Talk about sex

donor2.jpgVinden we het normaal als meisjes zich in een kelderbox laten nemen in ruil voor een breezer?’ Hij zei het uiteindelijk niet, Jacques Tichelaar, want hij vond het toch wat te grof voor ’s lands vergaderzaal. Maar hij was wel van plan geweest om deze zin uit te spreken tijdens zijn bijdrage aan het debat over het regeerakkoord. Typisch, trouwens, dat hij niet zei: ”Vinden we het normaal, dat jongens denken dat ze leuke sex krijgen in ruil voor een breezer?

Niet iedereen, vond Tichelaar, is “voldoende toegerust om zelfstandig overeind te blijven in onze veeleisende samenleving.” Dus wij moeten “mensen die bij het streven naar individualisme en zelfontplooiing er niet in slagen hun eigen weg te vinden”, dan maar “betuttelen”. Het CDA, de PvdA en de CU hebben elkaar gevonden in een nieuwe versie van ‘fatsoen moet je doen’.

Als één van zijn eerste beleidsdaden in dit nieuwe kabinet liet minister Ab Klink zien wat dat inhoudt, Het Nieuwe Betuttelen. Hij hield een juist op stapel staande reclamecampagne voor orgaandonatie tegen, omdat de gebruikte foto volgens hem ‘niet spoorde met het doel van de campagne‘. Eén afbeelding toont een man die een in ondergoed gehulde vrouw van achteren omarmt. Op haar blote buik zit een sticker met het opschrift: ‘Ik ben donorgeregistreerd. En jij?’ Een andere afbeelding draait de rollen om: het meisje trekt de jongen langzaam zijn hemd uit. De tekst op de poster luidt: ‘Weet jouw liefste al of je donor bent of niet?’

Even serieus nu. Was dit nu een foto die niet kon? Veel mensen uit mijn omgeving vonden hem mooi. Er zat geen schokkend bloot in, of van die overdreven gebotoxte gelifte anorexialijven waar je vanzelf al een minderwaardigheidscomplex van krijgt. Er werd niemand in vernederd, beledigd of tot sex gedwongen – zo te zien eerder het tegendeel. De associatie tussen het afbeelden van een lichaam waaraan je zoveel plezier beleeft, met donorschap lag bovendien voor de hand. En als het nu een foto was geweest van een gezelschap dat aan het boswandelen was geweest, had de minister hem dan ook tegengehouden omdat de foto ‘niet spoorde met het doel van de campagne?‘ Onwaarschijnlijk.

Waarschijnlijk is de beslissing van Klink ingegeven geweest door de gedachte dat er al zo veel sex te zien is in reclame, op tv en op internet dat de overheid daar niet ook nog eens aan mee hoeft te doen. Een te verwachten reactie van een CDA-studiehoofd op de zondvloed aan pimps, chicks en whores die ons dagelijks overspoelt. Maar opvallend is dat nu ook de ex-jaren-zeventig-helden opeens het bestaan van reclameblokken vol tinteling der seksen, MTV, TMF en gangsta rap aanvoeren als reden om dit soort posters te verbieden. Wat is dat nou opeens? Beetje schuldgevoel dat de seksuele revoluutsie is verkommersjaaliseerd en uit de hand gelopen? En dat ze dat niet voorzien hebben?

Tsja, nu is het te laat. En de hamvraag is nu: gaan wij nu, door dit soort campagnes te verbieden, bewerkstelligen dat meisjes zich niet meer ‘in een kelderbox laten pakken voor een Breezer’? Dat lijkt me toch niet. Sex níet afbeelden maakt die meiden niet weerbaarder. Sexualiteit doodzwijgen leert ze geen ‘nee’ zeggen. Mooie foto’s níet laten zien maakt ze niet weerbaar tegen de goedkope en soms gewelddadige manier waarop sex wordt afgebeeld, tegen de onbereikbare anorexialichamen die ons als schoonheidsideaal worden voorgehouden. Door die nieuwe preutsheid ontzeggen we onszelf simpelweg ook het nodige tegengif.

Verbieden is dus een té gemakzuchtige oplossing van die spijtoptanten – tegenspel, dát moeten we hebben. Let’s talk about sex! Niet zwijgen maar spreken, zingen, dichten over sex. Sex afbeelden op zo’n manier dat ook meiden en vrouwen zich erin herkennen, dat ze hun eigen beleving weerspiegeld zien.

