Uit een peiling onder IT specialisten is Internet Explorer als meest invloedrijke technologieproduct van de laatste 25 jaar naar voren gekomen. Goddank staat de Netscape Navigator nog wel in de top 10, maar ik vraag me serieus af hoe Internet Explorer als meest invloedrijk kan worden gezien terwijl het vanaf dag 1 achter de feiten aanhobbelt. En geen woord over de mobiele telefoon of het internet zelf.
Okee, die IT specialisten snappen het dus niet, maar wat is voor jou nou vernieuwende techniek geweest de laatste 25 jaar?
[/nerd modus]
Reacties (57)
Heeft deze enquete in de buurt van Seattle plaatsgevonden ?
Het lijkt meer een lijstje met het commerciële/marketing
succes van technologieproducten.
De IBM PC? Of is die van net ervoor?
Belachelijke top 10 inderdaad.
Internet zelf valt misschien nog net buiten de 25 jaar, dus ik ga voor www.
IE heeft jarenlang de ontwikkeling van het web tegengehouden. Grote invloed kan ook negatief zijn.
Zo vind ik nog steeds dat de meest invloedrijkste persoon van de 20e eeuw of Lenin (De halve wereld is vrijwel de hele 20e eeuw door hem be-invloed) Of Hitler (De hele wereld heeft een halve eeuw met de effecten hem te maken gehad) is.
Het gaat om de invloedrijkste, niet om de best geslaagde. Dus ik snap IE wel. Kijk eens op de pc van je buurman, vader, tante, zus, vuilnisman… Allemaal IE wat ik je brom.
Het meeste invloed op mij had Air Wick Freshmatic. God wat erger ik me daaraan zeg. Wat een verspilling van alles wat je kunt bedenken.
Maar inderdaad, dan zijn er toch wel wat stiekem invloedrijker technologien:
HTML, MP3, de muis, windows en de CD-ROM lijken me toch wel mee van het meest invloedrijk (als je in de PC-sfeer denkt).
Volgens mij betekent technologieproduct in deze poll vooral product: dus iets als 1 specifiek merk/ding dat je kunt kopen … een mp3 is een technologie en met een beetje goodwill een product (als in itunes etc.) maar dan is het een verzamelnaam voor producten, i.e. je kunt ook mp3’s kopen bij de free record shop … dus itunes zou in deze poll wrsch een technologieproduct zijn.
Dus voor IE zou je browser als verzamel naam kunnen invullen. Verder veel software op de lijst. Behalve de ipod dus. HTML is geen product maar alleen een technologie. Muis is een technologie maar vele producten.
@7: Dat vind ik wel een heel nauwe defenitie voor product. Zo kom je meer uit op merkproduct dan technologieproduct. HTML is bijvoorbeeld wel degelijk een product (net zoals elke technologie ook een product is).
Zinloos om aan een klein clubje jonge honden een historische vraag te stellen over zaken die zich achter de schutting van hun hok heeft afgespeeld.
Wel eens met een “nerd” geprobeerd een gesprek te voeren over iets anders dan enen en nullen.
Er zijn uitzonderingen, pas nog een ontmoet ;)
Vernieuwend en invloedrijk zijn twee dingen toch, denk ik al gauw aan steve versus bill ?
DE IBM PC is van 81 en valt dus net buiten de 25 jaar. De CD kwam eind 82 op de markt en valt er dus nog net binnen. Het internet is ouder, het protocol tenminste. Maar de doorbraak (Internet thuis) is van 94 dus dat mag je er wel bij rekenen. Voor mij de grootste technologievondst dan ook het TIA, het protcolletje dat op UNIX-systemen als gateway fungeerde tussen internet en inbellers. Met winsock als nageboorte.
Maar wat het ook is, het haalt niet bij de de uitvinding van de transistor, voor mij de grootste uitvinding ooit. De doorbraak in de jaren zestig, de miniaturisatie van elektronica en de prijsdaling ervan zijn in mijn beleving de motor achter de individualisering van de jaren zestig geweest. Popmuziek was er zonder de transistor nooit geweest. En ook al die IT-nerds niet.
