Het kabinet zit. Rutte spreekt de regeringsverklaring uit en daarmee is de formatie waar velen zich zo aan stoorden afgerond. Maar waarom was die irritatie er eigenlijk? En had dat wel iets met Wilders te maken?
Dat die verontwaardiging de samenwerking met Wilders betrof is duidelijk, maar wat daar zo erg aan was veranderde in de loop van de formatie. Aanvankelijk ging het vooral over het serieus nemen van zo’n samenwerking. Want dat je het onderzoekt, ok, maar dat je dat dan ook echt doet, dat ging eigenlijk te ver. Regeren met de PVV, die al die dingen maar zei, dat mocht je toch niet willen!
Toen de formatie vervolgens echt onderzocht werd, richtte de verontwaardiging zich langzaam op iets anders. Want als je de PVV serieus neemt, hoe serieus neem je dan jezelf?
Het CDA maakt zichzelf wijs dat de toetssteen van haar eigenheid ergens in het geweten besloten ligt. Maar dat geweten was slechts bij een derde van de congresgangers aanwezig en vormde dus geen beletsel. De partij besloot tot samenwerking en dat geweten hangt er met zo’n drie zeteltjes nu nog een beetje bij.
De VVD beweerde een liberale partij te zijn, maar de liberale VVD-ers bleken slechts voor de glans. Glazuur dat barstte en verdween. Dat maakt van Rutte niet de volgende liberale, maar de eerste VVD-premier. Zich storen aan de anti-liberale uitlatingen van Wilders deed de VVD in ieder geval niet.
De PVV daarentegen nam zichzelf wel serieus. Na de brief van Klink schortte ze de onderhandelingen op, een instabiel kabinet met korte levensverwachting was geen goed nieuws. Dus stoppen en niet doorgaan omwille van de macht. In tegenstelling tot Verhagen die zijn partij graag onder spanning zet voor een dikke ministerspost. Wel gaf Wilders de dag na de verkiezingen toe aan de wens tot verhoging van de AOW leeftijd. Dat hij dat compromis zo openlijk uitventte, wil echter niet zeggen dat hij daar in de onderhandelingen ook niet veel voor heeft teruggehad.
Tot slot heeft nog niemand de rode draad in het regeerakkoord kunnen vinden, maar is het gedoogakkoord onmiskenbaar geschreven met een Hollandse ganzenveer gedoopt in waterstofperoxide. Dat veel maatregelen gehinderd worden door internationale verdragen, is voor Wilders geen probleem, maar juist bron van toekomstige politiek. Het staat in het akkoord, dus als de minister van buitenlandse zaken er niet alles aan doet Nederland aan die verdragen te onttrekken, tja, dan houdt het kabinet zich niet aan de afspraak.
Achteraf moet je misschien vermoeden dat Rutte en Verhagen uit fascinatie voor iemand die politiek serieus neemt met Wilders in zee zijn gegaan.
Reacties (8)
Rutte en Verhagen zijn met Wilders in zee gegaan omdat er geen reëel alternatief was. De VVD met 3 linkse partijen in Paars+ zou politieke zelfmoord voor de VVD zijn geweest en Cohen bleef categorisch weigeren in een midden kabinet te gaan zitten.
Nederland is nu eenmaal een coalitie land, soms moet je dan iemand accepteren die je niet helemaal ligt, maar het minst “schadelijk” is. De VVD en het CDA heeft deze partij op een unieke manier zo ver mogelijk weggestopt in een gedoogconstructie en zijn gaan je doen waar ze voor voor gekozen zijn, het land regeren en hun kiezers vertegenwoordigen. Intussen is de oppositie volkomen lamgeslagen, van de voorgenomen sterke oppositie is niet veel meer overgebleven dan wat gesputter over het aantal vrouwelijke ministers en dubbele paspoorten, op dit moment totaal onbelangrijke onderwerpen.
Het minst schadelijk voor de VVD. Het meest schadelijk voor NL in dit geval.
Over koppen in kubieke meters zand gesproken.
@1, spijker kop. De VVD was een machteloze partij die de premier leverde geweest in PP, en misschien zat de wrok tussen PvdA en CDA wel zo hoog dat het echt niet kon
Ijzeren partijdiscipline: Verhagen heeft zo’n hekel aan de PvdA, omdat het alllemaal van die onbetrouwbare uit-de-school-klappers zijn.
Chapeau voor de ultieme ijzeren partijdiscipline van de PVV. Anders gesteld: het kaltstellen van de democratie.
De Voorportaal Van Dissidenten (Wilders, Verdonk, Hirsi Ali, Boekestijn) hecht dan ook geen enkele betekenis meer aan haar initialen.
Beetje wazige ’tegenzinnen’ – wat is de vraagstelling precies? Waarom er irritatie is over dit kabinet? Of waarom de drie partijen er denken voordeel van te hebben?
Zie voor vraag 1 de polls, die nog altijd een enorme populariteit van de PVV laten zien. Met die irritatie valt het helaas dus wel mee.
Dezelfde polls bevatten ook het antwoord op de tweede vraag. Dat Wilders vandaag (nog) geen motie van wantrouwen indient, betekent alleen dat hij de stekker er nog even inlaat..
Als jouw partij te weinig inbreng heeft wat doe je dan accepteren, of laat je je horen bij Wilders kan dat niet, er zijn geen leden, bij de andere regerings partijen wel, dus dit is een democratische regering de oppositie zwak en ondemocratisch!
ach, links is altijd zuur als ze niet aan de macht is.. aard van het beestje.. ze weten het beter, ze willen graag maar het volk (de paupers) begrijpt ze gewoon niet.. ik denk dan ook dat ze het tijdens de volgende verkiezingen beter moeten uitleggen
@AntonB: het is alsof de VVD retoriek bij jou vandaan komt, maar die claim dat er geen andere reële mogelijkheid was, is natuurlijk onzin.
Als de VVD en het CDA dan zo graag gedoogd wilden worden, hadden ze ook nog andere gedoogakkoorden kunnen sluiten, met voor sommig beleid een andere meerderheidscombinatie (met PvdA / D’66,GL en CU). Dan hadden ze niet de schijn gewekt er alleen maar voor rechts te zijn. Daarmee had Rutte daden gevoegd bij z’n woorden dat hij premier voor alle Nederlanders wil zijn en had zo ter linkerzijde heel wat kou uit de lucht gehaald.
De opstelling van Rutte maakte dat er geen reëel alternatief was, maar geen liberaal kan ontkennen dat hij daar zelf verantwoordelijk voor is.