Telegraaf is een kletsclub voor zwakbegaafden

De Telegraaf, ooit bedoeld als krant, lijkt tegenwoordig meer op een discussieplatform voor ongeschoolde analfabeten. logo van de kletsclub voor zwakbegaafden, geleeched van hun site dat spreekt. De Telegraaf maakt het nieuws grotendeels zelf bijvoorbeeld door een artikeltje te plaatsen “Nederland is een multiculturele tijdbom ! Reageer !” om de volgende dag te openen met “90 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland een multiculturele tijdbom is, lees de reacties”. Tevens worden dan de uitslagen gepresenteerd van de enquete op hun site met de vraag “vind u dat Nederland een multiculturele tijdbom is?” met de mogelijke antwoorden;
a) Jazeker
b) Absoluut dit wordt een holocaust waar de Nazi’s nog wat van kunnen leren
c) Waarschijnlijk wel, ook al zijn misschien niet alle moslims terrorist
d) Multiculturele tijdbom ? Wat is dat ? Daar heb ik Femke Halsema anders nog nooit over gehoord.

Elsevier pakt het net een tikje professioneler aan; zij nemen braaf alle ANP berichtjes over en geven er hun draai aan dat het allemaal de schuld is van de Islam en van uitkeringsgerechtigden. Hierna neemt een vaste schare van neo-nazies en “libertijnen” het over om het bericht verder aan te vullen met pleidooien voor de doodstraf en tegen Joop den Uyl. Toch zou je Elsevier met een beetje goede wil wel een nieuwssite kunnen noemen.

De Telegraaf niet, bij de Telegraaf is zelfs het “nieuws” dat de Telegraaf tegenwoordig een kletsclub voor zwakbegaafden is, voorpaginanieuws.

Update; de “krant” van wakker nederland werd wakker en besloot het stuk van de voorpagina (en de rest van hun site) te verwijderen.

Echter geenstijl heeft een screenshot en ik had het bericht nog in mijn cache met gratis 81 hartverwarmende reakties.

 1. 1

  Om over de Volkskrant maar te zwijgen, waar ik CAMU niet meer kan lezen zonder aan die vervloekte blauwe leeuw en bijbehorende bank te denken.

 2. 2

  Persoonlijk erger ik mij het meeste aan de Metro, dat blaadje dat door werkstudenten voor mijn neus wordt gehouden als ik de trein moet halen. Door de inhoud en de verkoopmethode houdt het het midden tussen de Wachttoren en het NSB-bulletin. Gesponsord door het kapitalistische bedrijfsleven wordt vreemdelingenhaat en andere prietpraat op grote schaal verspreid onder de Nederlandse bevolking. Een Orwelliaans scenario waarvan ik de afloop vrees met grote vrezen.

 3. 3

  Mijn eerste contact met de Telegraaf zal ik echter ook nooit meer vergeten. Dat was bij de kapper in ons dorp. Ik was een jongetje van 8 en kreeg voor 5 gulden een bloempotkapsel aangemeten waar alle jongetjes in ons dorp mee liepen, destijds.

  De puberdochter van de kapster knauw-klaagde naar haar moeder dat “er alweer een moord waas geplaaigd in Nederland…”. De moeder reageerde in de trant van “het mot niet gekker worden” en vroeg waar het ‘laaik’ was gevonden? “Onder een brug…” antwoordde de dochter. “Tsjesus christus…” prevelde de moeder.

  Ik als jongetje uit een totaal andere sociaal-maatschappelijke niche was geschokt. Hoe konden wij thuis nou bezig zijn met de Falckland-oorlog en de Zure Regen, terwijl het in ons eigen land steeds ‘gekker werd’ ? Waarom wist ons politiek correcte Volkskrant-VPRO-VrijNederland gezinnetje hier niets van?

  Daarna ben ik de Telegraaf nauwlettend gaan volgen om nooit meer iets van het échte nieuws te hoeven missen.

 4. 9

  ja.. er staat een hoop stemming makerij in de telegraaf. ik krijg die krant van mijn buurman..een dag later natuurlijk.

  ja..laten we alles maar doodzwijgen..wanneer we er niet over praten dan bestaat het ook niet.

  Ik heb het niet zo op linkse volkskrant-dogmatiek, dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik dan automatisch wat op heb met de rechtse dogmatiek..want dat is een linkse dogmatische stellling…ben je niet links dan ben je rechts.

