Toiletten en verkrachtingen

In de jongste Wordt Vervolgd, het tijdschrift van Amnesty International, stond een kort stukje over wiskundig onderzoek van Yale University over het terugdringen van verkrachting door de bereikbaarheid van gemeenschappelijke toiletten in Zuid-Afrikaanse townships te verhogen. Zelf heb ik ook eens met mild enthousiasme geschreven over vergelijkbare initiatieven in India: een toilet aan huis heeft als bijkomend voordeel dat het de frequentie van verkrachtingen verlaagt.

Nu ik er nog eens over nadacht, kom ik op mijn enthousiasme terug. Het is een slecht argument. Als de openbare ruimte onveilig is voor vrouwen, dan is er geen enkele reden om enthousiast te zijn over toename van veiligheid door vrouwen aan de openbare ruimte te onttrekken. Vrouwen moeten veilig over straat kunnen, niet alleen in een boerka, maar ook in een minirokje.

Natuurlijk moet de aanleg van toiletten aan huis doorgaan. Het is praktisch en hygiënisch. Dat het de veiligheid van vrouwen verhoogt, is mooi meegenomen, zolang je maar niet denkt dat er een probleem mee is opgelost. Het probleem is namelijk alleen maar omzeild.

Reacties (18)

#1 zazkia

Verbeterde veiligheid is in Europa ook reden geweest voor verbetering van positie van vrouwen.
Straatverlichting met name. En politiebureaus overal. Dat g
had je niet in die goeie ouwe steentijd. Ook maar afschaffen?

 • Volgende discussie
#2 zmooooc

Vrouwen moeten veilig over straat kunnen, niet alleen in een boerka, maar ook in een minirokje.

Ah het es kann nicht so sein!-argument. Lekker nuttig. Ook in Nederland loop je als wildplassende vrouw een verhoogd risico verkracht te worden of op zijn minst geconfronteerd te worden met rare mannen die dusdanig geinteresseerd zijn in je bolle bibs dat hun pielemans niet de broek kan blijven. Bron: eigen ervaring – ik loop juist om dit te voorkomen vaak even met mevrouw zmoooc mee als ze gaat wildplassen. In donkere bosjes nabij drukke bedoeningen is het opvallend vaak raak…

Straatverlichting met name. En politiebureaus overal. Dat g
had je niet in die goeie ouwe steentijd. Ook maar afschaffen?

Straatverlichting wel graag. Ik haat het. Tenzij timide afgesteld heb ik daar zo’n verschrikkelijke kuthekel aan, alsmede aan de schijnveiligheid die het creeert; (felle) straatverlichting maakt donkere hoekjes relatief nog donkerder en onveiliger. Het levert kwaadwillenden juist meer plek op om zich te verschuilen.

Als http://www.platformlichthinder.nl/ zich verkiesbaar zou stellen bij de 2e kamer verkiezingen zou er ik ongezien (want te donker haha…) op stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Christian Jongeneel

@1 Straatverlichting en politiebureaus dragen bij aan de veiligheid van de openbare ruimte. Een thuistoilet niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zazkia

Je ontkont er niet aan op grote plattelanden dat je niet in elk weiland een politiebureau en straatlantaarns hebt. Dan is een thuistoilet toch wel een optie?
Als het er bij veiligheid alleen om gaat maatregelen te nemen die in het belang zij van iedereen en de openbare ruimte veilig te maken, kun je er ook over denken alle mannen preventief te castreren. Uiteraard na enige aftap tbv de spermabank. Het wordt dan meteen veel veiliger voor vrouwen om naar de wc te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Christian Jongeneel

@4 Natuurlijk moet je een thuistoilet. Het mag alleen geen excuus zijn om niks meer te doen aan onveiligheid in de buitenruimte. Er zijn landen waar vrouwen met het argument “buiten zijn enge mannen” helemaal niet zelfstandig het huis uit mogen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zazkia

Ja das volledig waar, alleen valt het in grote ruimtes waar weinig is zo moeilijk op te lossen.
De maatschappelijke consequenties zijn trouwens veel groter dan het verkracht worden alléén. Ook als je niet verkracht wordt pas je je leven aan aan het risico, dat je verkracht zou kunnen worden als je naar de wc gaat. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk te drinken. (zoals blijkbaar ook zmooocs vrouw niet mag wildplassen alleen, als ik zmooocs vrouw was dan had ie me een oplawaai gekregen! )

