Toespraak oud-VN rapporteur door Zwitsers festival verboden: lees hier zijn aanklacht over honger, kapitaal en (on)macht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Baron E

Jean Ziegler is een Zwitser en Salzburg ligt (natuurlijk) in Oostenrijk.

Beetje rare toespraak voor een theaterfestival.

 • Volgende discussie
#2 Herman

@1 Iemand als Ziegler nodig je nu eenmaal niet uit om een paar leuke grappen te vertellen en de dames en heren een plezierig en zorgeloos festival te wensen.

Het excuus dat hij met Gaddafi banden heeft gehad lijkt me een beetje vergezocht. Ten eerste was dat meer dan 20 jaar geleden. Ten tweede mag men toch verwachten dat men vantevoren weet wie men uitnodigt. Een heel basaal onderzoek had die banden aangetoond. Zelfs Wikipedia weet het al tijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 keest

@1: Uit de toespraak: “Tegen de ijzeren wet van de kapitaalaccumulatie zijn zelfs Beethoven en Von Hofmannsthal machteloos. “L’art pour l’art”, schreef Théophile Gautier in het midden van de 19de eeuw. De stelling van de autonome kunst die los staat van elke sociale werkelijkheid beschermt de machtigen voor hun eigen emoties en de eventuele verandering van hun hart.” Dat is het verband

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 qwerty

We hebben het hier over de Salzburger Festspiele.
Inderdaad Oostenrijk.
(pas aub de titel aan, dit staat wel heel erg dom)

Inderdaad een vreemde toespraak voor dat festival maar aan de andere kant ook wel een statement want een wereldplatform. En dat maakt het inderdaad weer vreemd dat de toespraak is verboden. Men weet echt wel wie men vraagt.

Onderschat de status van de Festspiele niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 piet de nuttige idioot

Kan me er wel iets bij voorstellen dat men geen zin had om het feestje in mineur te laten beginnen.
Een goed verhaal, maar om de gasten er mee te confronteren dat een deel van hen behoort tot de ‘leiders van de kannibalistische wereldorde’ is wel een beetje hard.

Als het nou in de vorm van een opera gegoten zou worden dan zou men misschien wel willen luisteren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HPax

Die Ziegler ziet er een beetje uit als ‘ónze’ Jan Pronk en hij bralt ook zo. ’t Is denk ik een bepaald slag mensen.

1 Ik vraag mij af of die Ziegler (of die Pronk) zelf voor eigen rekening een of meer hongerende Afrikaanse kinderen heeft opgenomen.

Hij zal zich dat wel kunnen permitteren. VN-rapporteurs leven er niet slecht van; veel wereldaanklagers ook niet. Ik denk zomaar aan ‘Amnesty International’ (ontslag bonus) en aan UNO Evelien H.

En 2 of 3 Afrikaanse kinderen die niet zullen sterven, dat is toch weer mee genomen. Alle beetjes helpen. Of dat is niet zo, en alleen maar 2/3 druppels op een gloeiende plaat? Maar dan helpt mijn gift ook niet.

2 Ziegler laat de naam van Aethiopië vallen. In de 80-er jaren* leed het met 40 millioen* zielen hongersnood. Nu zijn er 80 millioen* Aethiopiërs en lijden ze weer honger. En over weer 40 jaar? Zeg Ziegler, heb het daar nou eens over. Neen? Dan ben je geen haar beter dan de door jou aangeklaagde ‘rijken, grootbankiers en CEO’s’. Of stukken erger. Want het zijn die ‘rijken’, enz. en hun industrieën die er voor zorgen dat er nog iets op de wereld te bikken valt.
En voor jou nog het meest.

*Ruwe getallen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

Inderdaad een zorgelijke ontwikkeling. Volgens Wikipedia:

“Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 90 miljoen in begin 2011. Volgens het U.S census bureau zal Ethiopië in 2050 278 miljoen mensen tellen.”

Oh, en dat komt volgens een bevolkingsdeskundige omdat het geld wat uitgetrokken was voor gezinsplanning, naar bestrijding HIV/Aids is gegaan.

http://vorige.nrc.nl/buitenland/article2417926.ece/Bevolkingsgroei_Afrika_moet_worden_afgeremd

En te weinig internationale steun zoals dat bij Azië wel is gebeurd, en enigszins gelukt.

http://www.elsevier.nl/web/1053712/Nieuws/Wetenschap/Armoede-in-Afrika-Pak-de-bevolkingsgroei-aan.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

En voor meer cijfers over bevolkingsgroei kan je op

http://www.hoesnel.nl/demografie_wereld/verschuiving-bevolkingsconcentratie-continenten.html

terecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ronald

Mooi verhaal en schokkend inderdaad, maar misschien had hij de politieke verwijzingen er beter uit kunnen laten. Volgens mij willen mensen dan best wel luisteren. Er zit gewoon niemand meer te wachten op de volgende revolutie van ‘rechtvaardigen’. Wat ook altijd de geloofwaardigheid ten goede komt is een stukje zelfbespiegeling- misschien is Hr Ziegler wel onderdeel van het systeem? De derde tip :) is het laten zien van alternatieven. Het communisme is geen optie meer, dus hoe kunnen we mensen overtuigen om zelf iets aan dit probleem te doen, of het door hun regeringen te laten doen.

 • Vorige discussie