Top 100 wereld intellectuelen

We riepen hier eerder al op dat je kon stemmen op wie je de meest invloedrijke intellectueel van de wereld vond.
De stemming is afgelopen en het resultaat is bekend:

1. Noam Chomsky
2. Umberto Eco
3. Richard Dawkins
4. Václav Havel
5. Christopher Hitchens
6. Paul Krugman
7. Jürgen Habermas
8. Amartya Sen
9. Jared Diamond
10. Salman Rushdie

Nederland scoort mager met Ayaan Hirsi Ali op 46 en Rem Koolhaas op 51.

 1. 5

  Op GS stond een bericht dat de website van de tweede kamer de mogelijkheid bood om de daar aanwezige stukken aan je voor te lezen. Dat wilde ik wel proberen en zo kwam ik bij het stenografisch verslag van de kamercomissie integratie. Een aanrader: AHA komt niet verder dan gewauwel over de zuivere islam en Nawijn (van de groep Nawijn) komt niet verder dan….. Eigenlijk komt die niet eens uit de startblokken. SP-kamerlid de Wit komt wat mij betreft een stuk hoger op de intellectuelenlijst dan AHA. Wat wordt die muts overschat.

 2. 10

  @Sikbock
  Een IQ van 150 heb mijzelf nooit toegedacht en het zou je sieren als je ook de context er bij zou vermelden. Je leest slecht en reageert selectief.

 3. 11

  Wat houd dat eigenlijk in als je het intellectueelst bent? Dat je meer boeken leest? Of slimmere dingen zegt?(en wie bepaalt dat dan?)
  Het was volgens mij intellectueler geweest om het te houden bij de 500 meest intellectuele mensen op aarde (in no particular order)

 4. 14

  Het valt me ook op dat er geen enkele misdadiger tussen staat. Daaronder moeten zich toch ook intelectuelen bevinden. Ik krijg hier een heel naar politiek correct gevoel bij.

 5. 16

  Ik mis enige distantie hier jammergenoeg, elke top-whatever-verkiezing geeft een beeld van de tijdsgeest, niets meer en minder maar daarom wel zeer interessant.

  We leven in een tijd die behoefte heeft aan sterk onderbouwde kritische geluiden om uiteindelijk een verandering te bewerkstelligen als je de top huppeldepup van afstand bekijkt.

 6. 19

  aha. Zelden genoemd maar tijdloos en onschatbaar en slechts met een boek op eiland dan: Benedikt Jerofejev. Die van Moskou op sterk water.

 7. 21

  Ik blijf het geweldig gezochte onzin vinden. Daarom dring ik aan op een ‘Lijst met 100 minst intellectuelen ter wereld’, waarna de ultieme lijst van 100 intellectuelen vanzelf boven komt drijven, getrouw de relativeringswet vermoed ik.
  Als twee factoren absoluut en relatief elkaar uitsluiten in plaats van compenseren dan is een notie als ‘het absolute nulpunt’ onzin. De boven en onderwereld zijn spiegels en reflecteren elkaar, het is de reden van elkaars bestaan. Er zijn volgens mij alleen ‘hoogste gemiddelden’, zowel in dom en goed als slim en slecht . Daarom zullen we beide lijsten moeten opmaken, waarna de ultieme opmaak van een ‘wereldlijst van meest invloedrijken’ in een reeel perspectief verschijnt doch nog steeds een tijdelijke afweging zal blijken, gezien het vergangelijk karakter van alle tijden.
  Bedoel, Mahatma Gandhi staat er niet op, Hugh Heffner evenmin. W.F. Hermans valt zo buiten de focus, onvergeeflijk ! Hugo Raes ! Rembrandt , Piccasso, Salvador Dali, Truman Capote, Thomas Jefferson, Karl Marx, Adam Smith, Freud, Satre, Karl Gustav Jung, Herman Hesse, Adolf Hitler.. kom aan, wat een gekunsteldheid.

 8. 22

  De minste intellectueel, hmm, daar hoort zeker die grote rare Amsterdammer bij die in de 18e eeuw voor straf een hele ronde werd gegeseld en daarna lachend zijn kapot geslagen rug voor de grap nog een paar keer liet slaan.

 9. 24

  Dat laatste deed hij om de duivel een laatste pleziertje te doen zeker waarna hij zijn wonden met bijenhoning en wat trekzalf uit walvisvet kon gaan deppen ? En getroost door Vrouwen die hem als dank voor het hun geboden spektakel hun enorme boezems lieten zien..?

  Nee, voor mijn geestesoog zie ik een tijdgenoot gereincarneerd in de uitsloverij van programma’s als ‘De Sterkste Man’ waarvan de winnaar m.i. minstens een eervolle vermelding op de ‘minst intellectuele lijst van meest invloedrijkste mannen’. Ja, vind van wel, hoor, ja beslist.

 10. 26

  Het zal wel aan de diep gewortelde haat jegens ‘groot -kapitalist’ Microsoft liggen dat Bill Gates, rijkste man ter wereld op rij, ‘weldoener’ in zijn vrije tijd en gatenstopper der wetenschap, kortom een all round groot- filantroop ontbreekt op de ‘Top 100 Wereld intellectuelen’. Ken je nagaan hoe ik tegen die lijst aankijk. Hoe verkrampt moet de jury die de criteria heeft opgesteld wel niet zijn.

 11. 29

  Willem De Z. is een link SPAM bot.

  for i in $(cat list-of-politicians) ; do

  if grep $i $saved_web_site >/dev/null 2>& 1
  then
  post_item “Ik ben voor ${i}! Die staat tenminste ergens voor.”
  return 0
  fi
  done