Theedrinken voor gevorderden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bram Zieck schetst in deze gastbijdrage de onmogelijke positie van Barack Obama. Met dank aan de Tea Party.

Morgen vindt in Jackson Hole, Wyoming de jaarlijkse vergadering van centrale bankiers plaats. De keynote speech van deze top door Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke kan in belangrijke mate het lot van Barack Obama bepalen. Als de Fed bekendmaakt voor de derde maal te zullen overgaan tot quantitative easing, het vergroten van de geldvoorraad door aankoop van (onder meer) obligaties, zal de rechtervleugel van de Republikeinse Partij, en vooral de Tea Party, zijn kans grijpen om de federale overheidsinstellingen keihard aan te pakken.

Presidentskandidaat en gouverneur van Texas Rick Perry nam vorige week maandag reeds een voorschot op die mogelijke uitkomst, door te zeggen dat hij een dergelijke ingreep zou beschouwen als “almost treacherous, or treasonous”. Landverraad dus. En dat was geen slip of the tongue, want een dag later bevestigde hij zijn intenties nog eens voor de microfoon van CNN: “I am just passionate about the issue and we stand by what we said.” Als Bernanke vrijdag daarentegen géén nieuwe maatregelen aankondigt, zal het scenario van de double dip voor de Verenigde Staten mogelijk nog sneller werkelijkheid worden. Een nieuwe recessie, met daarbij een hoger oplopende werkeloosheid, zal de toch al tanende populariteit van Obama verder doen afnemen.

Kortom, wat de uitkomst morgen ook mag zijn, de Republikeinen zullen de maatregelen aangrijpen om Obama en federale instituties als de Fed steeds meer in diskrediet te brengen en daarmee de zittende president vleugellam te maken. Van Republikeinse zijde wordt het vuur deze week vast wat verder opgestookt. The Huffington Post berichtte dinsdag dat conservatieve krachten binnen de partij aansturen op een amendement van de Grondwet, dat begrotingstekorten niet langer toestaat en het vrijwel onmogelijk maakt belastingen te verhogen, door daarvoor een twee derde meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden te vereisen.

De Tea Party zou met dit amendement 3 van de 15 ‘Non-negotiable Core Beliefs’ in één klap ingevuld zien worden, maar de kans van slagen lijkt gezien de noodzakelijke Democratische steun beperkt. Lijkt, want met de eind juli ingestelde commissie, die nog dit jaar moet rapporteren over de invulling van een bezuinigingsplan, hebben de Republikeinen mogelijk een troef in handen. De politieke impasse over het schuldenplafond vorige maand toonde immers aan dat Obama geneigd is onder grote druk toe te geven aan de eisen van de conservatieven, als daarmee een doorbraak bewerkstelligd kan worden.

Peilingen geven aan dat de Amerikaanse bevolking hem dit niet in dank afneemt. De gematigde Republikeinse kandidaat Mitt Romney is hem in de meest recente steekproef door Gallup al voorbijgestreefd, terwijl Rick Perry op gelijke hoogte uitkomt als de zittende president. Perry, zeer gelovig en streng in de conservatieve leer, wordt in staat geacht beide flanken van het Republikeinse kamp aan zich te binden. De economie in zijn thuisstaat Texas floreert en dat maakt hem een rechtstreekse bedreiging voor de huidige president.

Zelfs Michelle Bachmann, die afgelopen week met een voor de Tea Party inmiddels kenmerkend gebrek aan historisch besef wereldnieuws werd door te appelleren aan angst voor de Sovjet-Unie, zit Obama dicht op de hielen. Begin vorige week bleek uit een andere peiling van Gallup dat de waardering voor de zittende president is gedaald tot onder de 40%. Ter vergelijking: van de 10 naoorlogse presidenten heeft geen enkele een herverkiezing gewonnen met een job approval onder de 48%. Helaas voor Obama is het Bin Laden-effect al uitgewerkt, en dat terwijl de aanstaande 9/11-herdenking zal zorgen voor een opleving van de nationalistische sentimenten – niet per se een Democratisch feestje.

Veel hangt dan ook af van aanstaande vrijdag. Een bijna onmogelijke positie, niet alleen voor Bernanke, maar vooral voor Obama. Alleen met een briljante maatregel en veel geluk kan de Fed-voorzitter de Amerikaanse economie nog langs een nieuwe recessie sturen. Als dat lukt, zit Obama gebeiteld. In ieder geval zo lang de Tea Party hem dat toestaat.

Reacties (12)

#1 HPax

9.11 herdenking. ´niet per se een Democratisch feestje´.

