Tussen Marsepein en Suikerfeest

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Mening van een Amsterdammer na de moord op Van GoghGoh(g), ja, da’s waar ook: nog 14 dagen en dan is het 2 november. Je zou het bijna vergeten met al dat marsepein en pepernoten in de winkel, terwijl moslims zich met knorrende magen momenteel voorbereiden op het Suikerfeest.
Boeken vol zijn er over geschreven, avonden en nachtenlang gedebateerd, een bepaalde groep aangesproken en verantwoordelijk gesteld voor de daad van één jongeman, veel ‘mooie’ woorden zijn uitgesproken, een haal hier en een aai daar. Maar hoe is het Nederland nu werkelijk vergaan in het afgelopen jaar?
Op 24 oktober wordt een dubbele aflevering van (de vernieuwde) Zembla getoond waarin, volgens eindredacteur Kees Driehuis in een interview in Vara-tvmagazine van komende week, ‘door bestuurders, politici en beleidsmakers in alle nuchterheid wordt teruggekeken op de verwarrende tijd na de moord op Theo van Gogh’. Nuchterheid: was dat woord niet geschrapt in de allernieuwste Dikke van Dale?

Alvast zelf bekijken wie wat heeft gezegd?
Via Tv op je PC
Via uitzending gemist
Via VPRO’s Het Geluk van Nederland
Via Omroep.nl, Paul Cliteur over zijn boek ‘Hoe nu verder?

Reacties (28)

#1 CiNNeR

Ow, zijn we nog steeds in verwarring? Dacht dat dat wel geluwd was maar aan de overdaad aan programma’s te zien, dienen we nog steeds behoorlijk verward te zijn.

*Gaat schoen zetten*

 • Volgende discussie
#2 nove

Belangrijkste agendapunt zal als een hete aardappel worden gemeden..de ‘vredesinzet’ van nederland en nato troepen in de ‘war on error’ van het amerikaans ‘establishment’ en hun olie(garchie), zeg maar energieproductie in het algemeen, water, gas en (atoom) elektriciteit etc. en de rol van nl en europa 25 daarin. Dat is het meest onverteerbare gevolg van de republikeinse greep naar ‘de macht’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Nou nove, we hoeven de olie er hier heus niet bij te halen. Het was volgens mij veel simpeler: van Gogh liep te treiteren (overigens geheel volgens zijn grondwettelijke recht op treiteren), maar een wat simpele sociaal-gemarginaliseerde jongeman met schaamhaar op zijn wangen kon hier intellectueel niet mee dealen en schoot van Gogh dood.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 nove

Jewel, maar ik vertrouw de officiele verklaringen over ‘drive’ en ‘modus operanti’ van ’terroristen’ voor geen rooie cent. Fortuyn kreeg niet mis te verstane waarschuwingen aan zijn adres over zijn anti- jsf standpunt, verzwakte, krabbelde terug en werd toch ook omgelegd. Het cda, notoir atlantisch ingesteld, kwam aan de macht. Een lastpak minder, kan het simpeler ?
Niets is te vertrouwen als de bron zich onbetrouwbaar toont en aperte leugentaal bezigt zoals je beste vrienden .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 nove

Bedoel, er komen overal ranzige maffia aan de macht die heus niet terugschrikken voor wat tactisch gerichte eliminatie -politiek. En welke volkeren blinken daar in uit en met welke landen wil nl zich als eerste afficheren als bondgenoten in de meest brede zin des woord..dat zijn Israel en de USA. Copycat gedrag, weleens van gehoord ? Het wordt gebruikt in ‘profiling’ van massamoordenaars, vaak gestoorde kinder-en vrouwenhaters met minderwaardigheidscomplex(en) en machtsdespoten uit de criminele hoek, om hun ‘modes operanti’ te achterhalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

‘door bestuurders, politici en beleidsmakers in alle nuchterheid wordt teruggekeken op de verwarrende tijd na de moord op Theo van Gogh’.

Die verwarrende tijd mag nu dus terugkijkend (voltooid) verwarde tijd heten ?

