1. 5

  Wel schattig dat die undoc als voornaamste doel noemt de vernietiging van de voorwaarden…

  succes zou ik zeggen.

  Legaliseren en opkopen (rechtstreeks van de boer natuurlijk). Los je in 1 klap 5 problemen als niet meer op.
  1. funding taliban
  2. normaal inkomsten buren
  3. HIV problematiek Azie verminderd
  4. kwaliteitscontrole mogelijk op heroine (havelaar stempel)
  5. Verminderd risico verslaving soldaten

  Ach wat is het fijn, roepen in de woestijn.

  Andersom kan ons natuurlijk verweten worden dat we moslims aan de alcohol, het gokken en rentedragende producten proberen te krijgen waarmee zij indirect de strijd tegen hun ‘broeders’ financieren..

 2. 6

  Wauw, wat een stukje sensatiejournalistiek van De Telegraaf. Kies de feiten uit die jouw vooroordelen bevestigen en laat de rest onbeschouwd.

  Uit het onderzoek blijkt namelijk verder dat de opbrengsten van de papaverteelt dit jaar een kwart minder zijn dan vorig jaar: dat dankzij de inspanningen van de NAVO-troepen in Afghanistan. Toen werd met de verkoop van deze grondstof van opium nog meer dan drie miljard dollar verdiend.

 3. 9

  @6:

  Zijn de opbrengsten nu minder vanwege navo inspanningen, of vanwege het feit dat er zoveel aanbod is dat de prijs wordt gedrukt..

  En welk (onjuiste) vooroordeel zijn ze aan het bevestigen?

  Dat de Taliban in de opiumhandel zat en zit
  Dat alle inspanningen ten spijt hier geen reet aan veranderd?

  Dat undoc leuk onderzoek doet maar geen enkele zinnige oplossingsrichting voorstaat?

  Terwijl de ex minsiter van financien van Afghanistan op zich de situatie goed ziet, en al een tijdje..

  “The key to the drug eradication is jobs. Look, there’s a very little known fact — countries that have a legal average income per capita of 1,000 dollars don’t produce drugs.”

  Ashraf Ghani on Broken states @ TED

  met name na zijn praatje gaat hij concreet in op deze issues

 4. 11

  @anderS

  En vergeet niet:
  6. Als je het voor lage prijzen legaal vanuit de overheid verkoopt concurreer je de nederlandse drugshandel eruit. Als ze geen geld meer kunnen verdienen, houdt het op
  7. Je weet wie alle verslaafden zijn, en kunt ze hulp aanbieden (een dealer gaat geen mensen naar de verslavingszorg verwijzen)
  8. De verslaafde kan voor een lage prijs bij de overheid drugs kopen ipv voor een hoge prijs bij de dealer, dus hij hoeft mijn fiets niet meer te jatten om aan geld te komen
  9. Dealers kunnen niet meer promoten (first one is always free, neem een vriend mee, dan krijg je gratis,…), dus het aantal nieuwe verslaafden wordt minder

  He, is er nog ruimte in die woestijn van je? Ik roep even mee

 5. 12

  The key to the drug eradication is jobs. Look, there’s a very little known fact — countries that have a legal average income per capita of 1,000 dollars don’t produce drugs.

  Dus de XTC/Speed laboratoria en hennepkwekerijen in Nederland bestaan niet?

 6. 13

  @12: Dat of er zijn in Nederland een aantal minivrijstaatjes met een gemiddeld legaal inkomen van onder de 1000 euro (komt wel overeen met 1000 dollar PPP).

 7. 14

  Ik vind het erg simplistisch om te stellen dat de Taliban vandaag de dag meer geld verdienen aan de papaver dan toen zij nog maar net aan de macht waren terwijl het simpele feit is dat dankzij de inspanningen van de westerse troepen de opbrengsten in een jaar maar liefst met een kwart zijn teruggebracht. Dat is volgens mij de belangrijkste conclusie.

  Het vooroordeel dat met deze berichtgeving (naar mijn mening, onterecht) bevestigd wordt is dat er niets aan de drugs te doen zou zijn: dat is niet waar. Blijkbaar is hier echter niet De Telegraaf de schuldige; zelfs de VN verbindt deze conclusie aan haar eigen onderzoek.

 8. 15

  @11:
  In deze woestijn altijds genoeg ruimte..

  @12:
  Scherp punt, maar ik denk dat een deel van het verschil zit in grondstof maken of eindproduct maken.
  Daarbij, ook voor XTC, Speed en Hennep geldt dat legalisering (van productie dus) vrijwel alle geassocieerde problemen kan doen verdwijnen of minimaliseren.

 9. 16

  @Nick
  Je weet dat de productie van opium op een all time low was voor de invasie? En de million dollar question: Weet je hoe dat kwam?

 10. 17

  @16: Dat is waar. Halverwege 2000 verklaarde de Taliban leider dat de papaverteelt “on-islamitisch” was en daalde de productie drastisch, met meer dan 90%. In 2002 was de opbrengst echter weer terug op het oude niveau en gedurende de oorlog is die opbrengst alleen maar met de jaren toegenomen om het verzet tegen de westerse troepen te financieren.

