Talententragedie, fantasieën op het web

Allison StokkeAllison Stokke is een achttienjarige polsstokhoogspringster die record na record verpulvert. Naast een ijzeren discipline, fabelachtige motoriek en duizelingwekkende sprongkracht kent Stokke nog een kwaliteit: ze ziet er bijzonder goed uit. Daar zijn duizenden mede-internetters het volmondig mee eens, tot groot verdriet van Allison.

Stokke?s ongenoegen is zo groot dat het vandaag de voorpagina van de Washington Post haalde. In een artikel van maar liefst 1543 woorden krijgt de hoogspringster de ruimte om haar relaas te doen.

Op 8 mei ontdekte blogger Matt Ufford dit juweeltje van de Amerikaanse sportvelden. De post die hij aan haar wijde, was in korte razend populair. Een hype was geboren. Een zoektocht met Yahoo levert bijna 310.000 resultaten op.

Allison StokkeHet gevolg? Elke wedstrijd die Stokke nu met een reuzesprong bekroont, mag op de belangstelling van tientallen journalisten rekenen. Geweldig voor Stokke hoor ik u denken. Haar niet zo bijster populaire sport is opeens geliefd in sportnatie Amerika.

Maar nee, Allison laat zich ernstig van slag brengen door de uitlatingen van een klein groepje perverselingen. ,,Ik voel me misbruikt. Mijn lichaam is gestolen en is nu een publiek bezit?, aldus de athlete.

Mijn advies aan Stokke: niet zeuren. Die vieze mannetjes riepen je toch al dagelijks na op straat en op een gegeven moment was je toch wel in de spotlight beland. Droog je traantjes en ga op de thee bij Anna Kournikova. Zij en haar Russische tennisvriendinnetjes weten precies hoe je met een engelengezichtje, een slanke taille en sport als excuus, miljoenen dollars binnen kunt slepen.

 1. 1

  Je hebt haar voornaam verkeerd geschreven, google images levert niets op. Doe je dubbel L enkel S dan levert de zoektocht wat op. Hetgeen mevrouw dus blijkbaar niet kan waarderen.

 2. 4

  @2 en terecht dat ze dat niet kan waarderen, lijkt me eigenlijk. Ik kan me wel voorstellen dat zij zich hierdoor aangetast in haar privacy voelt, ze is tegen haar zin, niet door haar eigen toedoen, plotseling tot een soort publiek lustobject verheven (of beter: vernederd). Ze kan, als ik het Post-artikel moet geloven, bijna niet meer normaal over straat! En het enige wat ze gedaan heeft is haar sport beoefenen.

  Ik heb wel sympathie voor haar. En je kunt natuurlijk wel zeggen dat klagen niet helpt (wat waarschijnlijk waar is), maar anderszins vind ik het wel goed dat ze hiermee naar buiten komt en het aan de kaak stelt.

  De vergelijking met vrouwen als Kournikova gaat maar in beperkte mate op: topsporters in het internationale circuit weten van tevoren dat media-aandacht erbij hoort. Vrouwen weten dat het uiterlijk (los van of je dat een goede zaak vindt) daarbij een grote rol speelt, en Kournikova buitte het zelfs uit en maakte expliciet gebruik van haar uiterlijk om zichzelf te verkopen. Dit is een iets andere situatie, lijkt me.

  Aan de andere kant is dit hoogstwaarschijnlijk een gevalletje “waait wel weer over”.

 3. 5

  “A three-minute video of Stokke standing against a wall and analyzing her performance at another meet had been posted on YouTube and viewed 150,000 times.”

  Tja, door er nu in de krant over te klagen is dat filmpje binnen de kortste keren 1.500.000 keer bekeken. En als dan over een tijdje de seksvideo uit haar auto wordt gestolen is de verwording tot icoon a la paris H. compleet. Misschien vindt ze aandacht echt vervelend, maar in deze tijd waarin grote bekendheid gelijk staat aan cash weet ik het niet zeker. Of is dat cynisch?

 4. 6

  Ernst Jan, het stuk dat je broer gisteren bij Sargasso schreef: ‘Internet de opvolger van LSD ‘ had een hoger niveau dan dit. Wil je hem advies vragen opdat jij dergelijke goede stukken voor GeenCommentaar leert schrijven?

 5. 7

  @6 een luchtig stukje tussendoor kan af en toe geen kwaad. Mag toch wel hopen dat je vindt dat ik zulke stukken als die over LSD ook voor GC heb geschreven. Net als bij mijn broer zet je trouwens een streepje tussen Ernst en Jan.

  @4 nogmaals, deze dame moet gewoon een reclame voor Pepsi op gaan nemen, van het moment profiteren, en over een jaar kent niemand haar meer. Als je topsporter bent, of dat wilt zijn, is een olifantenhuid een vereiste.

 6. 8

  @4 begrijp me niet verkeerd trouwens Jay, vind het natuurlijk wel vervelend voor d’r van dat lustobjectgebeuren e.d. Maar nu het eenmaal zover gekomen is, kan je er maar het beste van maken.

 7. 10

  ???

  Ontopic: ik ben bang voor deze atlete dat sommige beroepen nu eenmaal met meer media-aandacht gepaard gaan dan andere. Als je dan ook nog gezegend bent met een aangenaam uiterlijk is te verwachten dat dat je belangrijkste handelsmerk wordt. Such is life…

 8. 15

  Volgens mij zijn topsporters per defenitie publieke figuren. Dat krijg je als je je stad/provincie/land gaat vertegenwoordigen in een internationaal alternatief voor oorlog (want geef toe, dat zijn internationale en zelfs interlokale sportcompetities toch eigenlijk).

  Als je dan heel goed bent, of op de een of andere manier opvallend (dat kan zijn omdat je heel knap bent, zoals allison, maar ook omdat je je “bad” gedraagt en tattoos opdoet, zoals sommige basketters, of zelfs omdat je huidskleur niet overeen komt met die van de meerderheid van de beoefenaars in je sporttak, zoals Shaney Davis, of om nog tig andere redenen), zul je allicht in het voetlicht terecht komen. Daar moet je nu eenmaal rekening mee houden op het moment dat je in competitie gaat in je sport (en daar heeft ook deze dame zelf voor gekozen).

  Als je dan vervolgens daarover gaat zeuren, maak je jezelf alleen maar meer opvallend en verschijnt je plaatje binnen de kortste keren op blogs die je anders nooit opgepikt hadden. Gevolg: miljoenen mensen die je naam horen en nieuwsgierig zijn over wie toch al de fuss ging.

  Ja dan is je youtube filmpje binnen twee dagen tigduizend keer bekeken, want internet is nu eenmaal het snelste medium. Ik wed dat als jullie een artikeltje in het engels schrijven over iets dat opzienbarend kan zijn (zeg, je plaats een goed vervalste foto van Blair die vreemd gaat ofzo, liefst met een naam die met wat moeite te traceren is naar een myspace account met overeenkomende foto van chicky) en iedereen hier doet zijn best om dat te linken op andere blogs en fora waar ze wel eens komen, heb je ook binnen een paar dagen duizenden hits en misschien wel een nieuwsitem en stalkende paperazzi bij je gekozen slachtoffer in de tuin.

 9. 16

  hmm, in de tweede alinea als drie na laatste woord “zelf” invoegen, dat krijgt zo niet genoeg nadruk.
  deze redactionele aanpassing heb ik (troebel) gedaan