Ik had daarom eigenlijk graag gezien dat de overheid zichzelf een minimumquotum aan leuke sex had opgelegd in haar campagnes. Samen leven, Samen werken, Samen …

Maar op een of andere manier heb ik het gevoel dat dát iets te veel gevraagd is.

(Deze column werd gepubliceerd in Waterstof)

 1. 1

  Ik moet bij deze affaire denken aan het verhaal lang geleden over een chocomel-reclame. Hierin zwaaide een meisje, duidelijk een puber, haar ouders uit, haalde een blikje uit de koelkast en gebruikte dat als microfoon om zingend en dansend de bank als podium te gebruiken. In de oorspronkelijke versie gooide het meisje ook nog haar vest uit. Dat moest er uit van de directeur van Nutricia. de link met seks was te duidelijk.

 2. 4

  Liefde volgens het CDA is…. iets dat je vooral niet laat zien.

  En je dan nog afvragen waar het precies mis gaat in onze samenleving… Rare jongens, die Christenen.

 3. 5

  “mensen die bij het streven naar individualisme en zelfontplooiing er niet in slagen hun eigen weg te vinden”, dan maar “betuttelen”.
  of de door de staat goedgekeurde weg niet willen bewandelen, dan maar een politiestaat.

  of dat er geen doosjes zijn die intimiteiten met je willen, zelfs niet voor een sixpack breezers, dan maar niemand.

  waar zijn die leuke meisjes eigenlijk te vinden? :)

 4. 7

  Oh ja, de jeugd verslet, lees ik overal. Grappig dat ik die übergewillige pubermeisjes nooit tegenkom bij het uitgaan – blijkbaar te druk bezig in hun kelderbox?

  Uit mijn eigen puberteit staat me bij dat ik in alle kranten kon lezen dat pubers zo vroeg aan seks begonnen, maar dat dat bij mij op school toch amper aan de orde was.

  Om hoeveel van die meisjes gaat het nu eigenlijk? En zijn dat er meer dan tien jaar geleden? En ligt dat nou echt aan de ho’s en pimps op tv? En verschilt het wezenlijk van de promiscuïteit die we zien bij hockeyclubs en studentencorpora?

  In mijn puberteit luisterden we naar Guns n’ Roses – toch ook niet van sexisme en rascisme gespeend- , Rammstein met liedjes over necrofilie en dierensex, en Alice in Chains over zelfmoord. Ik heb nog nooit een vrouw of een neger geslagen, ik heb nog nooit een lijk geneukt of een geitenbok op mijn dochter gezet, en ik heb nog nooit zelfmoord gepleegd. Het merendeel van mijn generatie niet, nu ik erover nadenk. Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig.

 5. 10

  Om even inhoudelijk te reageren op Brechtje, ik ben het op grote vlakken zeker met je eens, maar vraag me af waarom je eerst duidelijk maakt dat de minister de campagne tegenhoudt met het argument dat de gewraakte plaatjes niet spoorden met het doel van de campagne en daarna er van uit gaat dat hij dat heeft besloten omdat er een overvloed aan sex op de tv is. Ik moet zeggen dat ik me ook afvraag wat deze plaatjes met donorregistratie te maken hebben en zoals in de VK wordt aangegeven zou de minister deze plaatjes wel hebben goedgekeurd als het om een SOA-campagne gaat, dus kan je ook niet zeggen dat hij deze beelden niet wil laten zien. Hij vindt ze gewoon niet relevant in combinatie met deze campagne. Dat lijkt me toch echt een vrij normale beslissing van een minster.

 6. 13

  ”Er zat geen schokkend bloot in, of van die overdreven gebotoxte gelifte anorexialijven waar je vanzelf al een minderwaardigheidscomplex van krijgt. Er werd niemand in vernederd, beledigd of tot sex gedwongen – zo te zien eerder het tegendeel. De associatie tussen het afbeelden van een lichaam waaraan je zoveel plezier beleeft, met donorschap lag bovendien voor de hand.”

  Die opmerking zijn raak, maar ik vind het verhaal verder een beetje over the top en ook lang. Vooral de drie-dubbele afsluiting. Bovendien lag die link helemaal niet voor de hand, anders was de campagne niet nodig.

  Maar het was inderdaad een steengoede campagne. Had die Klink ook niet zo zuur ingeschat, eigenlijk.

