1. 1

  Wat een warrig verhaal: Ze kan omwille van het politieke klimaat geen 100% toewijding opbrengen maar ze heeft geen problemen met het kabinetsbeleid op haar terrein. Houdt ze zich misschien bezig met PVV onderwerpen? Nee, met water!
  Wat is dan haar probleem? Verder afglijden van het land zoals ze zegt? Gaat ze dan emigreren of zo, want in Nederland zal ze geconfronteerd blijven met met ”hardere klimaat”, baan of geen baan.
  Ik begrijp er weinig van.

 2. 2

  @KB: het beleid wat daadwerkelijk wordt uitgevoerd is niet zo’n probleem, maar de manier waarop dat beleid tot stand komt wel. Gok ik zo.

 3. 4

  KB: laat het maar aan Wilders en Bosma over om op elk beleidsterrein de schuld bij moslims te leggen. O, en Bosma heeft inmiddels in z’n NRC-column laten weten dat Hitler typisch links was. Welke partij is er ook alweer steeds zo beledigd als anderen parallellen zien?

 4. 5

  @1 Infrastructuur & Milieu zal toch wel met meer dan met alleen maar water te maken hebben.
  Prima dat ze haar afschuw van de PVV uit, maar ze zou de VVD toch ook niet moeten sparen, de bevriezing van de Ecologische HoofdStructuur lijkt me toch echt een VVD-ding. En haar beleidsterrein. Al is PVV-er de Mos wel de spreekbuis van de ‘ecologie-afbraak’.
  Maar uit de ‘samenvatting’ maak ik op dat ze problemen heeft met het wegzetten van bevolkingsgroepen, lijkt me legitiem. En dat je geen zin hebt je oren te laten hangen naar politici die hún oren weer laten hangen naar een gedoogpartij die zich daar schuldig aan maakt.
  Maar ik heb het hele artikel ook niet gelezen, met die paar regeltjes blijft het verhaal inderdaad een beetje vaag/warrig.

 5. 6

  KB: Ik begrijp er weinig van.

  Dat blijkt. Ik zal er maar even een Godwin tegenaan gooien zodat je het misschien beter begrijpt. Stel je bent topambtenaar onder de nazi’s. Kan je je dan misschien voorstellen dat je daar liever niet meer aan meedoet, ook al valt het vermoorden van joden en communisten misschien niet direct onder jouw departement?

 6. 8

  Mevrouw is lekker op tijd met haar aktie. Oh, wacht ambtenaren, de memo over de gedoogconstructie met de PVV is waarschijnlijk vandaag pas op haar bureau aangekomen. Als je als ambtenaar politiek niet kan scheiden van je baan zit je zowiezo in het verkeerde beroep. Je kan er niet vanuit gaan dat er altijd jouw idealistische droom coalitie zit, je bent afhankelijk van de democratie.

 7. 10

  De linkse kerk is weer uitgelopen zie ik, met een hoop gezwatel over gewetensbezwaren.

  5: dus krijgen we in de toekomst allemaal jankverhalen van ambtenaren die het niet eens zijn met de politieke koers van hun bazen, en er dan ook nog bij vertellen dat het niets te maken heeft met morele superioriteit?
  Alsjeblieft niet zeg. Laat de volgende ambtenaar die geen zin meer heeft in haar baan en vertrekt dat svp zonder media aandacht doen.

 8. 11

  @8: Als je als ambtenaar politiek niet kan scheiden van je baan zit je zowiezo in het verkeerde beroep.

  Inderdaad, dan kan je beter een baan zoeken waar principes nog wel wat voorstellen en niet iedereen huivert voor de debiliteiten van de gedoogfascisten.

 9. 13

  @10. Nou, dan ga je het Telegraaf artikel lezen van de rechtse kerk (over de 800 reacties), veel mensen die precies weten hoe je met weinig informatie een harde conclusie kan stellen.

 10. 15

  KB: Dat verwijt over morele superioriteit is net zo huichelachtig als het gezeur over Godwins. Wie verklaart de Westerse cultuur tot superieur, welke partij vindt dat mensen al ongeschikt zijn voor de meeste beroepen als ze links zijn of in de ogen van die partij links zijn?

  Gisteren ook Bart-Jan Spruyt in z’n stuk over hoffelijkheid. Met heel veel dedain Van der Dunks reactie op een eerder stuk wegzetten als broddelwerk en herhalen dat hoffelijkheid alleen bij conservatieven in goede handen is en het vervolgens hebben over “linksmensen”.

