Tussen Hemel & Zaan I

De één vindt dat iets alleen bestaat als je het kunt zien en aanraken, de ander denkt dat er meer is tussen hemel en aarde. GeenCommentaar dook het alternatieve circuit in en sprak met tien spirituele Nederlanders. De eerste in een rij van tien: Sietske Brander.

Sietske Brander (Foto: Annoesjka Brohm)

Op de tafel staat een kan water met daarin drie steentjes. Een bergkristal, een amethist en een witte topaas. Speciaal voor het interview heeft Sietske Brander die steentjes gependeld. “Het water wordt daardoor zachter en zuiverder,” zegt ze. “Wil je een glas?”

“Het reguliere circuit hielp me niet verder toen ik twintig jaar geleden last had van hoofdpijn. Toen pendelde iemand een steentje voor me. De interesse was ontstaan,” vertelt Sietske. Om haar nek hangen twee steentjes aan verschillende kettingen. Een aquamarijn voor de luchtwegen en een witte topaas omdat die haar doet denken aan haar vader.

“Voor mij zijn edelstenen en kristallen geen dode dingen. Je kunt wel zeggen dat ze dood zijn, maar pak ze dan maar eens vast. Je voelt vanzelf of een steentje goed voelt voor je. Je kunt bijvoorbeeld duizelig worden omdat je een steentje om je nek hebt dat een te sterke energie heeft voor jou. Alles heeft energie, ook stenen. Ieder voorwerp straalt energie uit en ik zie dat ook. Om voorwerpen heen zie ik een trilling, te vergelijken met asfalt waar de zon op schijnt. En nee, er mankeert niets aan mijn ogen.”

Ze pendelt ? haar pendel is er één met bergkristal ? welke stenen goed zijn. “Elke steen heeft zijn werking, kan helpen bij allerlei klachten. De pendel pakt energie op en gaat op een bepaalde manier bewegen om aan te geven of een steen goed is voor iemand of niet. Ik kan dat niet verklaren, maar accepteer het zoals het is. Het is energie die je ook kunt meten met allerlei wetenschappelijke dure instrumenten, maar het kan ook heel simpel met een steentje aan een ketting.”

Sietske legt uit dat iedereen zeven energiepunten, chakra’s, langs de ruggengraat heeft, die de hoofdenergieën in het lichaam vormen. “Met de pendel meet ik de kracht van de chakra’s. Zo kan het zijn dat zo’n energiepunt te ver open staat of juist verstopt zit. Met edelstenen kan ik de chakra’s balanceren. De cliënt ligt op de behandeltafel en ik leg op elke chakra een edelsteen. Met de pendel controleer ik of de juiste steen op de juiste chakra ligt.”

Werken met edelstenen is een van de cursussen die Sietske geeft en ze verkoopt ook stenen. Volkomen nuchter zegt ze: “Het zijn misschien geen dingen die je meteen kunt verklaren, maar je kunt het altijd voelen. Iedereen heeft energie, je moet het alleen in jezelf vinden.”

Dit artikel verscheen eerder in het Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek.

 1. 2

  “Het zijn misschien geen dingen die je meteen kunt verklaren, maar je kunt het altijd voelen. Iedereen heeft energie, je moet het alleen in jezelf vinden.”

  Diepe, diepe zucht… gaat GC nu ook al op de “spirituele” toer?

 2. 8

  Nee dat doet ze misschien niet. Laat zij dan één van de goeien zijn.

  Maar ik heb zo’n medelijden met mensen die geld afhandig wordt gemaakt door dit soort kwakzalvers. Om van de valse hoop maar niet te spreken. Dus denk ik wel dat het kwaad kan.

  En eigenlijk ben ik vooral verbaasd dat jullie er zo zonder enige nuancering aandacht aan besteden..

 3. 9

  Ja, mensen wordt geld afhandig gemaakt door mensen die er zelf ook in geloven. Wie wordt er hier bedrogen?

  Ik vind het ook totale onzin, maar daarom mogen we die mensen toch wel aan het woord laten? Voor begrip enzo.

 4. 10

  Tuurlijk, van mij mag je iedereen aan het woord laten, nogmaals, het verbaast me alleen..;-)

  En of die mensen die de ‘gelovers’ geld afhandig maken zelf ook altijd ‘geloven’? Dat waag ik te betwijfelen.

 5. 13

  Een beschrijvend artikel is geen endorsement voor het beschreven fenomeen. Het artikel is ook nauwelijks als een endorsement te lezen, dus die verbazing begrijp ik niet helemaal.

  En die kritiek komt hier op GC ook vanzelf :)

 6. 14

  Ik zie hier anders niet vaak een volkomen neutraal, beschrijvend artikel over bijvoorbeeld een kerkdienst in Urk of creationisme..

  En ik geloof niet dat ik zei dat ik het een ‘endorsement’ vond.

 7. 15

  @8

  Wat jij valse hoop noemt, noemen anderen het placebo-effect.

  Neemt niet weg dat al die heksen en duivelskunstenaars op de brandstapel moeten.

 8. 21

  Nou, mijn moeder lijder van rheumatisch aandoeningen kreeg bij haar eerste visite aan haar nieuwe ziekenhuisspecialist te horen en te zien hoe een man met gevoelens van verbazing, ergernis en woede omgaat na het presenteren van haar lijstje medicijen van de vorige specialist. Ze voelt zich momenteel een stuk beter!

 9. 22

  @Anne:

  Daar heb jij weer gelijk in :)

  Misschien zouden we dat ook vaker moeten doen. In dit geval komt het omdat Annoesjka een achtergrondartikel in de krant schreef.

 10. 25

  @23

  Nou, ik werd een beetje duizelig, maar ik voelde meteen een heleboel energie door mijn lichaam stromen. Al mijn chakra’s stonden ineens wijd open. Nadat ik vervolgens mijn broek had verschoond heb ik er snel wat kopietjes van gemaakt om te gebruiken bij mijn zelfhulp sessies zwarte magie.