Wat denkt de auteur van ´Theedrinken´, eigenlijk.

1) Is 9-11 een ´feestje´?
2) Vinden de Democraten die aanslag van toen minder erg dan…..
3) Of denkt BZ dat de Democraten zo denken?

  • Volgende discussie
#2 Bram Zieck

@HPax. 9/11 is/was voor niemand een feestje, niet voor Republikeinen, noch voor Democraten. Dat bedoel ik ook niet te zeggen. De ‘opleving van de nationalistische sentimenten’ daarentegen is een fenomeen waar vooral de Republikeinen bij kunnen winnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HPax

@2, annex 1

Als nationalisme primair vaderlandslievendheid is, en tevens uiting daarvan, wat schrijf je dan? Volgens mij impliciet dat de USA Republikeinen meer van hun land houden dan de Democraten. Wat volgens mij best zou kunnen.

En het verschil in lijden van Republikeinen en Democraten bij gelegenheid van de a.s. 9/11 herdenking zou dan dat Democratisch ‘feestje’ kunnen zijn. Een relatief ‘feestje’.

‘Feestje’ is dan toch niet gek gekozen, of dat zelfs heel goed, exact en koelbloedig. Een koelbloedig ‘feestje’.

Ik begrijp best dat je je aan een badinerend taalgebruik hebt overgeven, maar freudiaans gezien stelt je dat niet vrij van critiek. Juist niet.

9/11 is het tegendeel van een feest. Een monsterlijke daad van terrorisme. Die toch zo en passant even noemen, veraadt een visie, een (deels goede) kijk op Amerikaanse politieke verhoudingen, en nog veel meer. E.e.a. uiteraard in de context van je artikel als geheel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 DJ

Warren Buffett is a socialist[x]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sjiek

Het ziet er niet goed voor Obama uit dat is zeker. Maar er bestaat nog steeds een goede kans dat hij volgend jaar wint want de republikeinen zijn sterk verdeeld. “The big tent” valt een beetje uit elkaar danzij de polarisatiestrategie van de theedrinkers en de populisten in de partij. Veel zal ook afhangen welke onafhankelijke kandidaten meedoen.

Overigens wordt van Perry gezegd dat hij hetzelfde segment bedient als Bachman en Palin. Het verschil met die twee is dat hij op ruime bestuurlijke ervaring kan bogen wat hem voor het midden wat acceptabeler maakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Harm

@ HPax – 9/11 was an inside job.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Sjiek

@3
Overdrijven is ook een kunst. Net als tekstinterpretatie. De auteur noemt 9/11 geen feestje. Hij noemt zelfs de herdenking geen feestje. Hij zegt over de opleving van de nationalistische sentimenten dat dat geen democratisch feestje is. Een beetje bij de les blijven graag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Karl Kraut

Met de recente verhoging van het schuldenplafond heeft Obama voldoende ruimte om tot de verkiezingen het begrotingstekort te blijven cultiveren—of hoe moet je dat noemen… Obama zal er op gokken dat wegens de slechte beurspectieven er voorlopig voldoende belangstelling zal blijven bestaan voor het slijten van obligaties aan derden, in plaats ervan dat Bernanke ze per definitie zou moeten monetariseren.

Zoals Dick Cheney in 2002 zei: “You know, Paul, Reagan proved that deficits don’t matter. We won the mid-term elections, this is our due.” (to Paul O’Neill, then Treasury Secretary)

http://en.wikiquote.org/wiki/Dick_Cheney

Deze werkt op mijn lachspieren: “Alleen met een briljante maatregel en veel geluk kan de Fed-voorzitter de Amerikaanse economie nog langs een nieuwe recessie sturen. Als dat lukt, zit Obama gebeiteld.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 richard

Goed nieuws dus.

Waarom zo’n graftoontje dan toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Joop

Obama is een loser. Met de national health care te veel toegegeven, met de onderhandelingen over de financiën teveel toegegeven aan de Republikeinen. Het is geen staatsman. Hij staat niet voor wat hij beloofde in zijn marketing campagne. Hij moet veeeeeeeeeel harder zijn. Niet over zich heen laten lopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Sil

@10

En dan zit je na je geslaagde marketingcampagne in die ovale etalage, kom je erachter dat je helemaal de macht niet hebt om je beloften waar te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Maxm

Ik zal wel te veel vlees hebben gegeten. LOL. Maar de lastige positie heeft hij toch vooral aan zichzelf te danken doordat hij zich verschillende keren door de republikeinen heeft laten uitmanoeuvreren.

  • Vorige discussie