel op orde is en van hoog niveau gaf de reis naar het congres vaak de aanblik van een verarm land. Verpauperde terminals, slechte wegen en overal laag opgeleide mensen en bedelaars.
Bovenstaande boude beweringen zijn natuurlijk louter subjectieve perceptie, wat écht telt zijn cijfers. Want: Meten is Weten! De Human Development Index (HDI) meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied. De Verenigde Staten in hun geheel bevinden zich volgens de HDI wel onder ontwikkelde economieën: de Eerste Wereld. Maar als de HDI wordt opgesplitst in afzonderlijke staten vallen sommige staten opeens in de Tweede Wereld. Tennessee, Oklahoma en Albama hebben het slechter dan Wit-Rusland. Arkansas presteert nog net iets beter dan Mauritius. Maar Louisiana en West Virginia moeten Bosnië-Herzegovina boven zich dulden. Met name de staten langs de Mississippi rivier behoren tot de Underdeveloped Core en zijn armer dan Cuba, Servië en Panama. In enkele staten valt de HDI zelfs lager uit dan Albanië waar men een BNP per capita heeft van 6000 dollar.
Om de schijn van anti-Amerikanisme te vermijden vermeld ik er ook even bij dat ze het in Hawaii, New York en New Jersey beter hebben dan in Nederland.
Reacties (42)
In die paar mislukte staten moeten ze gewoon wat harder werken.
Punt.
Geheel in stijl.
Zijn die interne verschillen nou relatief groot, of zie je zoiets ook als je Nederland uit gaat splitsen, of beter wat grotere landen als Duitsland of het VK?
Zorgwekkend aan die lijst is is dat Turkije de met een lager BNP dan Albanie de hekkensluiter van deze lijst is.
Om elke schijn van anti-turkijeisme te vermijden vermeld ik er ook even bij dat ik vind datg Turkije zich moet aansluiten bij de EU op middellange termijn.
Overigens staat IJsland nog helemaal bovenaan, dus ik denk dat we een plaatsje winst kunnen bijschrijven!
Ja Hal dat vroeg ik mij ook al af: ze zijn daar op IJsland armer geworden, maar ze zullen toch niet van schrik ook gelijk allemaal analfabeet geworden zijn?
@Bismarck (en Carlos): Mapscroll heeft eerder gekeken naar inkomensverschillen in de VS en Europa (daar is dit kaartje een follow up van). Bekijk ze beide:
http://mapscroll.blogspot.com/2009/04/income-inequality-in-europe.html
http://mapscroll.blogspot.com/2009/04/is-us-becoming-third-world-country.html
Hierop gebaseerd, denk ik niet dat in NL en Duitsland dit soort verschillen zijn te zien. Misschien in het VK, met een arm Noord-Engeland, of bepaalde regio’s in Wallonië.
@Carlos:
In enkele staten moet men het zelfs stellen met een lager BNP per capita dan Albanië.
Je kan niet lezen. Wat zegt je link nou echt:
Among the nations that have a higher HDI than each of these states are Cuba, Mexico, Libya, Bulgaria, Panama, Malaysia, Montenegro, and Serbia. Four of these states rank below Albania, which has a per capita GDP of $6,000. In terms of human development, this clutch of states in the Upland and Deep South is well outside of the mainstream of developed economies.
Dus die staten scoren even slecht als Albanië met een GDP per capita van $6000.
@Cerridwen: Inkomensongelijkheid zit *niet* in de HDI.
@Carlos
Geld voor scholing hebben ze niet meer lijkt me. Daarbij is de armoede inmiddels wel toegenomen lijkt me, en de levensverwachting wellicht wat af?
JSK, bedankt voor de tip en het compliment, ik heb het aangepast.
Voor de VK geldt dit zeker. Iedereen die de trein van Lonodon naar Manchester neemt ziet vanzelf de stations steeds ouder en grauwer worden.
@JSK: Dat klopt, maar het geeft een indruk hoe inkomen verspreid is in een bepaald gebied. Bismarck vraagt zich af hoe het zit met de HDI spreiding in Europa. De kaartjes laten zien dat de ginicoefficient veel lager is in Europa dan in de VS. Vandaar mijn inschatting dat je in Europa binnen landen niet zo snel ‘Amerikaanse toestanden’ zult aantreffen wat betreft de HDI.
@su: Ah, maar het VK is een voorloper van de V.S. dus zo vreemd is dat niet..
@anderen en Cerridwen:
Even wat gegevens opgezocht. De laagst scorende staat op de HDI is Mississipi. Een belangrijke daaraan bijdragende factor is het hoge percentage schoolverlaters zonder diploma: 28% van alle volwassenen heeft geen high school diploma. bron: http://quickfacts.census.gov/qfd/states/28000.html
Nu heb ik uit deze* publicatie (p. 39) de gegevens dat in 2006 ongeveer twintig procent van de jongvolwassenen in Spanje en Italië geen middelbaar schooldiploma heeft. Onthoudt: dat is een landsgemiddelde, daar zitten bij welvarende regio’s zoals Barcelona en Lombardije; ik kan mij goed voorstellen dat het drop out cijfer van Sicilië en Andalusië dat van Mississippi evenaart of passeert.