 7. 15

  Klink betaalt de campagne niet zelf, anders was die echt wel door gegaan. Zonde van de folders en de verprutste energie /papier/inkt die dit alles met zich meebrengt.

  En dat alles om te bewijzen dat je het nieuwe “mannetje” bent.

  Triest, normen + waardenloos.

 8. 19

  Betutteling inderdaad.. die oude seksuele moraal bestaat voor een deel al lang niet meer.. Ook andere culturen in Nederland dragen daaraan bij.. ( = feit: geen multiculturele discussie intended) Je kunt volgens mij alleen de discussie openenen en zien of mensen het oppikken.. voor opvoeden zijn ouders zelf verantwoordelijk

 9. 20

  Ach, het is ook een verdomd lelijke poster. Ab klink heeft gewoon smaak.

  In Nederland is alles zo goed geregeld en in orde, dat we problemen gaan verzinnen. Zijn we hier niet open genoeg over sex?! Dan suggereer ik een tripje naar aan de andere kant van de oceaan. Hier, nou in NY dan wat minder, wordt sex doodgezwegen. Het ideale middel om de kinderen tot aan de huwelijksnacht maagd te laten blijven, denkt men.

  In NL hebben we Neuken Doe Je Zo, Spuiten en Slikken, spotjes over SOA’s, condooms, etc etc. We mogen helemaal niet klagen. Streven naar verbetering oke, maar nou niet zeuren over de regering en betutteling. Maak je asjeblieft druk om ECHTE problemen.

 10. 21

  @17, Inderdaad Crachat, maar we hebben het hier over voorlichting, niet over reclame.

  Er moeten toch een meer doeltreffende manier zijn om mensen te laten registreren, dan deze wanvertoning in Kamasutrabeurs-stijl? Om zulk persoonlijk gedrag van mensen te veranderen, moet een voorlichter zo min mogelijk afstand creëeren. De vorige campagne, die zich rond alledaagse klusjes als de afwas afspeelde, slaagde daar wonderwel in. Het contrast met het door de minister afgekeurde plan is pijnlijk.

 11. 24

  Gelijk heb je ErnstJan: ik heb een duidelijker versie gemaakt.
  Zakelijk, kernachtig. Geen oplichting, maar voorlichting.
  Abraham Klink: mail mij maar effe.

  [IMG]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/03/organen.jpg[/IMG]

 12. 25

  De huidige politici komen voor een groot deel uit een generatie die zelf actief in de jaren 60 sex uit de taboesfeer heeft proberen te halen, met als een belangrijke reden dat een geemancipeerde vrouw zelf bepaalt wat ze wel en niet met haar lichaam doet waar en wanneer ze zelf wil. Mede mogelijk gemaakt, ook toen al, door de invloeden van grote commerciele bedrijven te weten de farmaceutische industrie die De Pil ontwikkelde. Maar als dat zogenaamde zelfbeschikkingsrecht er toe leidt dat pubermeisjes jongens pijpen in een kelderbox in ruil voor een nieuwe ringtone op hun mobiel, dan zijn die vrouwen opeens niet meer geemancipeerd maar, onderdrukt. Dan zijn vrouwen in hun ogen opeens geen zelfdenkende wezens meer, maar willoze slachtoffers die gebrainwashed worden door de tijdsgeest. De oplossing? Het teruggaan naar de tijden van voor de sexuele revolutie, waarbij alles wat met sex te maken heeft terug de taboesfeer ingaat en Kerk en Staat weer bepalen wanneer, waar en hoe een burger sex mag hebben.

  Een kronkelredenatie waar ik grote moeite mee heb. En eentje die bewezen niet werkt. Daarvan is de VS het grote bewijs. Prositutie is er verboden in alle staten behalve Nevada. Veel staten leggen niet alleen sexshops maar ook sex zelf aan strenge banden. In veel staten is orale sex bijvoorbeeld bij wet verboden (!) en hetzelfde geldt voor homosexuele handelingen. In Texas zijn recentelijk zelfs homo’s opgepakt die sex hadden in hun eigen huis. Mag niet van de overheid. Toch heeft de VS veel meer tienerzwangerschappen dan Nederland en een veel hoger aantal abortussen per 1000 inwoners. En is de VS nou juist de oorsprong van veel van het ganster pimp en whore werk. Betutteling werkt gewoon niet! Zeker niet bij tieners! Zoals iedere ouder weet die zijn puberzoon of -dochter wel eens iets streng verboden heeft.