 11. 18

  @Nick
  En de Taliban hebben er geen cent minder door verdiend… Overigens als je eerst ergens een puinhoop maakt en die dan voor 19% opruimt, dan is dat wat mij betreft niet bepaald een reden om jezelf op de borst te kloppen….

 12. 20

  @19:

  Ongeveer zoals VS succesvol is in Colombia door een deel van de productie te vernietigen?

  Wat is precies jouw definitie van ‘het probleem’ hier?

  Inkomsten/financiering van Taliban
  Inkomsten van boeren
  Drugs’probleem’ van het Westen
  HIV opkomst in Azie

  Als ze weer een stuk succesvoller zijn en de productie halveren, wat gebeurt er dan?

  Of de marges van Taliban worden lager, maar wellicht wordt de prijs voor de eindgebruiker hoger. Maar zolang er een 2 jaar voorraad in de bergen ligt zal het zo’n vaart niet lopen

 13. 21

  Goed, neem het met een flinke schep zout, maar je kunt het ook opkopen en de taliban de winst afnemen. Je koopt dan de opium voor de productie van medicinaal morfine.
  Currently there are only four nations in the world allowed to grow opium for morphine production (France, Spain, Turkey & India). If Afghanistan was added to the list the price of morphine would fall dramatically and there would not be the current worldwide shortage. (ref)

 14. 22

  @20: Dat de papaverteelt de Taliban financiert — en daarmee, de dood van tal van westerse soldaten — lijkt mij zonder meer het grootste probleem. Dat het eindproduct ervan in vrijwel alle landen illegaal is helpt natuurlijk weinig. In tegendeel, dat drijft de prijs op en maakt de teelt aantrekkelijker voor boeren die anders een wat nuttiger gewas zouden kunnen verbouwen.

 15. 23

  Ik vind eigenlijk ook dat de opbrengst van de papaverteelt naar de westerse soldaten moet die daar zijn gestationeerd. Of dat die tenminste (geld en soldaten) naar het Westen gaan. En dat de Taliban daar helemaal onder de opium is en blijft.

  Eigenlijk is het simpel.

 16. 24

  @KJ hoe zit dat met ons plannetje voor het MO ? (Dode Zee laten afsterven, nieuw Bajkalmeer in Jodanie), en irrigatie van de hele Sahara. Zal jij eens zien hoeveel vrede ze daar kunnen maken.

  (*not*) …

 17. 25

  @ Nick… Ik weet uit eerste hand dat “Onze Jongens” een duidelijk mandaat hebben om de enorme hennep en papavervelden vooral met rust te laten en zelfs te beschermen. Trek je conclusies…

 18. 26

  @Nick/22
  Dat is inderdaad het grootste probleem, uhum. Volgens mij is dat het risico van soldaatje spelen in Afghanistan.

  Zoals eerder geconstateerd wás het probleem van de papaverteelt al opgelost… Overigens betekende dat helemaal niet dat er geen heroïne meer deze kant op kwam, wel dat de prijs omhoog ging en de Taliban grof geld verdienden… Ach was het allemaal maar lekker eenvoudig en doorzichtig….

 19. 27

  @25: Datzelfde geldt, zover ik weet, niet voor de andere NAVO-troepen, in ieder geval niet voor de Britse en Amerikaanse. Dankzij hun inspanningen is de papaverteelt met 22% afgenomen.

  @26: “Soldaatje spelen” lijkt mij niet bepaald een gepaste woordkeuze zolang er daar nog altijd mannen en vrouwen sterven.

  Het probleem was “opgelost” in de zin dat er 1 jaar lang 90% minder werd geproduceerd omdat de papaverteelt “on-islamitisch” zou zijn. Dat heeft echter niet voorkomen dat het jaar daarop de cijfers weer omhoogschoten. Dat kan je dus volgens mij niet als een ware “oplossing” kwalificeren.

 20. 28

  @19: “En het toont aan dat de papaverteelt geen onoplosbaar probleem is.”

  Ik ben zeer benieuwd hoe je tot die conclusie komt. Voor 2002 produceerde Afghanistan vrijwel geen opium. Desondanks was de papaverteelt (wereldwijd gezien) toen geen opgelost probleem, want toen werd die elders geproduceerd. De handelaren zoeken het gebied op waar de minste weerstand is (boeren het goedkoopst produceren, de repressie tegen papaverteelt het laagst is). Als de Taliban in Afghanistan weer de macht zou krijgen en de teelt volledig lamleggen, gaat de productie gewoon weer terug naar Birma of Laos.

 21. 30

  @28: De opiumproductie is sinds de val van de Taliban aanzienlijk toegenomen maar te beweren dat “Voor 2002 […] Afghanistan vrijwel geen opium” produceerde is simpelweg onjuist.