En waarom ook niet. Toen tastten we in het duister over het Islamitische gevaar. Nu ‘weten’ we er wat meer van. En zie, in alle nuchterheid concluderen we nu achteraf dat het met het terrorisme bijzonder meevalt en dat we dus meer burgerrechten kwijtraken, meer bevoegdheden aan de politie moeten geven en de AIVD vooral geen informatie met die politie mag delen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 fritzie

Mescaline
Verwarrende tijd ná van Gogh ? Dacht eerder na Fortuyn, maar goed.
” Toen tastten we in het duister over het Islamitische gevaar. Nu ‘weten’ we er wat meer van ”

Grappig ! Wie is we ? Als het jij en ik zijn, ok. Maar vanaf 1980 zijn onze kniebuigers al bezig hun netwerk op te zetten, das dus zo’n 20 Jaar. En dat wist “men ” wel.
Zowel Fortuyn als van gogh en anderen hebben de Nederlandse samenleving toch duidelijk gewaarschuwd.

Of dat terrorisme wel mee valt… hmm, dat ligt er aan in wiens schoenen je staat. Als je Familielid van van Gogh bent , of homo of misschien wel een meisje dat eigenlijk niet wil trouwen met haar neef, denk je er misschien anders over.
Maar gut, dat is toch geen terrorisme ?

Wat betreft die burgerrechten ben ik het met je eens.
Als in Koran scholen de shaira boven de Nederlandse grondwet wordt gesteld, is dat simpel hoogverraad of staatsondermijnende activiteiten en daar bestaan al vele decennia wetten voor.

Maar ja, de politiek heeft een andere agenda dan de burger. Die zien mensen zoals van Gogh en Fortuyn liever vroegtijdig het podium verlaten.

Misschien is dat wel te vergelijken met Jan Sijkerman, de defensie klokkenluider…..

Thema-avond van de VPRO al Gezien ? onthullend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mescaline

fritzi, #6 ‘na van Gogh’ is mijn aansluiting op deze post en de terecht betwijfelde ‘nuchterheid’.

Jij was eerder dan ik bij Fortuyn. In zijn aanval op paars pakte hij een heleboel mensen bij de lurven. De politiek van nu wil dat inderdaad snel vergeten.

Als ik goed zie heb hebben PF en AHA dezelfde bezwaren (humanitaire) tegen de islam. Anders dan PF denk ik niet dat ‘het’ doel van ‘de’ islamieten hier het vestigen van de sjaria in Nederland is. De eerste radicalisering in Nederland (Nederlanders zijn lamlullen en joden moet je pesten) werd voornamelijk gevoed door de Palestijnse kwestie. Maar Al Qaida en Irak-II gaven aan een kleine groep hier (sinds 2000) extra vuur. Islam-terrorisme ? Dan op heel kleine schaal. Maar nogmaals, ik vind dit niet het gevolg van de beoogde sjaria zoals PF dat dacht.

Re TV, ik kan geen NL krijgen en betreur dat zelden. De satelliet was geen pretje gisteravond, duizenden Pakistanen hebben alleen plastic zeiltjes om in te overnachten. Er komt geen enkele tent aan. Hoezo UN-hulp ? Hoezo in Pakistan, zelf het grootste tentenmaakland ter wereld ?

Een gehard jongetje met been in gips huilt. De bacterien blijven vreten aan zijn wond eronder. Het gips mag er natuurlijk nu niet af. Nooit denkt hij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 fritzie

24 Oktober is misschien wel de dag dat de haan drie keer kraaien gaat.
“Ik heb altijd een lijntje met P..Theo gehad”

“Eigenlijk was hij degene die het vuurtje heeft opgestookt, eigen schuld dikke bult”

dat wordt misschien weer een zapavond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 fritzie

