Tegenzinnen 02 – Het gedoogakkoord

Een gedoogakkoord en de PVV liggen karakterologisch mijlenver uit elkaar. Gedogen vereist een zekere tolerantie en mildheid, je staat iets toe dat eigenlijk niet echt goed is, maar ja, misschien kan het ook wel niet echt kwaad, dus misschien moeten we het door de vingers zien… Daar is werkelijk niets PVV aan, noch CDA en VVD trouwens.

De vraag is dan, wie of wat wordt hier nu gedoogd? De PVV zal eisen dat de afspraken in het gedoogakkoord keihard worden nageleefd, zoals de VVD-CDA-combinatie dat op hun beurt ook zullen doen waar het de 18 miljard aan bezuinigingen betreft. Niets zal zo scherp en tot achter de komma geformuleerd worden als dit akkoord, afwijken ervan wordt niet gedoogd.

Deze serie gastbijdragen verschijnt vooralsnog anoniem.

 1. 1

  Geachte schrijver, gedogen heeft blijkbaar meerdere betekenissen. Dit gedoogakkoord heeft niets te maken met het gedogen zoals dat in het dagelijks (taal-)verkeer gebruikt wordt. In het haagse verandert de betekenis van een woord wel vaker.

  In het akkoord wordt vastgelegd wat de voorwaarden zijn waaronder Wilders het beleid van het kabinet zal ondersteunen. Als aan de voorwaarden wordt gehouden, zal Wilders meestemmen met de regeringspartijen. “Ondersteunings-akkoord” of “meestem-akkoord” waren daarom betere woorden geweest.

 2. 2

  Dit gedoogakkoord heeft niets te maken met het gedogen zoals dat in het dagelijks (taal-)verkeer gebruikt wordt.

  Onzin. Het enige wat hier anders is is de invulling en moment van het gedoogsteun.

 3. 4

  Volgens mij hebben de christenen het gedogen al eeuwen eerder uitgevonden dan dat het socialisme en het liberalisme uberhaupt bestaan. Het zou best wel eens de reden kunnen zijn dat ze nog bestaan.

 4. 6

  @4. Klopt. De Roomse kerk wat minder dan de Calvinisten. De laatsten gedoogden nog schuilkerken, geen publieke posities, en nog wat dingetjes, pas na de grondwetswijziging van 1848 was dat klaar. Dat was op initiatief van de liberalen. De godsdienstoorlogen waren eigenlijk pas na 1648 op grote schaal klaar. Hoewel in Frankrijk er nog rare dingen gebeurde met de Hugenoten, of in Engeland in 1688, Glorius Revolution.

 5. 7

  Als dit het niveau van de bijdragen blijft hoeft er wat mij betreft ook verder geen pseudoniem hoeven te worden bedacht, aangezien dit toch niet echt om een vervolg vraagt.

 6. 9

  De liberalen hebben volgens mij het speciale onderwijs in Nederland gedoogd, hoewel ze decennia lang in de positie zijn geweest om daar een dikke streep door te zetten.

 7. 10

  @9: Denk jij dat? Bijzonder onderwijs bedoel je waarschijnlijk, speciaal onderwijs is voor moeilijk opvoedbare kids enz. De liberalen hebben gedoogd, omdat 1. de christenen tot en met 1992 de regeringen domineerden (decennia lang?) 2. de liberalen zelf hun kids ook graag op een christelijke school doen 3. het hoorde bij de verzuiling, wat nu achter de rug is (hopelijk).

 8. 11

  @10: Het zou ook een leuke bezuinigingsmaatregel kunnen zijn om het bijzonder onderwijs af te schaffen.

  Wat betreft je 3e punt: Het zou consequent zijn als de PVV ook tegen christelijk bijzonder onderwijs zou zijn.

  Maar ja, de PVV en consequent…

 9. 13

  ‘je staat iets toe dat eigenlijk niet echt goed is, maar ja, misschien kan het ook wel niet echt kwaad’

  Ik weet niet wat hier wordt omschreven, maar dit is noch een omschrijving van tolerantie, noch van gedogen. Spijker, kop, behoorlijk mis.

 10. 14

  eey kan iemand me helpen??
  ik had een vraagje??
  namelijk wat is de partijprogramma van het 3 grootste partijen??

  laat me weten
  dankjullie wel <3