ELDERS - Er zijn plekken op de wereld waar nog gehengeld wordt naar toeristen, terwijl elders men de massa’s het liefst in hun cruiseschepen de zee weer opstuurt. Ook in vakantietijd is de wereld bizar verdeeld en toerismeterreur brengt dat soms aan het licht. Terwijl diezelfde toeristen juist een brug kunnen slaan tussen verschillende werelden.
De nieuwe minister van Cultuur en Toerisme van Turkije, Numan Kurtulmus (bij de recente reorganisatie van het Turkse kabinet gedegradeerd van vice-premier tot minister) propageert toerisme als middel tot meer begrip tussen gemeenschappen. Turkije is daar bij uitstek geschikt voor, vindt de minister (hier geciteerd), niet alleen vanwege de “rijkdom aan een toeristisch en cultureel aanbod”, maar ook door de in zijn ogen niet onbelangrijke “geofysische functie als brug tussen Oost en West met bezoekers uit de hele wereld.”
Een mooie, vredelievende boodschap, die ongetwijfeld meer gezien zal worden als een poging het toerisme naar Turkije weer naar het niveau trekken van voor de couppoging en navolgende repressie. Hoewel dat toerisme weer toeneemt, zijn er voor Turkije nog hele volksstammen te winnen.
Misschien lukt het meer toeristen te trekken als ook thanatoerisme wordt gepropageerd, met geheel verzorgde excursies langs de martelkamers van de veiligheidsdiensten en bezoekjes aan de huidige rechtszaken tegen de vermeende coupplegers.
Een lezeres van Trouw roept in een ingezonden stuk op massaal op vakantie naar Turkije te gaan want: “Laat de Turkse bevolking zien dat de Europeanen met ze begaan zijn. Dat heeft twee resultaten: de tegenstanders van Erdogan voelen zich gesteund en zijn aanhangers zullen zich nog eens achter de oren krabben.”
Waarmee we komen op maatschappelijk verantwoord toerisme. Van steun aan tegenstanders van Erdogan, tot het helpen van vluchtelingen op Lesbos. Van werken in kinderkampen voor kinderen uit arme gezinnen hier of elders in de wereld, Al die mensen die (een deel van) hun vakantie op deze manier besteden leveren zeker een bijdrage aan een betere wereld. En jawel, ook daar is een site voor waar je een reis kan boeken.
Natuurlijk zal ook de sector zelf beamen dat toerisme goed voor een betere wereld is en niet alleen in de vorm van werkgelegenheid en (dus?) meer welvaart. De World Travel & Tourism Council kwam vorig jaar met een onderzoek dat zou aantonen dat toerisme ook bijdraagt aan een vreedzame samenleving. De vier hoofdpunten van het rapport Tourism as a Driver for Peace:
A sustainable and open tourism sector brings about higher level of positive peace: namely the attitudes, institutions, and structures that create and sustain peaceful societies.
Countries with a more sustainable and open tourism sector are more likely to enjoy higher levels of positive peace in the future.
The more sustainable a country’s tourism sector, the lower the country’s level of violence and conflict is likely to be.
In non-conflict-affected countries, tourism is resilient to deteriorations in violence and conflict, even when terrorism is targeted at tourists.
Of het ook allemaal echt kan? Onderzoekers van de Griffith University (Australië) en de University of Surrey (Engeland) lanceerden in januari het Global Sustainable Tourism Dashboard. Hiermee wil men onderzoeken in hoeverre toerisme tegemoet komt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
De data laten zien dat er wel degelijk verbetering is voor armere landen, bijvoorbeeld op gebied van armoede. Of de groeiende inkomsten ook tot welvaart voor iedereen leidt, blijft onduidelijk.
Maar het is eigenlijk nog veel te gering. Als toeristen al een brug zouden kunnen slaan tussen arm en rijk of tussen oorlog en vrede, zou men kunnen beginnen van elke vakantie een VN-jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling te maken.
Dit is het laatste artikel in een drieluik over vakantie en toerisme. U heeft onze vaste buitenlandredacteur moeten missen. Ook hij is op vakantie. U mag hem volgend week weer op deze plek verwachten.
Reacties (2)
Als voor de vijverpartijen en het zwembad van een polsbandjesresort de lokale bevolking zonder water zit en een handjevol ervan er voor hooguit een hongerloontje kan werken, kun je vraagtekens zetten bij de positieve impact van toerisme op een regio.
Wat Turkije betreft: het land heeft niet mijn hoofdinteresse, maar afgaand op de Erdogansupport alhier geloof ik het voorlopig wel wat een bezoek betreft. Het graf van Halicarnassus, Efeze, het bizarre landschap van Cappadocië, de kalkhelling van Pamukkale, het paleis van Ishak Pasa, zelfs het Topkapipaleis, de moskeeën en natuurlijk de poezen van Istanboel moeten nog even wachten.
Dank Peter voor de waarneming. Toerisme kan zeker leiden tot meer begrip voor andere culturen. Maar je moet er wel open voor staan. Je kunt alle beelden en berichten over elders en anderen ook gebruiken om je eigen vermeende superioriteit te bevestigen. Zo van: gelukkig doen wij het hier in NL veel beter. Dan is de weg naar vrede nog lang.