De witte vullingen van mijn tandarts.
Voor mij was het de Palmpilot. Die staat er gelukkig tussen. Ooit de eerste Palmpilot 5000 naar NL laten verschepen. Revolutie!
Ook een ziekte kan dus ‘invloedrijk’ zijn, zoals nu blijkt dat Microschoft produkten onze samenleving verregaand geïnfecteerd hebben. Het gaat hier m.i. niet over technologie/kwaliteit/innovatie over braindead marketing.
Vraag een ITer naar de grootste invloed ? Duh. IE natuurlijk. Meeste pain in de ass van veiligheidslekken en -patches. Gek werden ze ervan.
@ALO: ooit? De kogellager, het wiel, etc. Flauw, sorry.
@link: een ziekte kan heel invloedrijk zijn. Ik vind met name de theorie dat infectieziekten een van de oorzaken zijn van seksuele voortplanting erg interessant. Erg invloedrijk ook. Zonder infectieziektes geen internetpron.
Sorry, nu weer terug on topic.
PDF is de beste innovatie sinds de uitvinding van limonade.
Bismarck@8
Ik ben het met je eens maar probeerde de mindset van de OP te definieren.
En ja, merk is daarin (erg) belangrijk. Dus niet auto, maar T-Ford, Kever, Eend.
@canasta: ik heb het in de IT-sfeer gehouden.
Nog altijd ben ik uren, zo niet dagen, extra kwijt aan het tweaken van een nieuw web-ontwerp door alle vreemde kuren van Internet Explorer. Meest invloedrijk op mijn humeur, absoluut. Maar niet door me op te vrolijken.
Meest invloedrijk door het immer lekke Active-X, en dus grootste aantrekkingskracht op virusschrijvers, zeker. Of anders zijn er wel de kwetsbaarheden die het mogelijk maken een computer van afstand over te nemen. IE mag verantwoordelijk gehouden worden voor het succes van een hele bedrijfstak aan beveiligingsspecialisten. Da’s ook niets om vrolijk van te worden, maar zo ligt de wereld er wel bij.
Ik snap niet wat excel in de lijst komt zoeken. Spreadsheets bestonden voordien ook dus verder bouwen op een bestaand concept vind ik niet echt een vernieuwing.
Probeer mss JAVA, flash, OO-programmatie.
@15: De beheersing van vuur en de vuistbijl, ruim een miljoen jaar DE technologien in de mode bij mensachtigen.
Grootste invloed is de IBM (kloon) met Dos.
Sinds midden 80 is de papieren boekhouding vrijwel compleet afgeschaft. Het werk van honderdduizenden mensen in Nl. is hierdoor gewijzigt.
IE is natuurlijk onterecht. Netscape was de eerste redelijk populaire browser.
Voor de rest is het ook nogal een onzinlijstje, al kan ik me bij Word nog wel wat voorstellen – dat was de eerste tekstverwerker die aan WYSIWYG deed. Al zou het terechter zijn de Mac (1984) – waarvoor Word in eerste instantie gemaakt werd – als “invloedrijk” te bestempelen.
Ook de vermelding van Photoshop lijkt me terecht.
De overige zijn echter helemaal niet invloedrijk geweest: het enige dat Palm heeft bewezen dat bijna niemand geïnteresseerd is in een draagbare computer met gebrek aan features, de iPod is de succesvolste MP3-speler maar zeker niet de eerste, het concept waar Excel op is gebaseerd is uitgevonden door Visicalc (meer dan 25 jaar geleden), McAfee Virusscan is functioneel precies hetzelfde als Norton antivirus (was ouder, iirc) en Blackberry … nou ja, leuk voor dwangmatig e-mailende drukdoeners maar in principe natuurlijk gewoon een veredelde Palm met mobiele telefoon.