Verder nog: de toekomstperspectieven van zuid Spanje en Italië – gekenmerkt door de sterke vergrijzing van beide landen – lijken mij slechter dan dat van het zuiden van de V.S.
*http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-DZ-08-001/EN/KS-DZ-08-001-EN.PDF
@JSK: “Je kan niet lezen.”
Gezien dat het hier gedeeltelijk over analfabetisme gaat, een semi-leuke uitspraak. Maar als je het grappig had bedoeld was er meer uit te halen, misschien zodanig dat het ondubbelzinnig duidelijk is dat het een grap is.
Misschien moet je je realiseren dat bloggers ook maar mensen zijn die onbewust foutjes maken en toch vooral bezig zijn ons, de reaguurders en lurkers, van leesvoer te voorzien. Wat vriendelijker mag ook wel.
@13: Sorry, denken dat Mississippi armer is dan Albanië verdient niks anders dan spot en hoon. Blijkbaar is ie zo verblind door zn eurofilie dat hij bereid is de meest belachelijke dingen te geloven over de V.S.
@14 De VS is zonder puntjes…got you ;-))
Dat klopt als een bus JSK, ik ben totaal verblind door eurofilie dat ik de meest belachelijke dingen over de VS geloof. Zo denk ik ook dat ze in Kentucky gefrituurde babies eten en dat er een CIA-tunnel loopt van het Pentagon naar Guantanamo Bay waardoor illegale Mexicanen worden uitgezet naar martelkampen. Vooral uitgaan van de slechte intentie van mensen dan heb je het bijna altijd bij het rechte eind, doe ik zelf ook altijd, werkt (bijna) altijd!
“Zo denk ik ook dat ze in Kentucky gefrituurde babies eten”
Daarom ga ik ook graag naar KY. Heerlijk van die plaatselijke delicatessen!
@JSK
“Je kunt niet lezen”, volgens mij doelde spuyt hier op jouw vervoeging van kunnen die toch echt niet kan.
Een dt-fout als grotere schande dan populaire onwaarheden verkondigen, check.
@JSK
Technically gaat het hier natuurlijk om een tweede persoon enkelvoud, dus is een -d niet aan de orde. Daarbij gaat de HDI natuurlijk deels over analfabetisme, spuyt vond het ironisch, that’s all.
Pfff… okee bijdehandte studikoze droplul. Omdat ik kan ipv kunt schreef kan ik niet lezen en schrijven, nu blij?
Aggenebbeszootje.
Heb je er nou van als je geen sociaal vangnet voor de minder bedeelden hebt zoals wij in Europa wel hebben. Of normaal onderwijs en medische bijstand. Leven er miljoenen in gevangenissen, krotten en trailerparken en eten uit vuilnisbakken. En de enkele geluksvogel met uitheemse aap in NeverNeverland kan z’n neusje tot gek wordens toe verbouwen…
@22: In Italië schijnt er geen bijstand te bestaan.
Wist ik niet. Hoor toch nooit van al te grote sociale misstanden daar. Werkeloosheid zal iets hoger liggen als in Nedrland. Hoe zit dat dan? En ze lopen er desondanks allemaal in Armani…
Kan jij dat eens uitzoeken?
23. Dat klopt, geen werk in Italië dan ook geen overheids geld.
Dat zou in nederland ook veel beter werken zo.
Nee, domdom natuurlijk. Geen werk/ inkomen/uitkering: dan gaan ze natuurlijk allemaal terug naar mamma:
http://www.youtube.com/watch?v=wHqP5FFoyf0
@24: Tis maar wat je iets hoger noemt, bijna 2 keer zoveel (7.1 tegen 3.9, zo’n drie maanden uiteen gemeten).
Albanië en Bosnië zijn na de politieke hervormingen tegenwoordig niet zo slecht meer, wat betreft inkomen en opleiding. De slechtst presterende delen in de VS doen het dus ongeveer net zo slecht of goed als die in Europa. (Is Europa trouwens dan ook niet een 2e wereld deel?) Een gerespecteerd land als Turkije zit trouwens ook ergens in die buurt. Heel Afrika, en grote delen van Azië zitten ver onder deze HDI score.
In het zuiden van de VS wonen veel laag opgeleide (cowboys) die slecht (fastfood troep) eten, wat ongetwijfeld invloed heeft op de HDI. In steden als Rotterdam en Amsterdam kan ik hele wijken aanwijzen die er niet veel beter vanaf komen als je daar de HDI gaat bepalen. Zijn deze mensen daarom arm te noemen? De meeste zijn volgens mij vrij gelukkig. Het BNP in de zuidelijke staten is trouwens iets van $ 24.000, vergeleken met Panama $ 12.500, Servië $10.500, laat staan Cuba $4.500 nog vrij redelijk.
