Tien ongevraagde adviezen aan de Belgen (Deel 4)

GeenCommentaar geeft de Belgen geheel ongevraagd advies hoe hun crises op te lossen. Daarom presenteren wij tien tips om Belgie er weer bovenop te helpen. Gisteren de derde, voorafgegaan door delen één en twee, nu alweer de vierde:

4. Verhoog de pensioensleeftijd en begin pensioenfondsen.

Met pensioen (Foto: Flickr/bowbrick)

België heeft een pensioencrisis. En geen zogenaamde crisis, zoals in Nederland wordt gebruikt om impopulaire maatregelen te verkopen, maar een echte. Zo’n grote crisis, dat het feitelijk verbijsterend is dat Belgische politici zoveel tijd besteden aan spreken over institutionele hervormingen. Zo’n grote crisis, dat eigenlijk elke politicus elke toespraak zou moeten beginnen met ?Belgie heeft een pensioenscrisis?. Het pensioensstelsel is niet over tien of twintig jaar failliet, maar over vier jaar, in 2012, als de eerste babyboomers met pensioen gaan. De hele Belgische politiek heeft zich wat dat betreft de afgelopen vijftig jaar schandalig onverantwoord gedragen. Daarvoor zal nu een tol moeten worden betaald. Dat Belgen via het brugpensioen nog op hun zestigste kunnen stoppen met werken is volstrekt irreëel, en wat dat betreft is het gevierde generatiepact niet meer dan een hele kleine druppel op een hele grote gloeiende plaat. De pensioenen voor overheidsambtenaren mogen ook wat minder riant, die zijn wel erg veel hoger dan die in de private sector. Het creeëren van pensioenfondsen, zoals in Nederland, zal niets helpen om de huidige crisis te bezweren, maar wel toekomstige, en regeren is nu eenmaal vooruitzien. Ten slotte zouden de Belgen ook wel eens wat meer kinderen mogen krijgen (en dat in zo’n katholiek land!). Aan het werk, dames en heren!

 1. 1

  Het advies aan Belgen dat ze wat meer kinderen zouden moeten ‘krijgen'(‘wat meer kinderen mogen krijgen’)is lomp en mondiaal gezien desastreus. De Chinese regering van nu geeft een beter voorbeeld.

  Overigens, kinderen krijg je niet, die verwek je.

 2. 2

  @1: Krijg je geen kinderen? Moet je ervoor betalen bij aanschaf dan?

  Ik moet toegeven, er zitten aardig wat kosten aan, maar die treden pas op na het ‘krijgen’.

 3. 3

  ?Kinderen krijgen?, de uitdrukking klinkt zo passief. Alsof je er nooit wat aan kunt doen. En soms moet je er wat tegen doen. Borges schrijft het ongeveer zo: ?Spiegels en copulaties zijn afschuwelijk, want ze vermeerderen het aantal mensen?.

 4. 5

  Kinderen maken zou inderdaad een correctere uitdrukking zijn. Als je ze zomaar kreeg, zou het nog meer een mondiaal probleem zijn. Niet dat die consequentie van er 9 maanden mee rond moeten zeulen de vrouwen op deze planeet voldoende remt (en voor de mannen is er al helemaal weinig probleem aan dat maken).

 5. 6

  @ 4.
  Bolland is ?weerlegd? met het argument dat z?n moeder zich zou hebben geprostitueerd; de NSB-er Mussert met de aantijging dat hij met z?n tante was getrouwd. Wat een manier van redeneren! Is wie zo betoogt geen NSB-er?