Op mijn lijstje zouden staan (in willekeurige volgorde)
– Netscape: maakte WWW populair
– Photoshop
– Pagemaker
– De Mac: niet de eerste computer met een GUI, maar wel de eerste voor gewone consumenten.
– Linux : niet het eerste open source project, maar wel het project dat ervoor zorgde dat open source gemeengoed werd (binnen de IT dan)
– PHP : niet de eerste techniek om dynamische websites te maken en zeker niet de beste maar wel degene die ervoor gezorgd heeft dat zelfs de slager om de hoek tegenwoordig een leuke database-gestuurde website heeft (iets dat voorheen voorbehouden was aan grote bedrijven die zich kostbare Unix-programmeurs konden veroorloven)
– en in het verlengde van PHP:
MySQL : de eerste betaalbare database
IP/TCP
http ?
pa-sjansen
Niet zo raar, comptia (degene die het “onderzoek” gedaan heeft) is een pro-microsoft lobby clubje. Ze hebben bijvoorbeeld ook geprobeerd microsoft te helpen met de EU antitrustzaak en voor softwarepatenten gelobbyt.
– het world wide web
– mp3, divx en andere compressietechnieken voor beeld en geluid.
Samen hebben ze het mogelijk gemaakt dat een groot deel van de wereld zijn cultuur eenvoudig kan delen. Dat gaat voor een revolutie zorgen: creativiteit en inspiratie kunnen exponentieel groeien en steeds meer mensen kunnen eraan deelnemen, zodat cultuur minder bepaald zal gaan worden door de entertainment-industrie. Hoera!
Kraftwerk
@28: Domweg vergeten, maar helemaal waar!
@28
Sorry maar Kraftwerk is in 1970 opgericht en hun 2 volgens mijn bescheiden mening invloedrijkste en beste platen zijn uit ’75 en ’76
Radio-Aktivität en Autobahn
excuses ’74 en ’75
Maar hun invloed liep wel door tot in de laatste 25 jaar!
larie: laatst kwam ik nog een nerd tegen die ook de 3 en de 4 in z’n vocabulaire had…
Wil: zeker al lang geen boekhouding meer bekeken? Heel veel boekhoudingen worden zowel digitaal als in papieren vorm bewaard.
@Bismarck, das waar.
@Eric
Je bedoelt 11 en 100 ;-)
Ik vind het persoonlijk een redelijke top-10. Microsoft heeft vanuit zijn relatieve monopoliepositie helaas de pc wereld de afgelopen 12 jaar gedicteerd. Laat dit nou net de periode zijn dat de pc zijn weg naar de huiskamer heeft gevonden en dus invloed heeft op veel meer mensen.
Blammeke: nee, dit was een hele rare nerd…
Tja, de voorbije 25 jaar zet ons terug naar 1972. Toen was Kraftwerk nog maar net uit de schoenen van Organisation gestapt. En hoe dan ook, KW staat voor mij pars pro toto voor de hele elektronisering van de muziek, en bij uitbreiding entertainment. Andere aspecten daarvan : de Akai sampler, MIDI, ProTools, …
Maar meer in het algemeen op ITC vlak : de tekstverwerker, de muis, de switch van Dos naar Windows o.i.v. Apple, Atari & co., de digitale camera, …
Met recenter inderdaad de verhandigende verkleining richting mp3, USB stick, pdf, open format, open source… Ben geen expert, zie wat anderen postten.
Ceterum eens dat innovatie steevast niet van MS kwam maar brede ingang bij gebruikers wel adhv MS-producten (de facto). Dwaas maar helaas.
Mijn input / wish list voor de tien voor de toekomst :
– speech technology (minder rsi)
– verticale muis (minder rsi)
– steeds meer open format open source open open
– basissoftware die nog intuïtiever is (bv. een tekstverwerking waar je bovenaan drie woorden met tabs scheidt en die je dan kan vragen “zet hier nu ’s van die typische tabellijntjes tussen”, ik word gek van dat oneigenlijke gebruik van Excel steeds maar weer)
– idem dito een zeer simpel sketchsoftwaretje, papier en notablok
– zo van die dingen zoals in ExistenZ ;-)
& AYBNBTU !
