Toerismeterreur

ELDERS - In deze periode van vrijwillige werktijdverkorting worden Europese steden zwaar getroffen door een tsunami toeristen. De inwoners van de steden die het meest te lijden hebben zijn het al langer meer dan zat. Toerismeterreur wordt met lokale terreur bestreden (Barcelona) en eisen plaatselijke inwoners hun habitat weer terug (Mallorca).

Eerder waren er al wat ludiekere rolkofferacties in Venetië (2014) en Amsterdam (2015). Andere getroffen gebieden zijn onder andere: Ibiza, Dubrovnik, Berlijn en Santorini.

Massatoerisme staat vooral tijdens komkommertijd in de belangstelling. De rest van het jaar zijn de pittoreske kinderhoofdjes verborgen leed. Dat wil zeggen: vertrapt door zoveel voeten dat het niet meer (om aan) te zien is.

De UNESCO dreigde Venetië op de lijst van bedreigd erfgoed te zetten, als de lokale autoriteiten geen maatregelen nemen tegen de gigantische cruiseschepen die de Italiaanse lagune overvaren. Daar moet de UNESCO nog mee oppassen, want een prachtig stukje wereld op de erfgoedlijst zetten kan averechts werken en juist toeristen trekken, zoals het Australische Fraser eiland overkomt. Venetië op de lijst van bedreigde soorten zetten, zou niet alleen gondelliefhebbers trekken maar ook ramptoeristen.

Airbnb wordt als een van de oorzaken van groeiend massatoerisme gezien. In Berlijn mogen particulieren niet langer hun stulpje als Airbnb aanbieden. Wie daar toch op betrapt wordt riskeert een boete van maximaal 100 duizend euro. De overheid ziet blijkbaar geen goede manier deze wet uit te voeren want de Airbnbsector groeide verder.

De Amsterdamse overheid denkt de wildgroei aan particuliere toeristenaccommodaties beter te kunnen controleren door een meldplicht voor verhuurders in te stellen.
In de hoofdstad, niet geheel onbekend met ludieke of harde acties, kiezen burgers vooralsnog de milde aanpak, in de hoop oplossingen voor het massatoerisme te vinden. Zo gaat het platform Amsterdam in Progress, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, de plannen van de politiekpartijen screenen op dit onderwerp en natuurlijk hoopt men daar ook enige invloed op uit te kunnen oefenen.

Door heel Europa ondernemen lokale overheden en inwoners dus de meest uiteenlopende acties om de toeristenterreur aan te pakken. De vraag is wel: wat bezielt die toeristen? Is een beetje vakantiebeleving alleen te genieten als je over de hoofden kunt lopen? Is men de rest van het jaar zo eenzaam dat men op vakantie massaal wel eens wat anders wil?

Het gevoel iets te willen delen? Was dat het hele jaar maar zo massaal aanwezig.

Aanbevolen meer over dit onderwerp; “Oprollen die rotkoffertjes”, onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer en de documentaire Bye Bye Barcelona.

Reacties (40)

#1 KJH

Ik snap die hele focus op de stad niet. Ik bedoel, ik moet niet lullen, ik woon er zelf in eentje, maar toch: wat bezielt deze Internet generatie, die toch het thuiswerken zou moeten omarmen en alle mogelijkheden die dat geeft, om en masse het ideaal van de vorige generatie (een vrijstaand huis met tuin) in de prullenbak te smijten en met z’n allen – in het geval van Nederland dan – naar de Randstad te rennen om daar scheefgezakte, klein-bemeten, van kakkerlakken besmette, lawaaiige appartementjes te gaan bezetten? En als het dan ook nog allemaal kinderlozen waren, maar nee – duizend baboe-bakken ontsieren de stoepen, en allemaal kinderen wiens maximale idee van vrijheid stoepkrijt is. En dan met die koters op vakantie. Naar een andere stad. Jezus.

 • Volgende discussie
#2 JANC

@1: Goh, omdat het makkelijker is? Winkel om de hoek, bioscoop om de hoek, openbaar vervoer is over het algemeen beter in de steden als op het platteland, over het algemeen is er meer werk in de stad (minder reizen). Inderdaad, wat bezielt die mensen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 QWERTY

@2:

Winkels om de hoek heb je ook in het dorp, bioscoop 15 minuten met de fiets, vervoer is beter geregeld / OV is prima, er is overal zat werk, je reist veel sneller dan in de stad. Nummer 1 heeft een goed punt, de Randstad is voor jonge gezinnen veel te duur en heeft veel minder te bieden voor kinderen. Voor ouderen en studenten snap ik het wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 stoic

De vragen zijn niet moeilijk te beantwoorden.
De mens – eigenlijk alle levende wezens in een optimale samenleving – zijn niet lui ( zoals rechtsen en nep-linksen willen doen geloven)
maar economisch (minimale inspanning /geld, maximaal resultaat). Het resultaat valt schijnbaar niet tegen (waar?)
Maar wat de mensen écht – in algemene zin – bezielen? Vraag het de psychologen en filosofen en de ???. En de touristen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

@1

In steden valt tenminste wat te zien. Moeten de toeristen een woonwijk gaan bewonderen of zo? En dan is het massatoerisme vanuit China nog niet eens goed losgebarsten. Verder is het proces van urbanisatie nog steeds gaande. In een stad valt geld te verdienen, buiten de stad vind je boeren met machines die geen mensen nodig hebben.

