Tussen Hemel & Zaan X

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De een vindt dat iets alleen bestaat als je het kunt zien en aanraken, de ander denkt dat er meer is tussen hemel en aarde. GC dook het alternatieve circuit in en sprak met tien spirituele Nederlanders. Vandaag de laatste uit de serie: Centrum het Hof.

Paul Hakker en Lennart Pikaart (Foto: Annoesjka Brohm)

Verschillende alternatieve therapieën onder een dak, gericht op body, mind en soul. Dat is Centrum Het Hof in Zaandam. Nadat hij jarenlang in het zakenleven had gewerkt, zette Paul Hakker het centrum op. Inmiddels ligt de leiding in handen bij Nijenrodiaan Lennart Pikaart.

Het kan gek lopen. Paul Hakker was directeur-eigenaar van een commercieel bureau tot hij drie jaar geleden toe was aan iets anders. “Ik ben naar India vertrokken en zag daar wonderen gebeuren. Een jongen die zijn arm niet naar boven kon bewegen, kreeg een reikibehandeling en na drie kwartier kon hij alles weer. Ik wilde me daar onmiddellijk in verdiepen.”

Terug in Nederland zette Paul Centrum Het Hof op, samen met Gilles Heystek, een zenmonnik die Paul in India had ontmoet. Paul deed vervolgens verschillende opleidingen om zelf ook therapeut te worden. Ondertussen ging het centrum lopen. “Toen zijn we gaan kijken wat we nog meer konden geven, gericht op body, mind en soul. Daarna zijn we op zoek gegaan naar mensen die deze alternatieve geneeswijzen konden uitvoeren.”

Paul is inmiddels een van de therapeuten. “Het was niet de bedoeling dat ik weer in de leiding ging zitten, daarom hebben we Lennart Pikaart aangetrokken.” Lennart: “Ik had wel wat met het spirituele, maar had er eerder professioneel nooit wat mee gedaan. Dit is wel even wat anders dan wat ik als Nijenrodiaan ben gewend. Ik kan de therapeuten niet vertellen hoe ze hun werk moeten doen. Maar ik kan er bijvoorbeeld wel voor zorgen de ‘zweverige’ diensten die we bieden wereldkundig te maken.”

Wie voor het eerst bij het centrum komt, krijg eerst een intake om erachter te komen welke therapie het best bij diegene past. Het zijn er nogal wat, met namen als neurofeedback-therapie. “Dat is een soort omgekeerde EEG,” legt Paul uit. “Bij een EEG gaat het om het beeld en geluid dat van de hersenen komt, bij neurofeedback geef je het beeld en geluid weer terug aan de hersenen. En dat kan helpen bij klachten als ADHD, migraine of concentratiestoornissen. Deze therapie is gericht op de mind. We geven bijvoorbeeld reiki om je levensenergie te versterken, en dat is dan gericht op de soul. Gericht op de body geven we bijvoorbeeld een voedingsscan, zodat je weet welke voeding goed voor je is en energie van krijgt. Kort gezegd zijn we energiecoaches. Immers, hoe meer energie je hebt, hoe meer je in staat bent de zelfgenezende processen in je lichaam wakker te maken.”

Dit artikel verscheen eerder in Dagblad Zaanstreek.

Reacties (1)

#1 RB

De intenties van die mensen zijn ongetwijfeld goed, maar bij gebrek aan feitelijkheden vallen ze terug op hun eigen fantasie. Het is één ding om open te staan voor meer inzicht, maar pure fantasie doet aan het eind soms wat meer kwaad dan goed, zoals bijvoorbeeld Silvia Millecam mocht ondervinden. Zoeken moet je wel mèt inachtneming van wetenschappelijke bevindingen doen anders hou je jezelf en anderen voor de gek.

Dat geloof en vertrouwen in *iets* een best handig placebo-effect met zich mee brengt lijkt overigens wel redelijk onderbouwd. Hoe dat precies werkt weten we nog niet, maar misschien heb je hier wat aan.