Mescaline,

Fortuyn had zijn eigen kennisnet, je kunt immers niet zelf alles beter weten. Hij luisterde naar specialisten en verwerkte diverse ideeen tot een coherent politiek progamma. Ook had hij zo zijn contacten in de bvd wereld. Die jongens en meisjes weten allang wat de islamieten van plan zijn met dit land. Maar ja geen bewijzen, he ?
Een van de tactische wapens van deze ‘militairen” is snelheid en slachtofferrol.
De snelheid van een slak wel te verstaan. Bij voortduring in een bepaalde richting zachtjes duwen, vele jaren lang, desnoods generaties lang.
Een van de Tools zijn de Koranscholen. Als je al als klein meisje ingepeperd krijgt dat je minder dan een jongetje bent en dat je bang moet zijn voor blanke mensen, heeft dat een lang effect. Idem voor de jongetjes, die geleerd krijgen dat zij de übermenschen zijn, het enige en ware geloof belijden en zijn toekomstige medeburgers als hoeren of kafirs bekijken moet.
Het zijn deze toekomstige burgers die niet bepaald de vrijheid en het belang van een open debat zullen ondersteunen.

En gebruiken Palestina als excuus voor de eeuwig onderdrukte arabier en de slechte europeaan.

Je moet van Gogh goed lezen. Het is zeker niet iemand die zomaar wat opschrijft. Hij schrijf bijvoorbeeld dat Beatrix neukt met Brinkhorst. Kijk, dan moet je toch over behoorlijke bewijzen beschikken, wat voor je het weet sta je voor de balie. Nooit bij van gogh. Iedereen die hij zogenaamd zwart heeft gemaakt heeft altijd naar de rechter kunnen stappen, maar dat niet gedaan of toch uiteindelijk de neus geschonden. Zowel Fortuyn als van Gogh praten over een vijfde colonne, waar enkel Theo het woord Geitenneukers als extra vrsiering gebruikt. En dat is niet zomaar toevallig. De vijfde colonne wordt gesignaliseerd door Ellian. En onbedoeld nu ook door politici: “Het wordt een lange strijd”
Hmm, lange strijd als je weet dat zo’n 150 personen al in beeld zijn ? Als het bij deze 150 zou blijven denk ik aan een paar jaar ofzo. Maar al bijvoorbaat zeggen dat het een “Lange strijd”wordt, duidt op geheel iets anders.
De baldadige jongetjes zeggen het eigenlijk al: “Over een paar jaar zijn wij hier de baas”.
Voor de goede verstaander: Dat zeggen ze niet alleen in A’dam, maar ook in Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Groningen. Toeval ?

“” Maar Al Qaida en Irak-II gaven aan een kleine groep hier (sinds 2000) extra vuur. Islam-terrorisme ? Dan op heel kleine schaal. “”
Al voor 911 versprak Oudkerk/Cohen zich met “kut marokkanen”, dus hoezo kleine schaal en hoezo pas na 911 ?

Misschien kun je je licht opsteken bij rechtswetenschapper Prof.Ellian: http://denaaktewaarheid.web-log.nl/

Of ( en daar is ie weer !) een boek kopen van Theo, Ellian, Hirsi Ali, of…… Fortuyn ?

” De bacterien blijven vreten aan zijn wond eronder. ”

Bacteriën komen niet voor in de Koran.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 mescaline

@fritzi ik zie dan toch graag een gezicht bij die aantijgingen tegen de Nl moslimgemeenschap. Je zou toch iig een soort netwerk verwachten met leiders/imams. Dat onderzoek leverde bitter weinig op. En dat van een politie die graag blundert om onschuldigen aan te pakken.

In Engeland ligt het iets anders. Daar kon je tot voor kort inderdaad (hulp-)haat-imams aanwijzen. Die zaten de sjaria-leer trouwens meestal in een privé-kamer te onderwijzen, hadden echter geen officiele pastorie. Hoe de situatie nu is weet ik niet, het wordt opzichtig buiten beeld gehouden.

‘Kutmarokkanen’ waren het gevolg van de ‘Nl lamlullen’ van de 1e radicalisering (voor 911).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 fritzie

Mescaline,

Dat onderzoek leverde bitter weinig op.

Welke onderzoek ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 mescaline

fritzi

Oef, dat zou ook kunnen ja.

