Het is een Cruyffisme, uit het boekje ‘Toeval is logisch’, van Pieter Winsemius. Cruyff vond dat het Laudrup aan de primitieve woede om te winnen ontbrak en zette hem bij Barcelona aan de kant. Het is een mooie uitdrukking. Het boekje van Winsemius is prima, maar met deze uitdrukking doet hij weinig. Ik zie Mark Rutte en Geert Wilders met modder gooien over hun botsingen in het Catshuis en denk er over na: ooit leek Wilders bezeten van een primitieve woede om te winnen. Maar misschien heeft Mark Rutte er wel meer van. Of is dat ‘framing’ van Wilders, die van zichzelf een lieve underdog maakt, die het tegen de pitbull Rutte moet afleggen?
Winsemius heeft veel gaven en die van het woord hoort er zeker bij. Ooit was hij mijn minister en schreef ik een speech voor hem. Gebruik is dat de voorlichters dan melden wat zij aan de bewindsman hebben doorgezonden en van die tekst wordt vrijwel nooit afgeweken. Soms wordt er wat geïmproviseerd; Gerrit Brokx vlocht er altijd wel een paar grappen tussen. Maar de tekst bleef. Alleen Winsemius was in mijn geschiedenis volkomen eigenzinnig: hij knipte in mijn basistekst, waarvan ik hier en daar nog een alinea hoorde uitspreken. Niet erg voor een ambtenaar, wel opmerkelijk.
In zijn boeken over Cruyff laat hij zich zien. Vorige week hoorde ik hem spreken. Hij illustreerde met het op een vinger balanceren van een hockeystick zijn visie op het management: open ogen, voortdurend en snel corrigeren, “niet langs het hoofdkantoor”. Daar zit veel in. Hij lardeerde zijn verhaal verder met citaten van Cruyff en zijn uitleg daarvan, waarin hij niet te overtreffen is. Winsemius is tamelijk taalvaardig, heeft een groot inzicht in de menselijke natuur en een weldadig gevoel voor humor. Hij maakte me nieuwsgierig en op het station vond ik het boekje.
Ik begon middenin en las: ”ik hou van werken, maar dan wel van werken waar ik van hou.” (p. 63) Ik moest lachen en vervolgens nadenken. Toen ik vertrok uit mijn eerste betrekking werden mijn kwaliteiten door de voorzitter van mijn werkgever geroemd, maar: ‘waar hij geen zin in had, dat deed ie niet…’ Het was herkenning en verwantschap. Misschien is het inderdaad de beste vorm van werken aan je zelf: hard werken, maar het leuk vinden wat je doet.
Daar hoort perfectionisme bij: “half werk heeft nog nooit tot een hele oplossing geleid.” (p.106) En dat aspect brengt mijn vrouw tot weerzin voor Cruyff: dat eindeloze geratel over details! Maar Winsemius en Cruyff: “Het begin van alle verandering is gelegen in het afwijzen van het bestaande. Je moet ‘nee’ durven zeggen, zelfs als je niet weet wat ‘ja’ is. Er is moed vereist om te zeggen: ‘ Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen, want anders zou ik het niet zo doen.’” (p.114) Cruyff weet dat hij weerstand oproept: “Ze zullen wel eens moe worden van mijn kritiek. Maar als ik die niet meer heb is het erger: dan heb ik ze opgegeven.”
Over winnen: “Sport is asociaal? ‘Ja, het is of jij wint, of ik win.” In dat kader past ook de ‘primitieve woede om te winnen’, die bij Laudrup ontbrak. Maar soms wordt die woede ook iets anders, als de regenboog moet worden beklommen, dat kan immers niet? “Behalve… mensen die worden gedreven door idealen. Die klauteren op elkaars schouders tot ze een brug vormen en beklimmen zodoende de regenboog.” (p.67)
Maar weet wel: “Balbezit alleen is niet voldoende. Je moet ook nog iets met een bal kunnen doen.”
Het is opnieuw een alleraardigst boek geworden, dat veel zegt over het denken en doen van een topsporter, die een hekel had aan lopen en een bestuurder, die graag liep. Het gaat over gebruik van je lichaam, de wil om te winnen en om leiderschap.
“Als iemand door 100.000 mensen wordt uitgefloten, moet je een ding nooit doen: hem wisselen. Want op het moment dat je hem wisselt, heeft hij voor zijn leven een kruis. Ook dan kies je voor het individu.” (p.160) Die negatieve publiekswissel komt veel voor, in het bedrijfsleven en in de politiek.
Hoe kijken we naar de actualiteit? Rutte mag in het speelveld blijven, want hij communiceert zo goed. De politieke partijen verbruiken hun sterspelers echter tamelijk snel. Het lijkt een teken: als de teams niet goed draaien, moet de aanvoerder weg. “De beste man, moet de aanvoerder zijn”, zegt Cruyff. Daar lever je de bal in als het niet goed loopt.
De PvdA heeft met Diederik Samsom vooralsnog de beste man tot lijsttrekker gekozen. Of bij het CDA Buma het moet afleggen tegen Mona Keijzer zal spoedig helder zijn. Of bij Groen Links Tofik Dibi een serieuze uitdaging wordt voor Jolande Sap is nog even de vraag. Bij D66 lijkt de positie van de lijsttrekker onomstreden. Blijft Wilders en de PVV: de beste man is hij zeker, maar zijn elftal is niet echt een sterrenteam. Maar dat kan nog veranderen. En hij heeft de primitieve woede om te winnen.