  Ik heb elders al eens gezegd dat als Dom Rechts mij als “linksmens” of “linkse kerk” mag neerzetten om daarbij elke linkse of verondersteld linkse opvatting aan mij persoonlijk toe te rekenen, dat ik dat met Dom Rechts hetzelfde mag doen en ze ongegeneerd mag wegzetten als racistische en xenofobe vrouwen- en homohaters (PVV en SGP, nietwaar?). Kortom KB, je bent een racistische en xenofobe vrouwen- en homohater. Nou jij weer.

 11. 16

  @Eric; Ik heb elders al eens gezegd dat als Dom Rechts mij als “linksmens” of “linkse kerk” mag neerzetten om daarbij elke linkse of verondersteld linkse opvatting aan mij persoonlijk toe te rekenen, dat ik dat met Dom Rechts hetzelfde mag doen en ze ongegeneerd mag wegzetten als racistische en xenofobe vrouwen- en homohaters (PVV en SGP, nietwaar?).

  Het gaat er, net als op het schoolplein om, wie er begonnen is. En dat is niet meer te achterhalen. De oppositie denkt dat ze, als ze maar het goede voorbeeld geeft, dat ze dan vanzelf wel ophouden, maar dat blijkt toch lastig.

  Spruijt die het over ‘hoffelijkheid’ heeft. Dat is inderdaad kras.

 12. 17

  @Olav

  Ach Olav, je had in de Nazi top ook hele moedige mensen op hoog niveau die daar waar het kon toch verzet pleegden.

  Het maakt niet uit of je voor of tegen Wilders bent, maar Nijhof is gewoon S L A P P E H A P.

 13. 18

  KJ: natuurlijk is het van twee kanten onzinnig, maar vol minachting beweren dat anderen zich superieur wanen is iets teveel domheid om ongestraft voorbij te laten gaan….

 14. 21

  Als DG zit je een aantal jaar op één departement en daarna schuif je door. Aangezien er een krimp is was het erg logisch dat ze op een ander departement terecht zou komen. Daar is de politiek van dit kabinet directer voelbaar (dan bij water) en daar had ze blijkbaar geen zin in.
  Ze is wat mij betreft een erg capabele vrouw, met principes, die zich nu in gaat zetten voor (iets met) duurzaamheid. Waarvoor hulde!

 15. 22

  “Terecht meer dan 100% energie en toewijding vragen” slaat nergens op. Maar elke solliciterende ambtenaar antwoordt simpelkes “Ja” wetende dat hier nooit geen haan naar kraait.

  Anyways, geen WW en voor haar 10 anderen. Haar politieke voorkeur laat zich niet makkelijk googlen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet gewoon een kille pvda-actie is van een vertrekkende ambtenaar. In de categorie Gaap, onder Who Fucking Cares.

  Okee dat was em hier. I’m off to #chaosatkempi

 16. 23

  @Share: #fail. “Haar politieke voorkeur laat zich niet makkelijk googlen” Het staat gewoon in het oorspronkelijke artikel in NRC: snurkend lid van D66. Maar goed, ik begrijp het, dom-rechts leest geen kranten meer, hooguit de Televaag. En uiteraard is het meteen de schuld van de persoon in kwestie dat je haar politieke voorkeur niet makkelijk kunt googlen.

  Ja inderdaad who fucking cares wat Share er van vindt.

 17. 24

  Het gerucht gaat dat ze GL’er is. Nou dan weet je het wel, als ze echt moeten werken geven ze de pijp aan Maarten.

 18. 26

  Als ik sommige reacties hier lees, dan geef ik mevrouw gelijk waarom ze weg gaat. Als redelijk mens een ander in zijn waarde laten lijkt een schaars goed geworden. Mevrouw Nijhoff heeft, net als jij en ik, de vrijheid om een werkgever te verlaten om persoonlijke of politieke redenen. Ze is de eerste ambtenaar die dit omwille van de PVV doet en daarom is het een klein nieuws momentje. De reacties van sommigen hier zitten zo vol haat en woede richting een “linkse kliek”, die geen invloed op haar persoonlijke beslissingen heeft gehad, dat ik niet eens durf naar dat artikel van de Telegraaf te kijken. Lees even terug voor de lol hoe hard je inhakt op iemand die je persoonlijk niet kent en met wiens beslissingen je helemaal niets van doen hebt, het is gewoon beschamend. Hier praat ze over als ze praat over maatschappelijke verruwing en helaas heeft ze groot gelijk.

