COLUMN - Obama wil John Brennan aanstellen als de nieuwe baas van de geheime dienst van zijn land, de CIA. Brennans geschiedenis is, zacht gezegd, niet prettig. Hij heeft zich eerder sterk gemaakt voor marteling: waterboarding vond-ie een legitieme en effectieve verhoortechniek voor terrorismeverdachten. Momenteel werkt Brennan als hoofd terrorismebestrijding voor Obama, en legt hij uit dien hoofde lijsten aan met mensen die in aanmerking komen om per drone te worden vermoord.

Drones zijn onbemande, zwaar bewapende vliegtuigen. Ze worden op afstand bestuurd. Amerika zet ze op afstand in op buitenlands grondgebied; vooral mensen in Pakistan, Afghanistan en Jemen zijn favoriete doelwitten, maar verdachten in Somalië en andere Afrikaanse landen winnen inmiddels aan populariteit.

De Amerikaanse drones worden buiten alle reguliere kanalen ingezet. Zelfs het ministerie van Defensie gaat er niet over. De CIA kiest haar doelen in het geniep, legt geen verantwoording af over gemaakte keuzes, maakt eventuele miskleunen nooit bekend en houdt alle documenten over de onbemande moordapparaten angstvallig geheim.

De CIA liquideert buitenlanders op vreemd grondgebied, zonder dat er een rechter, een senaatszitting of enige vorm van controle aan te pas komt. Kortom: de CIA kan ongecontroleerd en op eigen initiatief oorlogshandelingen uitvoeren.

Ooit werden we – en terecht – al boos wanneer de CIA iemand ontvoerde. Nu kijken we er niet meer van op dat de man die al een paar jaar eigenhandig de hitlijsten opstelt op grond waarvan de CIA illegale buitenlandse aanslagen uitvoert, en daarmee als aanklager, rechter en beul ineen optreedt, het nieuwe hoofd van diezelfde organisatie wordt.

Obama, Obama – wat is er van je geworden? De man die waterboarding verdedigde is je persoonlijke adviseur veiligheid en terrorismebestrijding? De man die hitlijsten opstelt, maak je directeur van de CIA? En dan vraag je je nóg af waarom Amerika in steeds meer landen, en door steeds meer mensen, wordt gehaat?

Buiten dat Obama al doende het internationale rechtssysteem perverteert, verspeelt hij elk recht op morele verontwaardiging door de VS. Hoe hypocriet moet je zijn om de ouderwetse raketten die Palestijnen afvuren op Israël te veroordelen, wanneer je zelf zowat wekelijks precisiewapens inzet in andere landen? Hoe kun je dan nog verzuchten dat ‘we helaas niks méér kunnen doen, al zouden we dat wel willen,’ tegen de Syrische president Assad die al minstens zestigduizend burgers over de kling heeft gejaagd en die zijn halve land in puin heeft gebombardeerd, dan een VN-resolutie steunen die hem oproept om een gesprek aan te gaan met de rebellen, want nou ja, het internationale recht staat verdergaande inmenging immers niet toe?

Drones doden meer dan mensen. Ze ondermijnen elke moraal.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (5)

#1 Kok

Obama was al keihard door de mand gevallen toen hij een wet die het mogelijk maakte om verdachten voor onbepaalde tijd vast te zetten uitbreidde en ondertekende. De man heeft mooie woorden (o.a. toen hij zei dat hij Guantanamo Bay wilde sluiten), maar zijn daden doen precies het tegenovergestelde en daden zijn nog steeds belangrijker dan woorden.

  • Volgende discussie
#2 knelistonie

Simon Peres heeft heel onlangs nog eens helder verwoord dat de VS een heel scala aan drukmiddelen aanwendt die ze gewoonlijk volgens het boekje afstrepen en inzetten.

– diplomatiek binnenland :- VN
– handelsstraf :- handelsvoordelen
– verdeel :- heers-
– omkoping :- financieel isoleren
– ondersteuning van partij :- tegenwerking aan partij

Wat Karin hier duidelijk beschrijft is de opruimwijze van allerlei vuile losse eindjes die Obama dus niet volgens het weboekje wil oplossen. Hij grijpt ze aan om Orwells Homeland Security te vestigen. Surveillance state i.p.v. US Constitution.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kalief

De VS hebben altijd al in het buitenland tegenstanders vermoord. Ze gebruiken er alleen nu een nieuwer middel bij, drones. Verder is er niets veranderd. De CIA viel al nooit onder het leger en legt verantwoording af aan de president en een of andere veiligheidscommissie. Niks nieuws.

En waarom zouden de moorden met de drones nu opeens ‘moraalondermijnend’ zijn? En nog wel élke moraal, toe maar. Welke moraal (of moralen, heeft dit een meervoud?) wordt er dan ondermijnd, en wiens moraal eigenlijk? Dat van de VS, of hun doelwitten, of dat van ons bondgenoten? Vage stelling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 NietJeZus

Echt een moordland, de VS. Allang geen verlicht voorbeeld meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 frankw

Bradley Manning voor de Nobelprijs van de Vrede. Zal ze leren in Washington.

  • Vorige discussie