Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Uruzgan. Boer Mohammed heeft maanden moeten ploeteren, maar het resultaat is er dan ook naar: zijn akker gaat hem binnenkort een prachtige oogst opleveren. Glimmend van trots kijkt Mohammed naar de vrucht van zijn noeste arbeid.

Aan de horizon verschijnt een kleine stoet Hummers. Ze komen steeds dichterbij, tot ze stoppen naast Mohammed. Een militair stapt uit, en de boer herkent hem als Majoor Bonkjes.

“Salaam, majoor Bonkjes. Kijkt u eens naar de tevreden wuivende gewassen op mijn akker. Insh?allah, dit wordt de beste oogst in tijden.”
“Salaam, Mohammed. Inderdaad, ze staan er mooi bij.”
“Mag ik u nogmaals bedanken voor de school die u en uw mannen onlangs hebben voltooid? Mijn kinderen leren eindelijk lezen! En dankzij de brug die u hebt laten bouwen, hoef ik niet meer vier uur om te rijden als ik naar de markt ga. U hebt werkelijk mijn hart en geest gewonnen, majoor Bonkjes.”
“Dat is fijn om te horen, Mohammed. Maar we moeten even praten.”
“Ehm, majoor, mag ik zo brutaal zijn op te merken dat enkele van uw mannen in de weer zijn met jerrycans? En dat het er bijna op lijkt dat ze van plan zijn om één of andere vloeistof over mijn akker te laten vloeien?”
“Eh, ja, Mohammed. Dat was eigenlijk waar ik het over wilde hebben.”
“Ik ruik benzine, majoor Bonkjes. Misschien dat één van uw wagens een lekke tank heeft?”
“Onze wagens zijn prima in orde, Mohammed. Je ruikt benzine omdat dat is wat mijn mannen over je akker gieten.”
“Oh. Mag ik zo brutaal zijn om?”
“Omdat we je akker in de hens gaan zetten, Mohammed. Alle papavervelden moeten vernietigd worden.”
“Wat? Maar?”
“We voeren niet alleen een oorlog tegen het terrorisme, maar ook tegen drugs. Vandaar.”
“Oh. Maar, met uw permissie, is het niet zo dat terrorisme en drugs welig blijven tieren, terwijl ik nu, als het aan u ligt, de hongerdood sterf?”
“Sorry Mohammed, maar de tijd dringt. We hebben geen tijd voor dat soort theoretische discussies.”

Reacties (12)

#1 prometeus

Mooi stukje. Geeft de spagaat mooi weer. En hoe in een klap het goede werk teniet gedaan kan worden.

Ik vind vooral de naiviteit van de NAVO stuitend. Wat denk je nu als je een stel warloards (what’s in a name?!?) gaat gebruiken om het land te “bevrijden”. Dat ze een group-hug doen achteraf en allemaal netjes graan gaan verbouwen? Yeah right.

 • Volgende discussie
#2 Mark

Mooi stukje idd, maar het lijkt alsof je het een beter idee vindt om de velden maar te laten staan? We hebben het dus over 90% van de wereldproductie, 90%!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Ja en? Een ander goed voorbeeld is Bolivia, waar een groot gedeelte van de cocaïneteelt vandaan kwam. Onder druk van de VS werd er een aggresieve oorlog tegen de cocaplant gevoerd, met afbranden van de gewassen. Het gevolg? Het land stortte zowat in.
Zie ook een eerder artikel hierover.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

@2 schokkend veel inderdaad, maar de “internationale gemeenschap” heeft het over zichzelf heengeroepen door de taliban uit het zadel te wippen: die hielden het op een laag pitje.

Bovendien komt veel van die papaver teelt niet ten goede aan de taliban, maar ook aan andere krijgsheren.

Ik zie het zo: volgens mij is het niet een kwestie van:
“de Taliban, die aan papaverteelt doet, tegen de goeden”.

Maar:
“iedereen doet aan papaverteelt en schiet elkaar overhoop en de vijanden van de krijgsheren die met de NAVO meewerken, noemen we Taliban”.

Als je dus die velden gaat platgooien, jaag je iedereen tegen je in het harnas en bovendien is het onze eigen schuld dat ze er zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 WasHetMaarWat

@2: Ik vind het inderdaad beter om die velden te laten staan. Soms kun je alleen maar kiezen tussen een slechte en een nog slechtere oplossing. Als Afghanistan stabiel is kan de boeren eventueel een alternatief worden geboden, en dan zou de papaverteelt uitgefaseerd kunnen worden.

Iknik

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Thijs

Zonder dat er iets wordt gedaan aan de vraag naar drugs (of het nu heroine is of cocaine) wordt het nooit iets met die ‘war on drugs’.

Dan zorgt namelijk elk ‘succes’ van de douane (in de vorm van in beslag genomen partijen drugs) voor een stijging van de prijzen. En dat lokt weer meer aanbod uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

Ach die drugsbestrijders zijn mensen met weinig realiteitszin.
Verbieden heeft nog nooit gewerkt.
Veel mensen zijn nog niet eens in staat hun eigen kinderen iets met goed gevolg te verbieden.
En dan wel iets willen verbieden dat tegen alle economische en egoïstische principes ingaat; om je rot te lachen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Isaac

Mij lijkt het ook een veel beter experiment om het gewoon te legaliseren, een ‘cocaine-for-food’ project zeg maar. Zeg dat het maar tijdelijk is, dat het nu gewoon echt even nodig is. Als het goed blijkt te werken kan je daarna gaan proberen de anderen te overtuigen om het zo te laten. Lijkt mij een veel beter experiment dan even 5 minuten met z’n allen het licht uit. Dus gewoon even een jaar met z’n allen cocaïne legaliseren. In plaats van de aarde 5 minuten adempauze, de georganiseerde misdaad even de adem een jaartje in laten houden.

Het lijkt mij in ieder geval heel dom om de boel gewoon te vernietigen zonder die boeren te compenseren, of daar pas later eens naar te kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

cocaïne kan ik me nog voorstellen dat je dat gedoogd. Maar heroïne?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 jeroen

hmn. de teelt van papaver is én met 49 procent gestegen afgelopen jaar, én er is geen alternatief voor de boertjes. Klinkt tegenstrijdig, niet? Wat deden ze dan in 2005 met die akkers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 prometeus

@10 “Wat deden ze dan in 2005 met die akkers?”

zitten verrekken. Je moet het ook niet zien als kleine ondeugende boertjes die samen de papaverteelt 50% geboost hebben. Ik las al een tijd terug een artikel in een-of-ander krant magazine (die van NRC of de volkskrant) dat de krijgsheren de watervoorziening beheersen en hun “horigen” min of meer dwingen om in papaverteelt te gaan doen.

Die krijgsheren hebben “wij” zelf in het zadel geholpen door de Taliban te verjagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

Poddike, ik maar denken dat de hollanders gingen opbouwen, in plaats van de landbouw afbreken.

Neit slim om inderdaad de oorlog tegen drugs en de oorlog tegen terrorisme tegelijk te willen voeren, vooral omdat er twee verschillende tegenstanders zijn (de taliban waren juist niet de papaverkwekers). In die streken is de vijand van mijn vijand al snel mijn tijdelijke vriend.

je verliest de steun van de lokale strijdheren, die de werkelijke macht zijn (Karzai’s macht berust geheel op de navotroepen) en zo ben je al snel niet meer dan een bezettingsmacht die een VS-agenda uitvoert (net als Karzai). Falen verzekerd.

 • Vorige discussie