En dan is Amsterdam op wereldniveau nog maar een dorpje. Een soort van openluchtmuseum. Vandaar ook dat het er zo druk is, een dorp is gauw vol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lutine

@4

Ja, uiteindelijk zijn we allen ‘neoliberalen’. Zowel de rechtsen als de nep-linksen. Dat is gelijk ook de reden dat de neoliberaal niet bestaat. Het is synoniem aan ‘mens’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 tigger

@6:
Godsamme, begin je weer met dat geleuter?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 willem visser

Om maar eens een open deur in te trappen met een citaat van Blaise Pascal (1623 – 1662):
‘Alle ellende op de wereld wordt veroorzaakt doordat mensen niet gewoon thuis kunnen blijven.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Le Redoutable

De wereldbevolking groeit almaar door net als de wereldwijde welvaart, logisch dat het toerisme dan mee groeit.

Verder is dit stuk wel erg PVV “eigen stad eerst”, al die buitenlandse toeristen zijn toch juist een multiculturele verrijking voor de hoofdstad? En dan moeten ze nog betalen voor hun bed, bad en brood ook!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk van S tot S

@7: volgens mij is hij er nooit mee opgehouden ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 stoic

@4, ik snap het niet, mss had ik “in optimale samenleving” helemaal weg moeten laten. verder
met economisch bedoel ik: je kunt met 100 euro naar Londen, met 500 naar Barcelona, dat is toch economisch bekeken, qua geld ?
en de slak kruipt ook rechtstreeks naar het groenste blaadje, de leeuwinnen rusten ook eerst voordat ze op jacht gaan, de dolfijnen weten ook waar en wanneer scholen vis zijn, hetzelfde vleermuizen en zwermen motten. allemaal economisch bekeken.
15, 20 jaar geleden waren ook de werkelozen “lui”, ook economisch bekeken, voor de staatskas, als je het nagaat

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Lutine

@7 Ik heb dat geloof in neoliberalisme niet uitgevonden.

@9

Je verkoopt flauwekul en dat weet je zelf ook wel. Buitenlandse (en binnenlandse) toeristen is een wijze van inkomen verwerven. Op oneigenlijke manier maak je een link naar uitgeprocedeerden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@11

De optimale samenleving bestaat dan ook helemaal niet. Urbanisatie is de opkomst van homo economicus. Een proces wat al eeuwen gaande is. De stad is van oudsher de handelsplaats en de plaats waar zich de macht bevindt. Toerisme is ook handel.

De echte bezieling van de mens ligt uiteraard niet in homo economicus. Maar de handelsplaats heeft tóch magnetische aantrekkingskracht.

Voor wie er anders over denkt: Groningen (niet de stad uiteraard) is nog leeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Rigo Reus

Voor later

Dit heb ik geprobeerd te zijn
de stappen die je hoort op een lenteavond
het passeren van stevige zolen op vertrouwde steen
eventueel een flard van Au Privave
of een gefloten partita.

Niet: rolkoffertjes, rolkoffertjes, rolkoffertjes.

-Adriaan Jaeggi-

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 JANC

@3: Er zullen uitzonderingen zijn. In de regel klopt het dat in dorpen minder werkgelegenheid is, minder winkels zijn, minder cinema’s, slechter ov.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Arduenn

Misschien een idee om monumenten die op de UNESCO World Heritage List staan en door toerisme bedreigd worden op die andere lijst te zetten: de UNESCO List of World Heritage in Danger?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 P.J. Cokema

@14: Ah, mooi! Veel te jong gestorven. Ik dacht dat het Tommy Wieringa was die ergens schreef dat dit Jaeggi’s laatste gedicht was, die ook op de rouwkaart is gezet.

Nu ga ik zelf wat off topic (excuses!), want door dit gedicht (meer de herinnering aan een te jong overleden mens) dacht ik ineens dat allen die in de reactiekolommen parmantig betweterig lopen te zijn, of grote muilen opentrekken of persoonlijke aanvallen afsteken of meer van dat ongezelligs uitspoken, dat zulke lieden nog geen hartverscheurende rouw hebben meegemaakt.