Pieter Winsemius, “Toeval is logisch”, Balans, Amsterdam, 2012, 189 pagina’s, 14,95 euro
Foto Flickr cc ·HD·
Reacties (10)
“Die negatieve publiekswissel komt veel voor, in het bedrijfsleven en in de politiek.”
Heb je voorbeelden, Tom?
Wouter Bos die Vogelaar de laan uitstuurde, was een negatieve publiekswissel. Niet veel later gaf hij zichzelf een positieve publiekswissel. En daar blijft hij maar gretig de vruchten van plukken. Maar genoeg over mijn aversie jegens Bos, die heb ik hier onlangs al breed uitgemeten.
Erg leuk, prikkelend stuk. Wel vaak wat van de hak op de tak en hier en daar wat al te summier, zodat ik het niet altijd even goed kon volgen. Als dit illustratief is voor de stukken die je als ambtenaar schreef, begrijp ik wel waarom Winsemius zo met alinea’s schoof en hier en daar wat toevoegde. Een bewindsman moet niet te cryptisch zijn. Zelfs niet als hij zo door Cruijff wordt geïnspireerd.
Zoals wel vaker wordt hier het orakel verkeerd geintepreteerd.
Rutte, Samsom, Buma, Mona Keijzer, Tofik Dibi, Jolande Sap,.Pechtold, Wilders en hoe ze verder nog mogen heten, let op!
“Balbezit alleen is niet voldoende.
Je moet ook nog iets met een bal kunnen doen.”
Precies Harm. En voor ál die mensen die je noemt geldt: “Als je ergens niet bént, ben je óf te vroeg óf te laat”. Ga ze m.b.t. deze wijsheid maar 1-voor-1 na: óf in de buitenspelval getrapt (Rutte) óf loopt constant hinderlijk in de weg (Dibi) of duikt niet op tijd in het gat (Samson) óf gaat zich uit pure armoede als simpele balafpakker type Nigel de Jong met gestrekt been te buiten (Wilders)…uiteindelijk funest voor een teamprestatie.
Zodra er voetbalbeeldspraak wordt gebruikt haak ik af,toedeloe…..
Je gaat het pas zien als je het door hebt hè…zoek de verschillen:
Rutte: altijd correct en goedlachs (hele studie onder een boom in Hortus Botanicus boekies zitten te leze) wil ondanks crisis Nederland blijven runnen als een beursgenoteerd bedrijf. Nederland inrichten om maar zoveel mogelijk te kunnen werken/ produceren ad 130 kmh. Gebaseerd op primitieve oil based spelpatronen en daar moet alles voor wijken. Vergeten dat Nederland in essentie toch in eerste instantie een plek moet zijn waar het goed is te léven…
Cruijff: pleegt woedend coupe RvC precies op het júiste moment: in het diepst van de crisis. Het roer moet 180 gr. om; meteen al na de beursnotering: betonkolos bouwen en dan de essentie vergeten: een bespeelbare grasmat; gevolgd door eindeloze meestal paniekerige korte termijnaankopen. Het spel is niet meer om aan te zien. Eist dat men weer terug gaat naar de basis daar waar het uiteindelijk om draaide: het voetbalspel. De structuur gebaseerd op Duurzaamheid & Kwaliteit op de lange termijn…
Cruyff is en was een genie als het gaat om positiespel,
zoiets is moeilijk in woorden uit te drukken,
maar ik ben ook een fan van hem:
integere vent, kunstenaar in zijn vak.
Hij heeft Nederland meer goodwill bezorgt dan enig ander Nederlander.
@1: waar ik aan dacht zijn de schandalen: de mannen van Amarantis en Vestia. Niet dat ik ze een platina handdruk en een goed heenkomen gun, maar ik ben geinteresseerd in de verbetering van onze systemen, de vraag wie er heeft zitten slapen. Cruyff: je moet je taken uitvoeren en de rest is mijn schuld.
@4: de kern was nu juist dat niet het orakel orakelt, maar de heer Winsemius hem uitlegt, annoteert en verder verheldert. Als dat onbegrijpelijk is, haak dan vooral af…
@ 7: eens Harm; hij is niet heilig en zijn rol als commissaris is niet echt constructief te noemen, maar hij is inderdaad een grootheid. Zijn vriendschap met Winsemius brengt ons veel.
Cruyff interesseert me niet en zijn georakel of de eventuele uitleg daarvan nog minder,trouwens die hele verdwazing rond dat balspel kan me gestolen worden.
Wilders is een nul die enkel teert op de ressentimenten van een bepaald domme laag des bevolkings.
Dat hij dan op haast vertederende wijze wordt neergezet pleit niet echt voor de helderheid des schrijvers.
Altijd gevaarlijk om sport met pollutiek te willen mixen. Men verwart onversneden haat en zelfbeklag nu eenmaal nooit met iets als een voetbalspel, waar winnen het einddoel is. En politiek, voor men het niet zou weten, de kunst van het compromis hoort te zijn.
Niet iets waar twee ginnegappende lichtgewichtjes iets over in de pap te brokken hebben, na de meest pathetische regeringspoging aller tijden.