  Wat dat betreft ben ik het roerend met Brechtje eens. Laten we toch vooral over sex blijven praten. Laten we vooral programma’s zoals Spuiten en Slikken blijven uitzenden die wel jongeren bereiken en laten we toch alsjeblieft niet teruggaan naar de tijd waarin sex zo taboe en verboden is dat pubermeisjes straks opeens zwanger zijn zonder te realiseren dat het komt door datgene wat ze in die kelderbox met die jongen gedaan hebben. Zonder condoom.

 13. 26

  Is inderdaad weer het zoveelste geval van klagen over die jeugd van tegenwoordig. “t schijnt dat de oude Grieken daar al over klaagden.

  Om het helemaal in context te zetten. Als we het hebben over de verderfelijke invloed van Gangstarap: Tegenwoordig heb je 50 Cent, in ‘mijn tijd’ NWA en Bodycount, volgens mij is d’r niet zoveel verschil (of het moet zitten in de muzikale kwaliteiten van 50 cent).

  Wat je vroeger trouwens niet had waren knuffelmarrokanen als Ali B., ik weet alleen niet of we daar nu zo blij mee moeten zijn…

 14. 28

  “Waarschijnlijk is de beslissing van Klink ingegeven geweest door de gedachte dat er al zo veel sex te zien is in reclame, op tv en op internet dat de overheid daar niet ook nog eens aan mee hoeft te doen. ”

  Waarschijnlijk, Waarschijnlijk, Waarschijnlijk, Waarschijnlijk, Waarschijnlijk, Waarschijnlijk…………

  HEEFT IEMAND DAT WEL EENS AAN HEM GEVRAAGD???

  Of zoeken we gewoon een reden bij zijn besluit, een reden die het makelijkste af te kraken is?? Omdat we graag lekker constructief bezig zijn in dit land.

  Vind ik de poster te naakt? nee!!

  Vind ik de poster onzinnig? JA!!!
  Waarom? Omdat je van een afstand denkt dat het om een lingerie merk gaat, of op zijn best een ‘vrij veilig’ campagne en niet over donor zijn. Dat staat er in heel kleine lettertjes op die ik niet ga lezen als ik er in de regen langsfiets.
  Ik ben super tollerant als het gaat om seks (hoe meer bloot hoe beter), maar dit uitwerpsel van de slechte reclame campagne strateeg ooit, schiet zijn doel compleet voorbij en had ik ook afgeblazen.

 15. 29

  Leuk overheidsbeslissingen afzeiken! Ik zeg altijd maar zo: wat een ander ook doet, het is altijd kut, want het gebeurt toch niet zoals ik het wil.

  Jammer dat je niet net iets verder wilt gaan, door te zeggen wat jij dan gedaan zou hebben. Je vraagt alleen maar: moet het niet kunnen, en niet: moet het dan zo?

  Ik heb een broertje dood aan mensen die zo redeneren: omdat het verbieden toch wel ver gaat, moet eigenlijk alles maar kunnen. BS. Een minister die zegt tegen een speedmarketeer: weet je, al jullie posters hebben bloot, dat is eigenlijk het enige creatieve wat jullie toevoegen aan onze campagne, en eigenlijk moeten we dat maar eens niet doen. Weet je, speedmarketeer, dat gehedoniseer van jullie nihilistische opportunisten ben ik eigenlijk zat. Prima. Eindelijk weer eens wat idealen en ideologie.

 16. 31

  @24. Leuk, maar lees nu mn reactie nog eens keer. Mensen moeten betrokken worden bij voorlichting. En helaas, daar slaagt jouw klinische aanpak niet in.

  Ben benieuwd naar je volgende poging.

 17. 33

  Ernst Jan:
  Je zegt dat ik niet op advertentie-merites mag oordelen.
  In je reactie boven je antwoord op mij (20), plaats je een link naar een COMMUNNICATIEWETENSCHAPSITE.
  Daar wordt de campagne puur op vormelijkheid afgebrand:” Een vrouw van het type ’sherry-lurkend op de tennisclub’ wordt omarmd door een Jaap Stam look-a-like. Op haar buik staat een ‘tatoeage’, ” etc….

  Dat die reclamejongen het model pakt op haar oudere leeftijd is ronduit walgelijk, of erger nog: dom.

  Jouw schizofrene conclusie: Abraham heeft SMAAK, en ik mag volgens jou daar niet op oordelen.