Waarom ik dat zo denk ga ik niet uitleggen.

On topic: Schiphol is de rolkoffertjes ook spuugzat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 willem visser

@16: Misschien is het een idee om ze allemaal in een soort gigantische Disney-World of Las Vegas na te bouwen, zodat je alle toeristische hoogtepunten in pakweg één week kunt bezoeken.
Inclusief musea met replica’s. Acteurs zorgen voor couleur locale, zodat het allemaal net echt lijkt. Het draait immers allemaal om beleving. Het werkelijkheidsgehalte doet er nauwelijks toe.
Virtual reality biedt misschien ook nog ongekende mogelijkheden; hoef je zelfs de deur niet meer uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Lutine

@17

Ik begrijp het wel zonder uitleg. De betweters, grote monden (klinkt wat vriendelijker) enzovoorts zijn een verhaal zonder inhoud. Dwz, het verhaal is er wel, maar heeft geen dragend vermogen.

Niets zoeter dan rouw, het verpest je verdriet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Lutine

@18

Wie gaat er nou naar een replica als de steden er in het echt nog zijn? Fototoestel niet vergeten uiteraard, anders kan je thuis niet zien wat je in het echt gemist hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Grimmm

Kuddemensen vinden alleen iets mooi als met hen duizenden anderen het mooi vinden. Want dan moet het wel goed zijn nietwaar.
Dus maken ze met duizenden tegelijk allemaal dezelfde foto’s van dezelfde dingen, de Mona Lisa, de scheve toren van Pisa en Manneken Pis. Al diezelfde foto’s worden door deze dappere globetrotters op sociale media geplaatst alwaar ze worden gefeliciteerd en bejubeld om hun rijk bereisde en fantastische leven. Kuddegenoten zetten jaloers diezelfde bestemmingen in hun agenda om naartoe te reizen want anders is hun leven niet af.
Allemaal hetzelfde rondje rond de wereld langs de zorgvuldig opgepoetste hoogtepunten van het menselijk bestaan. Een efteling voor grote mensen. Met een rolkoffer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 JANC

@21: Wat, denk ik, goed aanknoopt bij: https://sargasso.nl/sociale-media-faciliteren-zelfbedrog/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Lmgikke

Allemaalbeetje hypocriet. Jarenlang promoten de steden zichzelf aan touristen. Nu zijn ze er en is het ook niet goed.

En de bewoners van de ene stad zijn de touristen in een andere stad. Is er ooit onderzocht of al die klagers zelf nooit op vakantie zijn gegaan? Ik vrees van niet en verwacht dat een groot deel van de klagers (in amsterdam zeker) het zelf o zo leuk vinden om lekker goedkoop via ryanair hun eigen stedentripje te doen.

Hij zonder zonde werpe de eerste steen.

https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DbqjuAJKGlPg&ved=0ahUKEwiqzPLG6r3VAhUEK1AKHTrEBrUQo7QBCB0wAA&usg=AFQjCNGwkR8wgiTc_ph04F7WsEXCr_Qphg

https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3Dwq28tbRpfhE&ved=0ahUKEwii78Lb6r3VAhWMY1AKHe2sCLcQo7QBCB0wAA&usg=AFQjCNFOI_agEhC8SmE7IwHR9wiI3S-l-A

https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DEnDjzKhlE6Q&ved=0ahUKEwjgwK_16r3VAhVIalAKHVSlALUQo7QBCCYwAw&usg=AFQjCNF9gzo2tB2i9-rxCSTtji4zgqEsRg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Arduenn

Kwestie van balans zoeken, misschien. Onbeschoft doen tegen toeristen, maar niet tè onbeschoft. Hmm. Heel herkenbaar, qua Amsterdam. Dit verklaart ineens een hoop…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lutine

@24

Voor beschaving ga ik sowieso niet naar Amsterdam.
Het aantrekkelijke van Amsterdam is juist de ónbeschaafdheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Henk van S tot S

@25:
En waar ga je dan wel heen als beschaving zoekt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lutine

@26

Haha, dat is een goeie, Henk! Wat dacht je van innerlijke beschaving? Ik hoef er de deur niet voor uit…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Grolschje

Mensen die zomaar vrij kiezen waar ze heen gaan, wat ze willen zien, waar ze willen eten. Het zou verboden moeten worden. Goed dat deze linkse demonstranten daar wat tegen doen.