  Het is wel verhelderend dat de telegraaf alles bij naam noemt..alleen heb ik nog nooit kritiek gevonden op de VVD in die krant..vreemd

 5. 13

  Kranten zijn achterhaald. Ik haal mijn kijk op de wereld bij voorkeur bij Indymedia. En af en toe natuurlijk de sprookjes van Grimm.

 6. 22

  On Topic: Mijn grootvader was jarenlang de enige abonnee van De Waarheid in het pittoreske dorpje Alblasserdam. Dat heeft mijn kansen op de arbeidsmarkt danig dwarsgezeten in de periode voor 1990.

 7. 23

  Ooit iemand opgevallen dat ze bij een negatief financieel bericht (voor de burger) altijd een foto van een luid lachende Zalm plaatsen?

 8. 25

  De rest ook maar even ? AD, weg ermee, mist altijd de point. De NRC (nurk) was hee llang VVD-gelijkhebbend maar dat is verbeterd. Heeft nu zogenaamd vinger aan de pols. Heel erg kots zijn de stukjes van F. Jensma: de krant antwoordt. Trouw is een brave hond, trekt nooit aan het lijntje.

 9. 30

  Ik had dat tafereeltje op de Telegraaf redactie wel willen zien. De ijverige stagaire die de ingezonden brief plaatst en het moment waarop de redactionele Seys-Inquart van het toilet terugkomt -waar hij zijn onderbuik heeft geleegd van Aldi bami-saté pakketten- en op F5 drukt…

 10. 31

  Het mooiste is dat de grootste nietsnutten zich kunnen abonneren op alle kranten. Vertellen welke krant je leest, is zoiets als vertellen naar welke muziek je luistert en welke boeken je gelezen hebt. En in welke kroegen je gezien had willen worden.

 11. 34

  @Bicat
  Dat is een leuke off-topic quiz:
  Welke kroeg past bij welke krant?
  1. NRC
  2. Telegraaf
  3. Trouw
  4. Volkskrant

  a. Hoppe
  b. Paladium
  c. Amsterdam Plage
  d. Bijenkorf Cafe

  P.S: Sorry, ben erg Amsterdam-minded.

 12. 38

  Christenziele Roodhaar, en het zelfs een ‘kroeg’ durven noemen. U gaf zojuist ongetwijfeld meer prijs dan u lief is.

  Vertellen op welke partij je stemt past ook prima in datzelfde rijtje. (aan de halfbloed Mokumer van dit bonte gezelschap)

 13. 48

  @mescaline:
  Trouw ’n brave hond? Pulkt u wel iedere dag voor het openslaan van de courant de slaap uit de ogen? Me dunkt, Trouw heeft de afgelopen jaren een duidelijke ruk naar rechts gemaakt.

 14. 49

  Volgens de schrijver van dit stuk lijkt De Telegraaf op een discussieplatform voor ‘ongeschoolde analfabeten’. Bestaan er ook geschoolde analfabeten?

 15. 50

  De meeste analfabeten in Nederland zijn geschoold. Dat scholing niet wil zeggen dat je kan schrijven is een feit. Zo had ik ooit een ex met MAVO en die heeft er 2 jaar over gedaan om toegelaten te worden tot de PABO. Ik heb haar moeten leren schrijven en rekenen om het toelatingsexamen te halen. Inmiddels geeft ze al jaren les op een basisschool.

 16. 51

  Wat moet internet een saaie plaats voor die mensen zijn.

  Aan de andere kant ook wel weer spannend, want je weet nooit op wat voor linkje je nou weer hebt geklikt… :)

 17. 53

  @keyzer soze Die ruk kan ik gemist hebben.

  Toonder dood ? Hoeden af. Zondere Toonder geen Sargasso denk ik wel eens.

 18. 54

  Ik had juist bij een topic over de Telegraaf Marten Toonder willen citeren. En wel uit mijn favoriete verhaal: het monster Trotteldom. Ik laat dat nu achterwege, het komt later ongetwijfeld van pas.

  In de jaren zeventig, het tijdperk den Uyl, kwam de FNV er achter dat het grootste deel van haar achterban een abonnement op de Telegraaf had. Uit die tijd komt de uitdrukking klootjesvolk voort, waar mee de bevolkingsgroep bedoeld werd die in hun gedrag en meningen sterk contrasteerde met hun belangen. Ik zal voortaan, ter ere van Marten Toonder, de term minkukels gebruiken.

 19. 55

  @ALO: Minkukels met een beperkt denkraam. Vaak moet ik aan deze relevant uitspraak van professor Prlwytzkofsky denken:

  Hemeldonderweder! Domkoppen en weetnieten hebben inspraak en willen iets terughebben. Alsof der wetenschap zich daarom kommeren kan.