De NL moslimdeskundigen vinden niet dat hier een groot en sterk netwerk van moslims is dat terreur en sjaria preekt. Ik verwacht als je gelijk hebt een paar sterke opinievormers van die richting, want zo zit men wel in elkaar. Gezag is er veel-, zo niet allesbepalend. Kun jij die opinieleiders opnoemen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 fritzie

Mescaline,
Maar is het dan al niet voldoende ? Elke maand wordt er wel een meisje geeerwraakt. In sommige gevallen heb je geen leider nodig, maar is het voldoende dat het groene gif al met de paplepel wordt ingebracht.
Is het niet voldoende dat er in veel koranscholen jongens en meisjes een heel andere opvoeding genieten dan die voor een democratische vrije samenleving goed zou zijn ?
Met zulke instituten heb je toch geen sterke “Al Qaida”organisatie nodig ?
Gewoon een tijdbommetje leggen en niemand zeggen…

En opinie vormers ? Niet gezien ?
Kijk maar eens een paar keer naar NMO. Je moet er een paar keer voor gaan zitten, maar dan is het zelfs jou duidelijk.
Maar , mescaline, je hebt nog niet gereageerd op mijn lul-detector:
” Dat onderzoek leverde bitter weinig op.

Welke onderzoek ?

Geen antwoord betekent, dat je lulverhaal optekent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Larie

@fritzie: Kom ik ook hier weer u tegen, vertel me nu eens heeft U ooit eens met enige afstand uzelf , uw opinie en de wereld aanschouwd?

Uw woordgebruik is me overigens tamelijk ruw, zeg maar ordinair of beter nog platvloers. Denkt U ook zo, op dat nivo?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jan des Bouvrie

@fritzie:

Ik heb hier een Londsdaler detector bij me en elke keer dat ik een reactie van jou lees, gaat hij af. Raar he?

Wat de haan betreft. De haan kraaide maar 1 keer. De verloochening was drie keer. Je gebruikt een christelijke parallel hier. Als ik jou line-of-reasoning zou volgen betekent dit dat ik nu zou moeten stellen dat alle christenen er een even extermistisch gedachtegoed op nahouden als jij. Gelukkig weet ik uit eigen ervaring dat dit niet zo is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 fritzie

JdB,

Geweldig j, je heb me te pakken met die haan.
Echter, je Londsdaler detector zou ik toch maar naar de reparateur brengen.
Jammer toch weer dat er aan de inhoud gepasseerd wordt. Typisch.
Het wachten is nu op Mescaline……..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 mescaline

@fritzi

Mmmm, dan nog maar een keer: “Oef, dat zou kunnen” = “welk onderzoek” = toegegeven, onderzoek van politie in moskeeën na de moord op ThvG zou best beneden de maat hebben kunnen zijn.

Ken de NMO alleen van naam, zal er eens op letten maar kan me niet voorstellen dat ze daar scherper en harder zijn dan in de rest van Islamsatelliet-TV-zenders. Daar ken ik er wel een paar van, en ik kijk ze nooit voor mijn plezier.

Zoals ik het zie:

Mijn hoofdpunt: de islam heeft een paar slechte anti-humanitaire onderdelen waar je tegen moet blijven vechten. ÜberMacho-, anti NL’se en anti-joodse sentimenten bij onze kutmarokkanen horen daar ook bij. Ik constateer wel dat dat gevecht door ons land onhandig en zonder veel inzet wordt gevoerd: een overtuigende gedachtenwisseling tussen ons en allochtone gemeenschappen over onze wet en de andere denkwijze als het gaat over problemen met de jeugd, besnijdenis, familieëer enz is er eenvoudig niet.

PF’s en jouw extra hoofdpunt: sjaria en terreur is belangrijk onderdeel van de Islam, zeker in NL.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Carlos

De NMO is een super softe politiek correcte omroep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 mescaline

Dat was ik nog vergeten te melden, de moslimgemeenschap hier is pas 30 jaar oud. Het begon met de 1e generatie kolonisten die hier versgeplukt uit Marokko en Turkije kwamen. Die groep verschilde in niets van die van thuis.

