Tussen Hemel & Zaan VIII

,

De een vindt dat iets alleen bestaat als je het kunt zien en aanraken, de ander denkt dat er meer is tussen hemel en aarde. GC dook het alternatieve circuit in en sprak met tien spirituele Nederlanders. Vandaag: Monique Reitz.

Monique Reitz (Foto: Annoesjka Brohm)

Een platte rieten mand aan de onderkant, op de bovenkant een lap stof, er zitten kruidenkorrels in en het heet een oceandrum. Het instrument geeft de klank van de zee. Monique Reitz leidt mensen door klankreizen en geeft workshops waarbij ze dit instrument gebruikt.

Monique houdt de oceandrum een beetje schuin en het geluid van regen klinkt. Dan pakt ze een ander en die klinkt als, inderdaad, de zee. “Het is afhankelijk van de kruiden die erin zitten,” legt ze uit. “We gebruiken peperkorrels, koriander, komijnzaad. Als het maar rond, droog is en goed klinkt.”

Tijdens een klankreis, of klankconcert, liggen mensen verspreid door een zaal op een matje of een slaapzak te luisteren naar geluiden van de gong, klankschalen, trommels, en verschillende soorten oceandrums. “Een klankreis is goed voor je. En dat is niet alleen maar omdat je even ontspannen tijd neemt voor jezelf.”

“Je kunt namelijk niet ontkennen dat geluiden van invloed zijn op je stemming. Dat wordt bij een klankreis duidelijk, vooral als er emoties loskomen, wat best kan gebeuren. Dat is niet erg; op die manier verwerk je stukjes die je in je leven hebt meegemaakt. Als iemand dan moet huilen is dat niet erg. ‘Laat maar stromen, dat ruimt lekker op,’ zeg ik dan. Want daarna voelt diegene zich altijd beter. Dat is logisch, want de klanken maken blokkades en afvalstoffen los. Tenslotte zijn geluiden trillingen en omdat je lichaam voor tachtig procent uit water bestaat, geleidt dat prima, waardoor het geluid helemaal door je lichaam heen gaat.”

Wie zelf een oceandrum wil hebben, kan meedoen met de workshop ‘maak je eigen oceandrum’, die Monique geeft. Het is een hele dag, waarin in de ochtend het gaat om de klankkast en de kruiden. De middag begint met een visualisatie. “Dan vertel ik een verhaaltje dat je lekker in het groene gras loopt, de warme gele zon ziet schijnen en dat je vlinders en bloemen ziet. In die visualisatie laat ik de kleuren van de zeven chakra?s voorbij komen. Chakra?s zijn energiepunten in het lichaam die langs je ruggengraat lopen, en ze hebben allemaal een eigen kleur. De deelnemers beschilderen hun oceandrum in de kleuren die hen in de visualisatie het meest zijn bijgebleven. Het is leuk om te zien dat mensen op die manier hun eigen creativiteit ontdekken. En creatief bezig zijn terwijl je je eigen oceandrum maakt, is heel spiritueel.”

Dit artikel verscheen eerder in Dagblad Zaanstreek.

Reacties (4)

#1 Lenin Strawskim

Vergeet vooral niet allemaal even op de spirituele advertenties hierboven (“Ads door Google”) te klikken. Er gaat een wereld voor je open.

  • Volgende discussie
#2 RB

Jij bent zo op zoek. Ik breek mijn hoofd nog eens over je, joh.

Zenuwcentra bestaan. Bij mij is de voorhoofdchakra heel prominent. In alternatieve bewoordingen.

Je huiswerk is: Zoek eens op hoe je dat naar neurologie kunt vertalen.

;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 RB

If only you could read my mind. Ik wil het je graag zomaar geven omdat ook dat kan, maar woorden gaan het niet doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 RB

Goed. Ik probeer harder.

  • Vorige discussie