 20. 56

  Dat is ook een mooie.

  Ik vraag me af hoe het met de achterban van de SP en het percentage Telegraaflezers is. Ik denk dat DP daar ook goed van zal schrikken.

 21. 60

  Geert Mak, dominee van de anti-angsthandelaar angst (of handel), analyseert het fenomeen van tegen je eige belang stemmen vwb de VS als volgt:

  In de eerste plaats gaat Frank er impliciet vanuit dat er in de Verenigde Staten maar twee grote politieke richtingen zijn, de Democratische (zeer grof samengevat: beteugelde markt, vrij individu) en de Republikeinse (vrije markt, beteugeld individu). In werkelijkheid voelen tientallen miljoenen kiezers zich noch thuis bij de Democraten noch bij de Republikeinen. Het zijn óf liberalen (vrije markt, vrij individu) – met name binnen de Republikeinse partij voelt deze groep zich steeds ongelukkiger – óf populisten (beteugelde markt, beteugeld individu).
  Vooral die laatste groep is hoogst interessant. Het zijn kiezers die zich vanouds verbonden voelden met de Democratische partij vanwege hun economische situatie, terwijl ze sociaal-cultureel – familiewaarden, antiabortus, antihomohuwelijk – dichter bij de Republikeinen staan. Zoals de meeste verwarde kiezers kozen ze uiteindelijk vrijwel altijd voor hun economische belangen. Toen de Democraten hen echter economisch in de steek lieten – mensen als Jay lopen nu eenmaal niet snel warm voor een miljardair uit Massachusetts en een letselschade advocaat die zijn fortuin verdiende met ambulance-chasing – keerden ze zich massaal tot de andere partij, waarin ze zich tenminste in sociaal-cultureel en religieus opzicht thuis voelen.
  http://www.groene.nl/2004/0444/gm_vs.html

 22. 63

  Ik word een beetje misselijk van het domme linkse subjectieve populisme van minkukel Geert Mak.. het wordt hoog tijd dat ie eens stevig wordt afgerost door een groepje kutmarokkanen..

 23. 65

  Vanzelfsprekend was dat maar een grapje ( geheel in de stijl van deze thread) ;-) haha!

  In werkelijkheid bewonder ik de heer Mak bijzonder! Niet alleen zijn schrijfstijl spreekt mij aan, ook is hij momenteel één van de meest invloedrijke progressieve denkers…

  We hebben in Nederland te weinig mensen van dat kaliber. Mensen met een scherpe kijk op de wereld en die belangeloos hun idealen nastreven!

  Geert, ga zo door!

 24. 66

  @Sickbock, Wat een toeval op deez tijd, half 3. Men leert door Mak. Ga niet voor de makke troepen uit. Leer zwijgen en zeg te meer. *slaapt door*

 25. 69

  @Sikbock#63

  geheel in de stijl van deze thread

  Waar verder in deze thread wordt de wens uitgesproken dat er iemand wordt afgerost.

 26. 70

  @Mark
  Volgens mij gaat in de VS maar de helft van de mensen stemmen omdat de andere helft zich niet vertegenwoordigd voelt. Door het ontbreken van sociale zekerheid hebben ze uberhaupt geen enkel belang bij het kiezen van een volksvertegenwoordiger.

  Mak zegt het iets anders, hij vertelt dat ze van de D naar de R zijn overgelopen vanwege de familliewaarden. Over de thuisblijvers geen woord. Nu geloof ik hem onmiddelijk. Maar dat moet wel geheim blijven want je hebt zo een doodsbedreiging aan je kont.

 27. 71

  Wat Mak losmaakt bij ‘rechts’, doet De Winter bij ‘links’. Op de inhoud ingaan is er amper bij, zoals onlangs ook fraai bewezen door Pritt Stift in een sociaal experiment op Geenstijl.

  Overigens maakt Mak m.i. zijn bias wel duidelijk door te stellen dat de meeste verwarde kiezers voor hun economische belangen kiezen. Het ging mij dan ook meer om de “door hem” geconstateerde scheiding tussen de economische en individuele vrijheden. Je ziet in Nederland ook dat de linkse partijen opeens de privacyrechten e.d. gaan verdedigen. Ik vraag mij af hoe bijv. de VVD het met haar liberale grondslag verenigt zulke individuele burgerrechten te beknotten (en spiegelbeeld: waarom de SP met haar regelzucht opeens vindt dat de staat zich niet met het telefoonverkeer van de burgert te bemoeien heeft, of is dat slechts gedwongen oppositie tot de totale macht is verworven?).