Maar kijk er nu eens in. Steeds verdergaande losmaking en integratie in NL van de mannelijke jeugd, en ook het losmaken en weer herintreden in de eigen groep vanuit een “zuiverder” islamitische gesteldheid door de jonge zelfbewuste moslima’s. Het gist (geest) daar behoorlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 © 1993-2001 Microsoft Corporation.

O.a. tot de Hofstadgroep behoort dan dat kleine groepje jonge mannen dat – half of niet-geïntegreerd – van zijn traditionele Islamitische wortels is losgeslagen en ook een “zuiverder” Islam-identiteit zoekt, midden in het blanke en supreme NL. En niet Hamas, Hezbollah, Arafat maar Osama bin Laden is voor hen een enorme eye-opener geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 mescaline

fuck, carlos dat grapje was nu uit.

(

hier krijgt

m.e.s.c.a.l.i.n.e.
moeilijkheden mee.

)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 mescaline

Dat is dan wel weer aardig om te zien, de nieuwe jonge moslima’s hebben vast een groot deel van hun “zuiverder” Islam ontleend van christelijke en westerse normen en waarden.

Vreemd en jammer dus dat Ayaan Hirsi Ali in de moslimwereld bijna geen contacten meer kan krijgen. Of moet ik zeggen: officiële invloed ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 mescaline

Hè ? Nu al een email ? inderdaad Carlos, 4.50 :-(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 mescaline

En nog een ! ^%$#%&^%&^%^&*$^ :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Larie

Even de soep laten afkoelen, wellicht:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 fritzie

Mescaline,

Als je na dertig jaar nog niet weet hoe je je kinderen op moet voedenom succesvol te kunnen zijn in de NL samenleving, dan is dat niet een teken van achterlijkheid maar meer een teken van onwil.
Maar ook Dat de eerste generatie (turkse vrouw in thema avond vpro) perfect ( zonder dialect) nederlands spreekt en een goede baan heeft ( maar getrouwd is met een man die ondertiteld moet worden), van wie haar zoon veel slechter Nederlands sprrekt en zich op de eerste plaats eerder turk dan NL voelt. En Niet bij één, maar bij meerdere ( zie uitzending gemist vpro thema avond afgelopen Zondag).

“Ik constateer wel dat dat gevecht door ons land onhandig en zonder veel inzet wordt gevoerd: een

Vergeet niet dat die discussie jarenlang door de officiele politiek vermeden en door Fortuyn oprakeld is. Misschien die verlaatheid en krampachtigheid.

Maar ik vrees dat velen die discussie al met vrienden en bekenden algevoerd is en dat er geen behoefte is om alsnog er eentje te voeren. Men heeft allang zijn/haar conclusie al getrokken. Neen, niet de Londsdalersen de kaalkopjes, maar gewoon de schoolgaande jeugd en hun ouders. ze hebben al genoeg gezien. Hun maag draait om bij het zien van die middeleeuwse gewaden.

Het gist (geest) daar behoorlijk.

Maar ook bij de Nederlanders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 fritzie

Carlos,
NMO komt inderdaad over als soft.
Maar soms laten ze tussen neus en lippen door fijntjes merken dat een Nederlander van nature discrimineert.

Heel zachtjes en af en toe worden er kleine rukjes naar de groene kant gegeven.
Kijk zelf maar.

Mescaline,
“PF’s en jouw extra hoofdpunt: sjaria en terreur is belangrijk onderdeel van de Islam, zeker in NL.

Nou, eerder dat er gestreefd wordt naar andere waarden dan de Nederlandse. Meer naar een intolerante en voor vrouwen en Wetenschappers ongunstig klimaat.

Een eerste stap is het opzetten van een parallele samenleving, zeg maar een islamitische zuil. Steeds meer komt de Moskee tussen de overheid en het individu te staan, zogenaamd als intermedair. En dan is het gewoon een kwestie van de lange adem en geduld en zo weinig mogelijk in het nieuws komen.
En dat is erg succesvol ! In Nederlands grootste steden dragen steeds meer vrouwen hoofddoekjes en in Marokko minder.

 • Vorige discussie