Met een mes de banden van een bus leksteken, voor de ogen van wat kinderen, zorgt er ook voor dat je je goede bedoelingen snel overbrengt naar de mensheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Louis aus Tirol

Ik begrijp het niet zo goed. Alle reaguursels lijken verdacht veel op het beruchte vol=vol van Jan Maat. De grenzen stonden toch altijd open bij V.A.R.A links? Of heb ik mij altijd vergist en maakt links uiteindelijk toch onderscheidt tussen de buitenlanders en discrimineren ze net zo hard mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 JANC

@29: nog eentje die probeert alles in de richting van rechtse stokpaardjes te buigen. Leuk he, dat trollen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Louis aus Tirol

@30: reageer inhoudelijk of reageer niet. Dat gezeik over getrol wordt behoorlijk kinderachtig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Spam

@29 toeristen vluchten doorgaans niet voor oorlog, onderdrukking of andere vormen van geweld. Bovendien zijn het er een paar meer. Vorig jaar 20 duizend asielzoekers in heel Nederland en 17 miljoen toeristen in Amsterdam.

Niet zo heel raar dus om die kromme redenering van je als getrol te beschouwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Henk van S tot S

@29:
Vermoedelijk zullen veel mensen waaronder ik, je vergelijking niet geheel passend vinden; c.q. populistische GeenStijl stijl.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 vander F

C’mon,
dit heeft geen hol met links/rechts te maken maar alles met een steeds kleiner wordende planeet.
En een steeds welvarender planeet,
wie had er nog geen 20 jaar geleden kunnen bedenken dat Maoistische Chinezen met busladingen gelijk Giethoorn belagen,
of all places?
Fucking prachtig toch, man man man wat volkomen schitterend,
de wereld voor ons allen.
Goed, wat gedoe met fossieleuitgasvliegtuigteveel maar dat passen we nu rap aan,
teveel mensen tegelijk op 1 plaats omdat de reisorganisaties dat nu eenmaal zo bedacht hebben en tante Chiu en Marietje eindelijk ook eens de deur uit kunnen/ land verlaten.

@29,
tuurlijk, vol=vol, maar geef alsjeblief niet teveel credits aan Janmaat, heeft ie echt niet bedacht, hij zat alleen net achter Juliana,
volgens mij brulde Juliana dat al in de jaren ’50, ‘dit land is vol etc’ en kreeg je notabene een oprotpremie van onze regering,
terecht, tis onderhand (al lang dus) overfuckingvol in dit land.
Zeker toen gezien de economische situatie.
En dat werd toen ook voluit ondersteund door linkse partijen hoor,
zouden ze nu niet meer doen uit pure rancune lekker tegen trappelen.

Kom net als vakantieganger uit de Arriège in Frankrijk, natuurgebied in de Pyreneen, extreem weinig toeristen, weinig accomodaties aldus om toeristen op te vangen, moeilijk te bereiken, moet je wat voor doen etc.
En het meest spannende van de omgeving is het ontbreken van menselijke inspanningen, geen stad, geen internet, wat gehuchten en voor de rest houden de wegen gewoonweg op, wil je verder moet je de berg op sjouwen, te voet, kaart in je klauwen.
En daar hebben tante Chiu en Marietje dus terecht geen zin in en laten zich liever per Air(bus) rondrijden door wat bekend en niet te ver van het hotel is.

Al dit toerisme is een teken van welvaart, van een kleiner wordende planeet, van bij elkaar op bezoek gaan,
is een teken van VREDE.

En dat het her en der ecologische schade oplevert is jammer en moet uiteraard beperkt dan wel gecompenseerd worden,
maar die schade weegt niet op tegen het groeiende wederzijdse begrip, dat we allemaal ook maar gewone mensen zijn, ook in onze overvolle steden, ook in Giethoorn/Barcelona/Venetië/Shianghai.
Laten we de busladingen Chinese toeristen koesteren,
los van de inkomsten van die gasten mogen ook zij eindelijk een keer hun land verlaten, onderdeel worden van de wereldgemeenschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 vander F

@31:
standaard cultuur marxistische opmerking,
afzeiken, degraderen, nul komma nul opbouwend noch inhoudelijk.
Beetje buikborrelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Gladiool

God zij dank dat al die toeristen geen natuurliefhebbers zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Lmgikke

Wellicht de touristenbelasting verhogen? Is elke tourist nog steeds vrij om te komen, en krijg je meer inkomsten om de gevolgen te verzachten.

Overigens zijn er nog genoeg mooie steden waar men touristen wel graag ziet. Zo is Sofia Bulgarije een prachtige stad die in de zomer erg rustig is. Ideaal voor een stedentrip. Ook nog goedkope stad bovendien. Een echte aanrader.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 HansR

@37: toerist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Lutine

@36

Dat moest er nog bij komen. Bij de hordes hardlopers , wielrenners en mountainbikers die daar de boel onveilig maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 JANC

@31: dat eeuwige gezeur over asielzoekers ook

 • Vorige discussie