  Het zegt mij dat zelf dat soort persoon orgaandonor kan zijn, en het bereikt op deze manier meer dan enkel maar de hyperintelligentia wat betreft marketing, waar ik jou ongetwijfeld moet bijrekenen.

  In stel dus vast dat uw argumentatie ook volledig rond SMAAK draait, de pot de ketel hier wat aan het verwijten is, en zo een beetje kostbare tijd verdoet.

  Zullen we pas verder praten wanneer Abraham Klink met een alternatief is gekomen?

  Ja, Crachàt.

  Prima, Ernst Jan.

 18. 34

  De vrouw wordt niet gepakt op haar oudere leeftijd, slechts op haar ordinaire voorkomen. Dat ordinaire voorkomen leidt er weer toe dat het een aantal mensen afstoot, wat afstand creeert. En dat laatste punt, dat is het belangrijkste argument dat gemaakt wordt. Uit je reactie begrijp ik dat je nogal geemotioneerd bent, dus waarschijnlijk was je verblind door woede en las je daarover heen.

  Goed, bij jou gaat die vlieger dus niet op: ‘Het zegt mij dat zelf dat soort persoon orgaandonor kan zijn’. Dan is de campagne blijkbaar effectiever dan ik dacht.

  Wat mij betreft was de vorige campagne prima. Dichtbij, sfeervol en op een subtiele manier confronterend.

 19. 35

  Verblind door woede?
  Soms, maar nooit op een reaguurder, post of poster.
  Geborneerd, dat mag u eerder lezen in mijn gevoelvolle reactie.

  Uit één en ander maak ik op dat u mij gelijk geeft: u had/heeft het over smaak – dus ook iets waar de poster dezes precies deze post gemaakt heeft.
  En waar dan blijkbaar Abraham Kruk het ook moeilijk mee had, pauf’ type.

  Niet dat het mij om mijn gelijk gaat hoor, verre van. Het is de waarheid zelve die ons bezighoudt.
  En die heeft zo z’n rechten.

  Soit, op naar het echte leven.

 20. 38

  Quite eens met Crachàt in deze voor het overige ijdele discussie. Sex sells, zie ook de cover van elk weekblad, nu al decennialang. En ja, het is toegenomen, zie bv. ook “De Nachten” anno 2007.

 21. 39

  Overigens deed I.L. Pfeijffer interessante uitspraken over het politieke landschap in NL (klikmelink, kolom één) toen hij in januari door Humo werd gëinerviewd als gevolg van zijn te gast zijn (curator zijn, zelfs) op De Nachten.

 22. 40

  Geheel eens met ijdelheid hierboven, zelf had ik wat steviger woorden onder de schedel maar echter reeds, niet mijn kopje thee…Maarrruh..Oude koek gewaardeerde snap, in de meeste analalyses na de 2006poll kwam het beeld “de provincie heeft gewonnen” naar voren.

  Deze had ik nog staan, de eerste alinea,

  http://www.trouw.nl/deverdieping/podium/article555867.ece/Verkiezingen_Establishment_moet_pas_op_de_plaats_maken_opinie

  Hoe zat het ook weer een link te verpakken in slechts een rood woordje?..help..

 23. 46

  Zo dus niet. Plaats ipv preview geeft komisch resultaten.

  het is dus
  rechte haak open->url=link->rechte haak sluiten->woordje->rechte haak open->slash->url->rechte haak sluiten

  ->=gevolgd door

 24. 51

  Volgens mij hebben 13-jarige meisjes die zich voor een breezertje of een andere spiegeltjes en kraaltjes niet zoveel te maken met (te) vrije sexuele moraal, maar veel meer met peer pressure. Die meiden doen dit om dezelfde reden als dat ik ooit begonnen ben met roken. Omdat het binnen de groep ‘cool’ gevonden wordt, of, erger nog, als uncool als je het niet doet. Dit soort shit is vooral voor omhooggevallen alfa’s of andere overbodige wetenschappers om eens uit te zoeken, en niet om hier zonder de feiten over te gaan brallen. En dat geldt uiteraard ook voor de politiek.

  Overigens is Klink opdrachtgever, en heeft hij het recht een campagne niet te doen als het niet naar zijn smaak is. Als ik pindakaas fabriekte en de reclame stond mij niet aan, liet ik ook andere posters drukken. Maar de Kaasploeg is meer van oud-snijdbaar, dus dat zal nooit gebeuren.