 28. 72

  @mark

  De termen links en rechts lijken soms volstrekt onzinnig. Neem nu de globalisering, iets waar traditioneel rechts bij staat te juichen en links tegen is. Maar als nu blijkt diezelfde schaalvergroting en globalisering ineens stromen met vluchtelingen onze kant opsturrd draait het ineens allemaal om: Rechts boos, links voorstander.

  De sperzieboontjes wel, de mensen niet? Of zo iets?

 29. 73

  @ Mark: ik krijg altijd een beetje het idee dat Mak 500 kranten leest ( in dit geval Amerikaanse), vervolgens aan het interpreteren slaat en dan zijn mening formuleert.

  Daardoor slijpt hij zijn mening niet aan die van een ander maar is hij alleen met “zichzelf” in gesprek. Ik heb dan ook het idee (maar dat kan onjuist zijn) dat hij wel veel leest, maar zelden feed-back krijgt.

  Het door hem (waarschijnlijk ergens opgepikt uit een Amerikaanse krant) geconstateerde onderscheid is in mijn optiek een beetje geconstrueerd. Zoals gebruikelijk gaat hij uit van een aantal aannames die hij nergens onderbouwt om tot een theoretisch onderscheid te komen dat weinig voeling heeft met de praktijk.

  Die praktijk is namelijk dat zowel de democraten als de republikeinen maatregelen steunen die genomen worden tegen terrorisme. Dat niemand daar echt blij mee is lijkt me evident. Datzelfde geldt volgens mij voor Nederland.

  Mak brengt ook weer gemakkelijk dat populisme ter tafel.. wat mij betreft wordt dat onderhand een uitgewoond begrip dat niets toevoegd aan een analyse. Iets kan ingewikkeld of eenvoudig onder woorden worden gebracht volgens mij.

  Geert heeft veel woorden nodig om te zeggen wat hij eigenlijk simpel zeggen wil . “Ik ben een schrijver en kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die op de republikeinen stemmen”

 30. 74

  @Sickbok

  Ik herhaal even de vraag: Waar in deze thread wordt er, behalve door jou, de wens uitgesproken dat er iemand wordt afgerost?

 31. 77

  @Sickbok

  Geert Mak.. het wordt hoog tijd dat ie eens stevig wordt afgerost door een groepje kutmarokkanen..

  Als je dan terugkomt met: “een grapje ( geheel in de stijl van deze thread)” dan vraag ik me af waar er meer nog in deze thread de wens wordt uitgesproken dat iemand wordt afgerost.

 32. 78

  Jij vraagt om een identieke uitspraak.. die staat er inderdaad niet.. Of mijn uitspraak in de stijl van deze thread is kun je je afvragen..

  Waarom is dat zo belangrijk voor je?

 33. 80

  @Sickbok

  Het zou je sieren als je je onthield van grove verwensingen. Poog je bij argumenten te houden, lijkt me. Daarom vraag ik dat.

 34. 82

  @Sickbok

  Vlei jezelf niet want ik wordt *zeer* zelden boos van internet communicatie, en hierom zeker niet :)

  Nee, het valt me op dat degene die over de links kerk zanikt degene ook blijkt te zijn die zijn tegenstanders in het debat graag afgerost ziet. Het gewoonweg niet gepast.

 35. 84

  Niet boos dus.. hehe ;-) gelukkig maar..

  wbt die linkse kerk.. Als mijn geheugen me niet in de steek laat heb je wel eens opgemerkt dat je mensen die die term gebruiken “veracht”. Dat heb ik destijds vrij serieus geïnterpreteerd. Sindsdien pas ik ook een beetje op dat ik die term niet meer gebruik!

  Maar nu ik weet dat je bijna nooit boos wordt voel ik me opgelucht en vrij om die plaat weer eens op te zetten!

 36. 85

  @Sickbok

  Prima, maar de opmerking dat je Geert Mak afgerost wenst te zien vind ik ongepast. Je laat overigens in reactie #73 zien wel degelijk te kunnen argumenteren.

  Ja, misschien vind je dit gezeik van mijn kant, maar het leest nogal aggressief, zo’n opmerking, zelfs als het niet zo bedoelt was. Zo werkt netcommunicatie nu eenmaal.

 37. 88

  Heel goed Krekel. De volgende vraag ligt voor de hand, het antwoord daarop ook evenals de daar dan weer op volgende vraag. Ik blijf het overigens geinig vinden dat een karakter met het verstand van een glimworm als DP probeert een helder licht te werpen op wat zijn mag en wat niet…