Tussen Hemel & Zaan III

De een vindt dat iets alleen bestaat als je het kunt zien en aanraken, de ander denkt dat er meer is tussen hemel en aarde. GeenCommentaar dook het alternatieve circuit in en sprak met tien spirituele Nederlanders. Vandaag: Agnes Lammertsma.

Agnes Lammertsma (Foto: Annoesjka Brohm)

Toen een familielid ernstig ziek was geworden, kwam ze in aanraking met alternatieve geneeskunde. Het was voor Agnes Lammertsma het moment om ook die richting op te gaan. Inmiddels is ze professioneel spiritueel therapeut en geeft ze onder andere metamorfose massage.

Haar handen raken de voet nauwelijks aan, ze bewegen van de zijkant van de grote teen naar de enkel. Middenin de behandelkamer van Agnes staat een massagetafel, zoals een fysiotherapeut die ook heeft. “Het begon bij voetreflexologie. Dat is een voetmassage die ervan uitgaat dat punten onder en bovenop de voet corresponderen met het hele lichaam. Door die punten te masseren, hef je blokkades op die klachten veroorzaken. Metamorfose massage richt zich op de zijkant van je voet, het gebied van de wervelkolom. Daar zit namelijk het gebied dat te maken heeft met het prenatale patroon: het moment van je leven voordat je geboren wordt, tot aan de geboorte zelf.”

“Bij de metamorfose massage gaan we ervan uit dat voor je geboorte je al iets bént. Er bestaat al een blauwdruk van de persoon die je later gaat worden. Net zo goed dat een zaadje weet dat hij een boom, struik of plant moet worden, weet je in dat eerste begin na de conceptie dat je een mens moet worden. Maar het is ook een kwetsbaar moment waarop er van alles gebeurd en mis kan gaan. Bijvoorbeeld de manier waarop je verwekt bent.”

“Denk aan verkrachting of een ongewilde zwangerschap. Genen en erfelijke eigenschappen die bij elkaar komen, maar niet helemaal matchen. Dat alles kan voor een trauma zorgen die nu klachten geeft. Met metamorfose massage kan dat trauma verwerkt worden. Ondanks de zachte behandeling kunnen er emoties naar boven komen, die best heftig kunnen zijn. Maar je hebt zelf in de hand hoe heftig je het maakt. Je kunt ook genieten van iets wat heel liefdevol en simpel wordt gegeven en open staan voor wat goed voor je is.”

“Toch is metamorfose massage ook goed als je geen klachten hebt. Eigenlijk is het iets wat je jezelf moet gunnen. Bij de metamorfose massage geef ik de mensen gelegenheid het contact met zichzelf te herstellen en te leven volgens hun ‘blauwdruk’. Als spiritueel therapeut ben ik ervoor om combinaties te leggen tussen hoe je in het leven staat en gerelateerde klachten. Lichaam en geest zijn tenslotte één. Ik ben mentor en coach om die eenheid weer in evenwicht te brengen.”

Dit artikel verscheen eerder in het Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek.

  1. 1

    Van de website: “Reconnective Healing? is sterk verschillend van Reiki, Johrei, Jin Shin, Qi Gong of Pranic Healing en overtreft elke techniek waarmee je ooit in aanraking bent geweest.”

    Vrije vertaling: “Hallo, ik ben een kwakzalver waarvoor je flink in de buidel zal moeten tasten. Ik heb schimmige cursusjes gevolgd met onduidelijke diploma’s als beloning.”