 19. 28

  goed dat er nu eens een geluid uit die hoek komt. eindelijk iemand die stelling neemt en niet lijdzaam toekijkt. vindt het wel moedig wat ze doet! kortom, kan alleen maar zeggen.. chapeau…

  dus waar het warrige vandaan komt???

  ik vraag me ook een beetje af waar die woede richtig links, en dan voornamelijk PvdA, vandaan komt. (al is deze mevrouw van CDA huizen).

 20. 30

  Wel jammer dat er zo weinig ambtenaren zijn opgestapt, in de loop der jaren, over het sluipende privacy-afbreken dat alle gevestigde partijen een voor een op hun naam hebben geschreven, maargoed.

 21. 31

  „Ik had sindsdien [=de kabinetsformatie] geen enkel probleem met het beleid van het kabinet en ook niet met de mensen die het uitvoeren. Maar door de reorganisatie kwam ik wel voor de vraag te staan of ik in het huidige politieke klimaat wil bijtekenen voor nog eens vijf jaar. U moet zich voorstellen dat je in een baan als de mijne heel intensief met de politiek samenwerkt. Dat maakt je extra gevoelig voor politieke klimaatveranderingen.”

  “Bent u lid van een politieke partij?

  „Ja, van D66, maar ik ben een slapend lid. Ik heb nog nooit een partijbijeenkomst bezocht.”

  Heeft uw D66-lidmaatschap iets te maken met uw besluit om te vertrekken?

  „Nee, ik maak mijn afweging als mens. Die hangt bij mij meer samen met een onderstroom, met m’n onderbuik, zo u wilt, want die heb ik ook. …”

  Aldus mevr. Nijhof in de NRC. Aanleiding is dus de reorganisatie en reden is het politieke klimaat. En nee, ze krijgt geen wachtgeld.

 22. 32

  26: het is inderdaad opmerkelijk, maar je zou je misschien af moeten vragen waarom dit agressieve reacties oproept.
  Laat ik een mogelijke reden geven: ze zegt dat het niet om morele superioriteit gaat, maar ondertussen werkt ze wel mee met een interview en staat ze pontificaal met haar morele superioriteit in de krant.
  Als je je zorgen maakt, als je je beter voelt, allemaal prima, ga dan de politiek in of zo. Maar ga svp niet het zielige geval uithangen die zich niet meer thuis voelt en ook nog huichelachtig beweren dat het niet om morele superioriteit gaat. Dat wekt irritatie op.
  en als ze niet wil dat ze onderwerp van discussie wordt, dan moet ze niet in de krant gaan staan.

 23. 33

  ’t Is wel weer duidelijk. Xenofoben en PVV-stemmers zoals KB willen wel zelf een grote scheur op kunnen zetten als het over moslims en allochtonen gaat, maar o wee als iemand kritiek heeft op de PVV.

  Dat verdragen ze niet.

 24. 34

  @32 – Dit roept helemaal geen agressieve reacties op, tenminste niet bij mij. Het roept agressieve reacties op bij mensen die zich moreel superieur voelen aan moslims. En criminelen natuurlijk, de goede niet te na gesproken.

 25. 37

  Je vraagt je af hoe zo’n interview tot stand komt, .. wie zou het initiatief genomen hebben?

  Als dat de NRC was: hoe kwam de NRC erachter dat ze vertrok vanwege het politieke klimaat? Als dat mevrouw zelf was: waarom zou ze zelf contact zoeken met de krant over haar vertrek? vragen, vragen vragen..

 26. 38

  Erg simpel Sikbock, een journalist kan bij wijze van spreke zo n ambtenaar tegen komen op een besloten feestje. En plotsklaps is er een idee geboren. Het zorgt voor ophef, en dat is goed voor de verkoopcijfers van het NRC, waar de laatste tijd een andere koers wordt ingezet, juist vanwege andere profilering.

 27. 39

  ja, vanuit de krant begrijp ik wel dat ze hier op duiken.. maar dat zo’n ambtenaar daar aan mee werkt of zelfs het initiatief neemt vind ik onbegrijpelijk.. Of gaat ze soms op wereldreis ofzo?

 28. 40

  haar motieven in het interview vind ik in ieder geval nogal negatief geïnspireerd.. mevrouw denkt in ieder geval niet dat het glas half vol is, zal ik maar zeggen

 29. 44

  Ja, die lui van de linkse kerk zijn altijd verdacht: een minderwaardig soort dat altijd uit is op eigen gewin.

  Gelukkig is Nederland tegenwoordig rijk aan nationalistische socialisten die het goed voor hebben met het eigen volluk.