Tour 2008: Saai met Evans of verrassend met Riccò?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Deel van de commerciele karavaan (Foto: Flickr/Joe Shlabotnik)

Morgen start de Tour de France van 2008. Niet met flitsende proloog, maar met een saaie vlakke etappe: 197,5 km van Brest naar Plumelec. Het is typerend voor hoe de tourdirectie er alles aan lijkt te doen om de interesse maar zo laag mogelijk te krijgen.

Tom Boonen snoof op een feestje een lijntje en heeft daar maanden later blijkbaar nog zoveel profijt van dat hij niet mee mag doen. Hetzelfde geldt voor de volledige Astana-ploeg, waar de wielrenners moeten boeten voor de wandaden van hun voorgangers in dat team. De dopingzonde wordt zwaar bestraft, behalve natuurlijk als je Frans bent. Zo is ook ex-Festina-renner Christophe Moreau weer aanwezig, voor wat zo een beetje zijn 293e Tourstart moet zijn.

Het voordeel van het uitsluiten van Astana is dat Alberto Contador niet meedoet. De Spanjaard lijkt hard op weg een alleenheerser van het type Indurain of Armstrong te worden, waarbij je aan de start al weet wie er drie weken later in de Parijs de winnaar is.

Het nadeel is dat als je dit de topfavoriet van dit jaar, de eeuwige meerijder Cadel Evans, straks in het geel ziet, je weet dat Contador hem er genadeloos afgereden zou hebben.

GeenCommentaar hoopt dan ook op een overwinning van een nieuw talent. Riccardo Riccò, de nummer twee van de Giro, of Roman Kreuziger, de onverwachte Tsjechische winnaar van dé voorbereidingswedstrijd op de Tour, de Ronde van Zwitserland, hebben dan ook een plaats in ons tourpouleteam.

Denk je dat we er helemaal naast zitten? Laat dat dan zien door ons te verslaan in onze subpoule van de gratis Telegraaf Tourpoule! (Hij heet vanzelfsprekend ‘GeenCommentaar’. Dat is ook de login en het wachtwoord.)

Reacties (7)

#1 Teun

Of toch Valverde? Die won de Dauphine Libere…

Ik mag die Contador niet, hoe hij zichzelf onder Operacion Puerto uitgesmokkeld heeft en hoe hij met die zelfgenoegzame blik op het podium staat, als’ie wint. Wat een gluiperd.

Ook interessant: wie wordt de opvolger van Boogert als Neerlands Koninginnenritten-beul?

 • Volgende discussie
#2 Anne

Toch wel on topic: Jacques Chapel, al 28 jaar radioverslaggever voor de Tour, dè stem van Radio Tour de France is vanochtend overleden. 1 dag voor wat z’n laatste Tour zou worden..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Haha, Martijn laat zich voor de gek houden! Die eerste etappe is niet zo vlak als het etappe-overzicht doet vermoeden, maar gaat dwars door het Bretoense heuvelland. De hele tijd van die k*theuvels op en af, tot je er gek van wordt. Zelfs als het de tegen de bijna 200ste kilometer totaal afgepeigerde knechten lukt om het peleton bij elkaar te hebben in de laatste kilometer, wacht daar nog een klimmetje naar de finish, waar de sprinters niet happy van worden. Ik zie de eerste gele trui eerder belanden om de schouders van types als Kirchen of Schumacher (misschien zelfs Cunego, als hij al zo vroeg uit zijn schulp durft te komen) dan van de pure sprintkanonnen als Hushovd of McEwen. Misschien gaan de sprintersploegen wel inzien dat hun werk zinloos is en gaat een ontsnapping meteen al in de eerste etappe slagen, met in de laatste kilometers een spervuur aan demarages uit een relatief omvangrijke kopgroep.

Dat levert zeker weten veel meer vuurwerk op dan zo’n saaie minitijdrit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Waarom overigens die voorkeur voor de Televaagtourtoto boven die van het AD?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ivanhoe

@Bismarck. Ik zet mijn geld in een dergelijke etappe dan toch op Valverde. En laat inderdaad die proloog maar lekker zitten.

Een uitgeklede Tour is misschien wel de spannendst mogelijke, zie vorig jaar. Morgen zit ik gewoon weer te kijken, met of zonder Contador en Astana, met of zonder Chapel. De Tour is de Tour.

Is doping sinds Tommy Simpson al niet een issue? Stapte iets meer dan een decennia terug niet een complete Nederlandse ploeg uit de Tour?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kropotkin

Is raborus Menchov dan geen favoriet? Of wil ie alleen wat harder trappen in de Vuelta?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Martijn

Dankzij het goede werk van Valverde, Kirchen en Riccò is de eerste gele trui voor Team Ter Haar binnen! Wel jammer dat Soler gewond is geraakt.

 • Vorige discussie