Tussen Hemel & Zaan VI

De een vindt dat iets alleen bestaat als je het kunt zien en aanraken, de ander denkt dat er meer is tussen hemel en aarde. GeenCommentaar dook het alternatieve circuit in en sprak met tien spirituele Nederlanders. Vandaag: Anja Rijkhoff.

Anja Rijkhoff (Foto: Annoesjka Brohm)

Druppels die helpen bij klachten als eenzaamheid of angst. Ooit stond spiritueel therapeut Anja Rijkhoff ook sceptisch tegenover spirituele zaken, maar ze is nu helemaal om en werkt onder andere met Bachbloesem remedies. “Je merkt zelf of het werkt of niet.”

Bachbloesem remedies zijn niet meer dan flesjes waarin een verdunning op alcoholbasis zit van dauwdruppels op bloesems van bijvoorbeeld de hondsroos of de eik. “Die dauw ontstaat vanzelf zodra de zon erop schijnt en Dr. Bach heeft ontdekt dat die druppels van invloed zijn op je geestesgesteldheid.”

Anja gelooft er nu heilig in, maar ooit was ze zelf heel sceptisch. “Totdat mijn kat ziek was en ik haar druppels had gegeven onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet. Ik was heel verrast toen het dier na drie dagen opeens op mijn schoot sprong, helemaal hersteld. Dat is dan toch een duidelijk bewijs?”

Bachbloesem remedies zijn ervoor om het ‘psychisch evenwicht te herstellen’. “De druppels zijn gebaseerd op bepaalde trillingen. Immers, ze bestaan uit moleculen, die trillen. Net zoals je lichaam uit moleculen bestaat die trillen. Bij klachten als angst, overbezorgdheid, eenzaamheid of overgevoeligheid voor invloeden van buitenaf, wordt de trillingsfrequentie vertraagd of vertekend. De Bachbloesem remedie zorgt ervoor om die trilling weer te laten resoneren.”

Anja vertelt dat ze tot vijftien jaar geleden helemaal niets moest hebben van ‘dat spirituele gedoe’. “Maar toen overleden mijn echtgenoot en mijn vader kort na elkaar en kwam ik in aanraking met spirituele zaken, dat ik me er wel in moést verdiepen.” Ze hoorde steeds maar dezelfde liedjes, kaarsen die uit en weer aan gingen en toen zag ze opeens de opleiding tot spiritueel therapeut in de krant staan. “Nota bene stond die advertentie in de Zondagskrant en normaal lees ik dat ding nooit. Nu sloeg ik ‘m open en daar stond het.”

Ze besloot in elk geval het eerste jaar van de vierjarige opleiding te doen, waarin je aan jezelf werkt. Toen werd ze nieuwsgierig naar het tweede jaar. “Daarna wilde ik de opleiding afmaken ook.”

Inmiddels werkt ze nu zo?n zeven jaar als spiritueel therapeut en geeft ze ook les in bijvoorbeeld Bachbloesem remedies. “Ik snap heel goed als mensen sceptisch zijn. Zelf was ik ooit een hele grote scepticus. Maar als je ervaart dat het werkt, ontkom je er niet aan. Maar ik blijf wel nuchter: als je er totaal niet in gelooft, dan werkt het niet.”

Dit artikel verscheen eerder in Dagblad Zaanstreek.

 1. 1

  En zie daar! Zo ontstaat religie dus. Een betekenis geven aan zaken die niks te betekenen hebben, omdat wanneer het zonder betekenis is, het te beangstigend is.

 2. 2

  “Totdat mijn kat ziek was en ik haar druppels had gegeven onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet. Ik was heel verrast toen het dier na drie dagen opeens op mijn schoot sprong, helemaal hersteld. Dat is dan toch een duidelijk bewijs?”

  Nee, dat is N=1.

 3. 7

  Nadat mijn kat naast de kattenbak had gescheten vertelde ik haar dat ik haar de nek zou omdraaien als ze dat weer eens zou flikken.Sindsdien poept de schat netjes op de bak, als dat geen bewijs is van mijn uitmuntend vermogen als katfluisteraar weet ik het niet.
  Volgende week SBS 6, morgen de lokale.Ik zit gebeiteld.