Niet dat ik een ontzettende VS fan ben, maar ze zijn wel heel vaak doel van dit soort negatieve artikelen, hoe zit het met de andere wereldmachten? Rusland, waar regelmatig journalisten verdwijnen, China, waar de mensenrechten ook niet “helemaal” perfect zijn, is het daar niet nog veel slechter, en zouden die dan ook niet wat kritischer bekeken mogen worden? Is er toch echt niet een klein beetje geval van anti-Amerikanisme?
“Zijn deze mensen daarom arm te noemen? De meeste zijn volgens mij vrij gelukkig.”
Ik proef een voorstander van het GNH-principe om rijkdom te meten: Een principe dat Bhutan de top 10 in zou katapulteren.
Het onderwijssysteem in veel zuidelijke staten is erg interessant. Het dateert nog uit de tijd van de segregatie en diende om de negers dom te houden. Scholen worden daar betaald uit de opbrengst van de onroerendgoedbelasting in het betreffende schooldistrict. Dus: arme wijk, slechte scholen. En dan ook echt arm: onderwijzers kopen veelal schriften e.d. van hun eigen salaris omdat er geen geld voor is. En het zijn Amerikanen, dus er zijn veel van die pledge drives.
@23: Als ik dit lees, dan denk ik dat het niet veel verschilt met Nederland.
@JSK, in italie krijg je 2 euro per dag, de familie is het sociale vangnet
zijn processen van werkloze kinderen tegen ouders dat ze weer in huis genomen moeten worden en die processen winnen ze
na ontslag krijg je daar wel iets van een half jaar nog 70% van je loon
@32: Okee, maar ik had het over bijstand niet WW.
@33, die 2 euro per dag is wat hier de bijstand is, die 70% is een soort ww
Ja *dat* begrijp ik, maar 60 euro in de maand kan je geen sociaal vangnet noemen.
de famiglia is het sociaal vangnet
Hier op Mallorca is het soortgelijk als in Italië denk ik. Je kunt alleen een tijdelijke uitkering krijgen als je een x periode gewerkt hebt. Er zijn twee verschillende uitkeringen: Ayuda en Parole. Ayuda daar heb je recht op als je aaneengesloten langer dan zes maanden gewerkt hebt en met deze Ayuda krijg je een bedrag van ik meen maandelijks 350, 375 euro. Parole is meer als de WW in Nederland, en daarop heb je recht op als je minstens een jaar aaneengesloten hebt gewerkt. Parole betaalt 70 procent van je verdiend salaris met een bovengrens van ongeveer 1200 euro, als ik goed ben ingelicht. En voor alle uitkeringen geldt natuurlijk: Je hebt er alleen recht op als je een legale baan gehad hebt en je contract kunt overleggen PLUS een verklaring waaruit blijkt dat jouw baas gedurende je werkperiode ook daadwerkelijk premies heeft afgedragen gedurende de periode dat je aan het werk was. Heb je dus zwart of zonder contract gewerkt, dan heb je pech. Heb je een laaielichter als baas dan kon het ook wel eens vervelend uitpakken. NL is zo slecht nog niet…
@ Bismark
In Bhutan ben ik nog niet geweest en ik heb ook nog nooit een Bhutanees gesproken, dus over hun GNH index kan ik zo 1.2.3. wat moeilijk oordelen. Als ze daar echter ook helemaal happy zijn als ze elke dag een Bigmac kunnen verorberen en de tank van hun pickup truck kunnen vullen, danwel de Zuid Aziatische variant daarvan, geef ik ze helemaal gelijk.
@stoethaspel, nederland is zeker niet zo slecht maar op de antillen krijgt een moeder met kinderen 150 antiliaanse gulden per maand, schijnt toch hetzelfde koninkrijk te zijn, niet zo gek dat ze daar erg hun best doen om hier te komen
…en als het in de VS geen dollar meer opbrengt staat het ook meteen bij het grof vuil (mensen/gebouwen). Neem Detroit, leeggelopen stad:
http://www.lostmag.com/issue2/detroit.php
Opent ook weer perspectieven, schijnt dat er vanuit alle delen VS weer allerlei types heentrekken, anders dan vroeger metaalarbeiders, die voorheen hun heil zochten in Greenwich Village, LA of San Francisico…ligt veel braak voor weinig.
Groei op de puinhopen van Bush.
Gezien de grote stroom niet of laagopgeleide mensen die de V.S. jaarlijks binnenlaat, vind ik dat de HDI scores toch tamelijk hoog zijn.
Weet iemand hoe dit zich verhoudt tot het Europees immigratie beleid? Ik heb het vermoeden dat als we dezelfde politiek gaan hanteren onze HDI scores een eind gaan kelderen. En dat de inkomensongelijkheid ook meteen een stuk stijgt.
@JSK en Bismarck:
Discussie is wat verouderd, maar mapscroll komt met nieuwe inzichten: http://mapscroll.blogspot.com/2009/05/is-part-of-italy-in-third-world.html
De verschillen in HDI in Italië zijn kleiner dan in de VS, al daalt Campania wel tot het niveau van Uruguay en Cuba. Geheel wat je op grond van het verschil in gini-coëfficiënt zou verwachten.