The most Wuthering Heights day ever

FILMPJE - Vroeger was ik best wel fan van Kate Bush, haar album “The Kick Inside” staat in de kast en ik kan hem van A tot Z meezingen. Ook haar latere werk is van hoge kwaliteit. Sinds 2011 heeft ze echter geen werk meer uitgebracht en haar laatste optreden was in 2014. Volgens eigen zeggen geeft ze nu prioriteit aan haar familie. Jammer, maar de wereld is haar gelukkig niet vergeten, en heeft zelfs een speciale dag gewijd aan haar allergrootste hit. Ik kende het fenomeen niet, maar er blijkt zoiets te bestaan als The most Wuthering Heights day Ever. Wereldwijd komen groepen mensen, gekleed in rood en zwart, samen om te dansen op het wereldberoemde nummer. En dat vond dit jaar plaats op zaterdag 13 juli.

Het wemelt op YouTube van de filmpjes van de afgelopen jaren (het bestaat sinds 2013), waarvan ik er behoorlijk wat bekeken heb. Je zou denken dat dit een typisch  meisjes- en vrouwending is, maar er doen ook behoorlijk wat mannen mee, soms compleet met pruik en rode jurk aan (hoewel de still van onderstaand filmpje anders doet vermoeden, zijn dat zeker niet allemaal drags!). En het is aandoenlijk hoe ongelooflijk slecht het synchroon dansen gaat, maar dat lijkt ook niet echt de bedoeling te zijn; in een van de filmpjes hoor je de choreograaf zeggen “the messier the better”. Het gaat echt om de lol, en dat spat er dan ook vanaf.

In Sydney hebben ze er vorig jaar gewoon een Kate Bush-dag van gemaakt, waar ook op andere nummers werd gedanst. Hieronder een compilatie van de dag, waar ook een deel van de repetities op staat. Aan het eind wordt Kate nog even lekker in een dance-remix gegooid en gaat het helemaal los.

Het aardigst deden ze het volgens mij in Melbourne, maar dat komt ook omdat het van bovenaf gefilmd is. Slim! Ziet er veel beter uit als geheel.

Er zou in 2016 ook een bijeenkomst in Amsterdam zijn volgens Wiki, maar die blijkt afgelast. Vorig jaar was er een in Rotterdam, met een opkomst van wel 12 man…dat moet beter kunnen. Ik ga eens kijken of ik medestanders kan vinden om volgend jaar the Most Wuthering Heights day ever te organiseren. Misschien kan het wel hier in de buurt, er zijn een aantal verenigingen actief die van alles organiseren en nieuwe ideeën zijn altijd welkom. Ik ga alvast oefenen. En hier nog een lollig filmpje ter aansporing om ook mee te doen.

 1. 1

  Niks toe te voegen. Ik ben in het Bronte-sisters huis geweest, en heb op de Wuthering Heights gestaan. Geen vriendelijke plek, boezemt respect in voor de natuur. Haworth is wel een aandoenlijk dorpje.

 2. 2

  k ga alvast oefenen. En hier nog een lollig filmpje ter aansporing om ook mee te doen.

  Wel eerst het boek van Emily Brontë “De Woeste Hoogte” om in de goede sfeer te komen.
  :-)
  N.B.
  Dat is toevallig: om ongeveer 11.11 was het nummer te horen op radio 5.

 3. 3

  Intussen heb ik een aardige stereo staan, maar het is allemaal begonnen met een middengolftransistortje, dat ik mogelijk kreeg in de hoop dat ik van vaders 3in1-Philips met de wiebelpickup af zou blijven. En ik kan het me nog levendig voor de geest halen dat dat ding op de vensterbank stond en er een heel markant liedje uit klonk, dat later Wuthering Heights bleek te zijn.