The Story of Boris

Story of Boris

The Story of Boris is het verhaal van een oorlogsvluchteling die probeert te ontrafelen wat er is gebeurd in de oorlog waaraan hij is ontsnapt. Was hij dader of slachtoffer? Goed of slecht? Een observatiecamera registreert de sessies van de vluchteling bij zijn psychiater.

In The Story of Boris wordt op een vernieuwende manier de werking van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) blootgelegd. Elke week worden er nieuwe sessies en ander belangrijk beeldmateriaal gepubliceerd, zodat in 12 weken een indringend dossier ontstaat. De bezoeker van de website krijgt zo de mogelijkheid het verhaal van Boris zelf te doorgronden.

Gisteren ging dit unieke project online, maar 4 mei leek mij wel een geschikte dag om er melding van te maken. [dank aan: Herman van Iperen]

 1. 3

  Het is fictie voor de goede orde, drama en met script, een geitewollensokkenpoging om wat meer sympathie voor vluchtelingen te scheppen. Alleen hoorde ik laatst dat vluchtelingen nu juist veel liegen bij de asielprocedure. Ik vond het project eigenlijk een beetje een typisch voorbeeld van een subsidie projectje dat geen zoden aan de dijk zal zetten.

 2. 4

  Lijkt me interessant om eens te bekijken. En we moeten natuurlijk niet vergeten dat tussen al die gelukszoekers die hier onterecht heenkomen er ook nog zoiets als legitieme vluchtelingen zitten. Het wrange is dat de media wel aandacht besteden aan die 26.000 procedure-rekkers die gewoon moeten opdonderen, maar vrijwel nooit aan de mensen waarvan onomstotelijk vast staat dat ze als politiek vluchteling hier een plekje verdienen.

  Als overigens na alle sessie blijkt dat Boris meer dader dan slachtoffer is, mag ik toch hopen dat we zijn deportatie naar het land van herkomst en berechting voor oorlogsmisdaden aldaar ook te zien krijgen.

 3. 5

  Ik denk, na wat gespit te hebben dat Boris een, overigens zwak, spelletje speelt wat opgevoerd moet worden in het land van herkomst.

 4. 8

  @Carlos: off-topic kan echt niet hoor. Dat willen mensen niet lezen :-)

  Ik wil hier even voor the record vastleggen dat Carlos hier off-topic reageert. En het is ook niet de eerste keer ;-)

  Maar nu we toch off-topic bezig zijn wil ik eigenlijk veel liever weten wie dat Watermeisje in de Waan gepost heeft. Daarvoor namelijk mijn hartelijke dank!

 5. 9

  @8

  Ja. Nee. Maar vandaag is, gezien hemelvaart vrije dag, een soort vrijdag. Dat is een verzachtende omstandigheid, zou ik zeggen

 6. 10

  De laaste VN bevat een artikel over Centrum ’45 in Oegstgeest die mensen uit oorlogsgebieden behandelen. Ik heb de story of Boris al gelezen.

  Het meest opvallende was het feit dat er ook veel veteranen worden behandeld, mensen die in Nederlandse vredesmachten hebben gediend, in Libanon en Joegoslavie. De mensnen die aan woord kwamen waren goed ziek.