Kees Beekman heeft prachtige columns geschreven in de Groene over zijn bezoek aan Marokko, waar na 8 uur over straat lopen als vrouw tot zijn stomme verbazing blijkt te betekenen “ik wil verkracht worden”.
Daarom krijg je daar ook niet zo snel een lift, want als je over straat staat in je eentje, dan ben je een “hoer”. Waardoor je dan wel over straat moet lopen.
http://www.bol.com/nl/p/marokko-voor-beginners/1001004007115092/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 AnnaS

@4 ‘Als het er bij veiligheid alleen om gaat maatregelen te nemen die in het belang zij van iedereen en de openbare ruimte veilig te maken, kun je er ook over denken alle mannen preventief te castreren.’

Alleen is dat dan weer niet in het belang van de mannen, en die maken per slot ook 50% van de bevolking uit. Nog afgezien van het feit dat je dan niet alleen aan de ongewenste maar ook aan de gewenste intimiteiten een einde maakt, wat veel vrouwen toch jammer zouden vinden. Gelukkig is in andere landen gebleken dat vrijwel alle mannen heel goed in staat zijn vrouwen ongemolesteerd door het leven te laten gaan, dus me dunkt dat met wat training en aanmoediging ook vrijwel alle Zuid-Afrikaanse mannen die vaardigheid wel onder de knie kunnen krijgen.

En @6, het is natuurlijk inderdaad van de gekke dat je als vrouw je man mee zou moeten hebben om veilig te kunnen wildplassen, maar als de situatie blijkbaar zo is dat je als vrouw alleen niet veilig kunt wildplassen, dan zou ik het wel attent vinden van mijn man als hij me daarbij bewaakte. Het is per slot niet zíjn schuld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 zazkia

Mijn idee om alle mannen te castreren teneinde de openbare ruimte voor vrouwen veilig te maken, was een reactie op de stelling:

Als de openbare ruimte onveilig is voor vrouwen, dan is er geen enkele reden om enthousiast te zijn over toename van veiligheid door vrouwen aan de openbare ruimte te onttrekken.

Dat heeft inderdaad absurde consequenties AnnaS:

Alleen is dat dan weer niet in het belang van de mannen, en die maken per slot ook 50% van de bevolking uit.

Het doel van een redenering uit het absurde is te laten zien wat er gebeurt als alleen overwegingen van veiligheid in de afweging worden meegenomen. Dan heb je je zin en ja, dat is absurd. Dan kun je zeggen, dat kan niet want dat is absurd. Maar ja, dat was de pointe…

Een samenleving zonder mannen is hartstikke veilig. Ja ook niet leuk nee. Eens. Maar het was Jongeneel er blijkbaar om te doen om het buitengebied van India veiliger te maken.
Er zijn hier echter maar 2 factoren die het zo onveilig maken in de openbare ruimte voor vrouwen die naar de wc moeten:
1: grote open buitenruimte,
2: mannen

Stel dat je dit niet oplost door een thuisw.c, zoals Jongeneel suggereert… dat je de buitenruimte veiliger moet maken.
Wat ga je doen, overal in elke woestijn en op elke toendra een stad uit de grond pompen, alles behangen met verlichting en in elk weiland een politiebureau, of factor 2 aanpassen.
Het probleem is niet de buitenruimte. Het probleem is niet de wc’s.
Het probleem is hoe veel mannen zich als losgeslagen chimpansees gedragen zodra ze de kans (edit: de ruimte, letterlijk) krijgen.
En het soms niet veiliger kan worden, omdat je niet wil dat het op die manier veiliger wordt. En dan kun je dus maar beter een thuisw.c. doen.
Maar geef toe, het zou ontzettend veilig zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Thallman

Ik vind het eigenlijk een slecht idee om auto’s van airbags te voorzien, er behoren namelijk helemaal geen auto ongelukken voor te komen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zazkia

Dank je Thallman, dat is veel bondiger hetzelfde als wat ik ook wilde zeggen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 zmoooc

@6

zoals blijkbaar ook zmooocs vrouw niet mag wildplassen alleen, als ik zmooocs vrouw was dan had ie me een oplawaai gekregen!

Ik begrijp dat jij behalve het verdraaien van andermans woorden het ook erg leuk vindt om in de bosjes op je hurken te gaan terwijl om je heen een horde mannen staat te masturberen en verwoedde pogingen doet om hun sperma zo dicht mogelijk bij je te deponeren? Mevrouw zmoooc doet dat liever niet.