  De strekking van je argument is dat echter wel: de productie is vanwege de oorlog gigantisch gegroeid, deels om het verzet te financieren. Dat betekent nog niet dat het een “onoplosbaar probleem is”. In feite zijn er meerdere oplossingen te bedenken. De meest voordehandliggende is uiteraard het beeindigen van de oorlog. De opium opkopen zoals DJ in #21 voorstelde is mogelijk een oplossing. Opium legaliseren helpt: dan kan het ook elders geproduceerd worden wat de prijs naar beneden drijft. Huidige telers een goed alternatief bieden, etc. Het draagt allemaal bij aan het oplossen van het probleem.

 22. 31

  @30: Oké als je legalisatie ook als oplossing telt, dan heb je gelijk. Misschien wel handig om “oplossing” in dit geval te definiëren, want zoals je hem in #19 stelde kwam het op mij over als dat de oplossing betekende dat er geen papaver meer geteeld zou worden, waarbij dan de vraag rees of dat in Afghanistan of wereldwijd bedoeld was. Voor mij is het beëindigen van papaverteelt in Afghanistan iig. nergens een oplossing voor, dus vandaar mijn #28.

  NB. de vrijwel geen opium voor 2002 is semantiek (feitelijk waar, 2001 ligt voor 2002 bij de meeste jaartellingen) en doet wat mij betreft niet zo heel veel ter zake. Punt is dat papaverteelt bestrijden een Whack the mole is.

 23. 32

  @31: Oh nee, dan heb ik mijn idee van een “oplossing” niet goed uitgelegd. De papaverteelt is wat mij betreft geen probleem; dat het geweld en terrorisme financiert is dat wel.

 24. 34

  Zoals (mij) bekend wordt opium op de akker zelf gewonnen door het inkerven van de uitgebloeide bloemknop.12000 ton papaver op voorraad ?? Moet ik me nou lemen schuurtjes en grotten vol geoogste bloemknoppen voorstellen ? Ik heb nog nooit zoiets gezien of gehoord.
  En 30.000 dooie Russen..gutttegut. t’Wordt tijd voor een tegenoffensief; Gooi die wodka prijzen eens naar beneden. Unidentified Nonsense Concerning Opium Manufacturing.

 25. 35

  Na gedocumenteerd trends van toenemende beschikbaarheid spiegelen toegenomen Amerikaanse militaire en geo-politieke regionale betrokkenheid, Afghanistan is momenteel de primaire producent van het geneesmiddel. Opium

  Na het regelmatig produceren 70% van de opium in de wereld, Afghanistan DAALDE de productie tot 74 ton per jaar onder een VERBOD DOOR DE TALIBAN in 2000, een beweging die de productie VERMINDEREN met 94 procent.

  Totdat een jaar later, de Amerikaanse en Britse troepen Afghanistan binnenvielen, haalde de Taliban en de installatie van de interim-regering, het land in cultuur sprong terug tot 285 vierkante mijl, met Afghanistan verdringen Birma om ’s werelds grootste producent van opium eens meer. Opiumproductie in dat land is snel gestegen na de komst van de VN troepen tot een all time high in 2006. Volgens DEA statistieken, de productie van Afghanistan van de oven gedroogd opium toegenomen tot 1.278 ton in 2002, meer dan verdubbeld in 2003, en opnieuw bijna verdubbeld in 2004. Eind 2004 heeft de Amerikaanse regering naar schatting 206.000 ha waren onder de papaverteelt, 4,5% van het totale akkerland van het land, en geproduceerd 4.200 ton opium, 76% van het aanbod van de wereld, opbrengst 60% van de in Afghanistan bruto binnenlands product. In 2006 heeft de VN-Bureau voor Drugs en Misdaad geraamde productie te zijn gestegen van 59% tot 407.000 acres (1,650 km2) In de teelt, de opbrengst 6.100 ton opium, 82% van het aanbod van de wereld. De waarde van de resulterende heroïne werd geschat op 3,5 miljard dollar, waarvan Afghaanse boeren maar slechts naar schatting 700 miljoen dollar ontvangen van de inkomsten (waarvan de Taliban werden geschat op ergens tussen de tientallen miljoenen hebben verzameld om 140 miljoen dollar aan belastingen). Voor boeren kan het gewas oplopen tot tien keer meer winstgevend dan tarwe. De prijs van opium is ongeveer 138 dollar per kilo (INR7,000 per kg).

  Uiterraard in DOLLARS uitgedrukt !

  Ik ben tegen de taliban maar wel vreemd dat door de taliban de opbrengst behoorlijk daalde totdat de amerikaanse troepen de rollen omdraaide en het land binnen vielen !!!
  Daarna kregen ze weer bericht op het ooow zo beruchten WTC van de Taliban door Bin Laden..

  die ze nog steeds niet hebben !!!

  Maar ja de conclusie die ik hier uit kan halen is dat dankzei de amerikaanse troepen en of de VN er nu weer wereld wijd voldoende heroïne te ver krijgen is … Amerika bedankt

  voor jou dure olie en goedkope heroïne