@38: Sketchsoftware? Bedoel je dit: http://www.wacom.com/
@38: Excuseer, de anderen in deze draad leven in 2007, dat leidt natuurlijk tot wat misverstanden.
Mja, oneerlijke vraag. De grootste ontdekkingen in de ICT dateren van voor die tijd, of zijn sterk gebaseerd op voorgaande werk. Maargoed, voor mij zouden uit het listje in ieder geval niewt mogen ontbreken:
– Commodore 64
– WordPerfect
– Lotus 123
– Turbo Pascal voor wat betreft de IDE.
– Intel x86 architectuur.
– SGML
@Snapz..het is toch AYBABTU !
Of beter nog :)
@#40/41 neenee geen apart gedoe, gewoon simpelweg IN de basissoftware. Bv. ipv die ingewikkelde grafische module in Word (geen ideaal voorbeeld anders) een simpele, intuïtieve. Ongelooflijk toch dat we al in 2007 zitten en dat diè sprong nog niet is gemaakt, reeds !
Als je over invloed spreekt mag mobiele telefonie niet ontbreken. Er zijn immers veel meer mobiele telefoons dan pc’s, en er worden veel meer sms-jes verstuurd dan emails. Bovendien is het internet, de browser, email en Gps, Voip nu ook mobiel wat er de reden van is dat de It en telecom industrie zelf niet aan grote structurele veranderingen kan ontkomen. Juist op dit gebied domimeren de amerikanen (motorola, ms, apple, google) niet en dat zit ze behoorlijk dwars. Ik zeg: GSM.
IE op 1 is natuurlijk een gotspe. Any browser will do. dus
1: welke www browser dan ook.
2: gopher, de voorloper van het www
3: anonymous ftp, de voorloper van gopher
4: postscript, de eerste superieure vector-based plaatjestaal
5: pdf: opvolger van postscript. Voorwetenschappelijke literatuur is op dit moment de pdf de ‘officële’ versie.
6: TeX, om zelf leesbare wiskunde te kunnen typesetten
7: LaTeX, om TeX bruikbaar te maken
8: matlab, om eindelijk snel rekenmodellen in elkaar te knutselen en de uitkomsten te visualiseren.
9: python, eindelijk handige datastucturen en introspectie.
10: online pr0n.
@#47
Over oogkleppen gesproken.
Die heb ik ook wel, als je wilt:
1. Perl
2. Perl
3. Perl
enz…
Superhandig (net als TeX en matlab), maar niet voor iedereen.
Voor mezellef:
Yamaha DX7, AtariST, Steinberg Cubase
Dankuwel voor deze fantastische producten
Hmmm 1040 ST… First Word Plus… Stad… Het ritme van naaldprinters…
Quite…
Overigens, Squire, check ook m’n Monica Vitti replay.
(Ooit met ’n Italiaanse uitgever gemaild ivm Fellini. Heerlijk non-Engels dat die intikken, ‘replay’ ipv ‘reply’, enz. Een wonder dat er nooit oorlog van is gekomen tussen (I) en (GB), of al een geluk dat Gibralter aan (E) grenst en niet in (I).)
Overigens, Squire, check ook m’n Monica Vitti replay.
(Ooit met ’n Italiaanse uitgever gemaild ivm Fellini. Heerlijk non-Engels dat die intikken, ‘replay’ ipv ‘reply’, enz. Een wonder dat er nooit oorlog van is gekomen tussen (I) en (GB), of al een geluk dat Gibralter aan (E) grenst en niet in (I).)
@S’z Het ritme van? Moet je deze zien. Dansen op het ritme van de machinekamer van een steamer.
S’z
merci:)
Dat comptia cursussen verkoopt aan it-morons is dit lijstje weer fijntjes aangetoond.
met, Misschien een cursus Nederlands bij comptia?