Gelukkig hebben dit soort taferelen zich al een tijd niet meer voorgedaan – toiletfaciliteiten voor vrouwen zijn tegenwoordig op festivals aanmerkelijk beter. Maar dat is echt hoe het gaat. Misschien wonen we ook iets te dicht bij het asielzoekerscentrum waar nog niet iedereen de inburgeringscursus heeft afgerond…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Christian Jongeneel

@9 Dus als alle auto’s van airbags zijn voorzien, hoeven we verder geen verkeersveiligheidsmaatregelen te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 zazkia

@11 nou maar goed der is ook een reden waarom ik zmooocs vrouw niet ben. omdat ik zelfstandig kan plassen natuurlijk… ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

Misschien wonen we ook iets te dicht bij het asielzoekerscentrum waar nog niet iedereen de inburgeringscursus heeft afgerond…

@11 RACIST!!!1111!!!

Nee, maar even serieus; is jullie ervaring werkelijk dat het vooral mannen van Afrikaanse en West-Aziatische komaf zijn die opduiken als mevrouw zmoooc weer eens de bosjes induikt?

Sowieso: wonen jullie nu zo afgelegen dat mevrouw zmoooc zo vaak wild moet plassen, of heeft ze een extreem zwakke blaas, of wat? Ik heb nog nooit wild hoeven plassen (maar ja, ik woon dan ook in de Randstad – hier is de toiletdichtheid vrij hoog).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 zazkia

Sowieso, waar in welk exotisch gebied bevond je je precies, dat wildplassen er uberhaupt is toegelaten.
Ik heb liever niet dat vrouwen hun recht opeisen te wildplassen maar dat mannen er ook ns een keer mee ophouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 zmoooc

@14 Ik woon in Nijmegen en daar zijn ieder jaar de zomerfeesten annex vierdaagse. En natuurlijk vooral het Valkhof Festival. E.e.a. geschied aldaar, hoewel de laatste paar jaren nauwelijks meer aangezien men de damestoiletten nu ook op orde heeft. Nu is alleen op de laatste dag (dan gaan de vierdaagselopers ook ineens bier drinken) de toiletcapaciteit vaak nog dusdanig laag dat de bosjes ingedoken wordt. En daar treffen we dan behalve veel andere vrouwen die “toch maar niet gaan plassen” vaak mensen die geen Nederlands lijken te spreken (of er in ieder geval niet op reageren) met hun pielemuis in de hand. Op hun afkomst ga ik niet in, het laatste geval is ook alweer twee jaar geleden dus grotendeels vergeten, maar ik weet nog wel dat ik onder de indruk was dat het waarschijnlijk een asielzoeker was.

Als langdurig voormalig buurman van het AZC trek je overigens al snel die conclusie; in en vooral om zo’n AZC tref je nogal een verzameling rare cultuurgeschokten aan. Een absolute minderheid, maar ze vallen wel op. Niet dat ze allemaal strafbare dingen doen, helemaal niet, maar gewoon kleine dingetjes die Nederlanders niet zouden doen. In Nederland doen we van alles en nog wat liever in ons eigen huis in plaats van “zomaar ergens op straat”. Een stukje vrijheid dat de “onbekommerde” asielzoeker meeneemt maar spoedig zal verliezen…

@15

Sowieso, waar in welk exotisch gebied bevond je je precies, dat wildplassen er uberhaupt is toegelaten.

Het is daar helemaal niet toegelaten. Maar zo’n exotisch gebied hoef je daarvoor toch niet te hebben? Bij mijn weten mag je in Nederland overal wildplassen behalve in gebieden waarin het door de APV verboden is. Meestal is dat enkel de bebouwde kom. Wel moet je zorgen dat mensen je genitaliën niet kunnen zien en er geen sprake van hinderlijke overlast (niet naast iemands voordeur), anders is het weer wel strafbaar.

Overigens is het wel toegestaan om waar dan ook in Nederland in je broek te plassen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 zazkia

@prediker we zijn gewoon te randstedelijk in ons denken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Carolien

Beste Christian, leuk om je reactie hier te lezen. Kunnen we jouw reactie wellicht overnemen in onze rubriek Repliek? Laat even weten. Groet en dank, Carolien, redacteur Wordt Vervolgd

 • Vorige discussie