Stuur Russen een berichtje met echt nieuws, of bel met Rusland als je Russisch spreekt

NIEUWS - Sommige initiatieven in deze tijd van oorlog zijn hoopvol. Al blijft het natuurlijk gissen wat ze uithalen. De Anonymous franchise genaamd squad303 bedacht een oplossing om de Russische staatspropaganda te omzeilen en Russen van een heel klein beetje echt nieuws te voorzien. Het is te vinden op de site 1920.in.

Het idee is eenvoudig. Je omzeilt de Russische staatsmedia door direct contact op te nemen met een Rus. Simpelweg door ze direct een berichtje te sturen met je telefoon. De site levert telefoonnummers aan en een boodschap in het Russisch, die je direct vanaf je telefoon kunt verzenden. Zoals deze: “In Oekraïne stierven meer zonen van het Russische volk dan in Afghanistan! Poetins oorlog zal Rusland vernietigen! Er is geen brandstof, er is geen geld op de banken. Poetin vernietigt Rusland! Het Kremlin liegt!”

Eén zo’n berichtje, dat zet misschien niet zoveel zoden aan de dijk denk je dan misschien. Maar op goede dagen is het internet in staat om veel mensen op de been te brengen. Er zijn ondertussen al meer dan 7 miljoen berichten verzonden. Speldenprikjes misschien, maar toch.

Nog beter is het natuurlijk om even te bellen met Rusland en direct contact te leggen. Nu houdt natuurlijk niet iedereen z’n Russisch even goed bij, en dan is het toch ingewikkeld om een Rus aan de andere kant van de lijn te overtuigen dat de staatsmedia niet deugen. Maar er wonen mensen in het westen die dat misschien wel kunnen. Namelijk miljoenen Russen die zelf de vrije westerse media kunnen volgen. Elk telefoontje is maar één telefoontje, maar als zij contact leggen met Russen in Rusland, dan zijn ze misschien in staat een klein beetje licht binnen te laten. En dat is een begin.

Voor hen is er de site CallRussia.org. Ook hier vind je Russische telefoonnummers. Er wordt gewaarschuwd dat het moeilijke gesprekken zullen zijn door de propaganda en de gebrekkige informatievoorziening. En de site biedt suggesties voor hoe je zo’n gesprek aanpakt. Val ze niet aan en geef ze niet het gevoel dat hun hele wereld nep is. Hopelijk worden er veel gesprekken gevoerd waarin Russen wordt duidelijk gemaakt dat Poetin, uit hun naam maar buiten hun zicht, z’n eigen vuile oorlog aan het uitvechten is.

Reacties (14)

#1 Bolke

Volgens mij is het juist de bedoeling van de sancties dat de Russen geïsoleerd worden.

  • Volgende discussie
#1.1 Jos van Dijk - Reactie op #1

Volgens mij is het in eerste instantie de bedoeling dat bepaalde Russen getroffen worden. En de Russische economie, voor zover dat voor de EU geen schade oplevert tenminste. Dat kan ook wel betekenen dat gewone Russen er wat van merken (niet meer naar de McDonalds bijvoorbeeld). Maar contacten met gewone Russen vallen echt niet onder de sancties. Integendeel, die zouden we juist moeten bevorderen. Poetin is de vijand, niet de hele Russische bevolking.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Bolke - Reactie op #1.1

Het EU luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen treft toch echt over het algemeen alleen de gewone rus en dat bevorderd niet bepaald de contacten met de gewone rus.

#1.3 Bismarck - Reactie op #1.2

Denk je dat serieus? Het zijn toch vooral Russen met connecties die internationaal vliegen. Bovendien vliegen ze met een staatsmaatschappij en dat is de reden waarom het luchtruim gesloten wordt; Het verbod treft direct de Russische overheid.

#1.4 Bolke - Reactie op #1.3

Alle Russische toestellen worden geweigerd, niet alleen Aeroflot, en als retour maatregel daarop heeft Rusland besloten om alle toestellen uit de EU te weigeren.

Daar mee komt er een eind tussen al het vliegverkeer tussen de EU en Rusland en is het voor de gewone rus dus nagenoeg onmogelijk geworden om de EU te bezoeken want ook prijsvechters als Ryan air vliegen dus niet meer.

#1.5 Co Stuifbergen - Reactie op #1

Bolke,
Ik denk dat jij het antwoord van Jos van Dijk (#1.1) zelf wel bedenken kon.

En ook jouw reactie #1.2 slaat de plank mis, want zelfs als het effect zijn zou dat de gewone Russen geïsoleerd worden, betekent dat niet dat het ook het doel was.

Je mag best kritisch zijn, maar je bent nu aan het provoceren. (Op internet het dat trollen, geloof ik).

  • Vorige reactie op #1
#1.6 Bolke - Reactie op #1.5

Als je ALLE toestellen uit Rusland weigert (dus ook de toestellen die niet aan de overheid zijn gelieerd) dan is er maar 1 conclusie mogelijk, dan wil je de bevolking treffen.

#2 Arduenn

Ja, de grotemensenwereld zit ingewikkeld in elkaar, Bolke.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Bolke - Reactie op #2

En daarom maakt de EU het zo goed als onmogelijk voor ‘normale’ russen om naar de EU te reizen omdat we zo graag met hun in contact willen blijven, geloof je het zelf?

#2.2 Arduenn - Reactie op #2.1

Oh oh, het is zo ingewikkeld allemaal. Mijn hoofd doet er pijn van, Bolke. Zulke moeilijke materie om te begrijpen. Auwauwauw.

#3 Rigo Reus

Het is vast goed bedoeld, maar als ik onderstaand bericht binnen zou krijgen op mijn mobiel…

“In Oekraïne stierven meer zonen van het Russische volk dan in Afghanistan! Poetins oorlog zal Rusland vernietigen! Er is geen brandstof, er is geen geld op de banken. Poetin vernietigt Rusland! Het Kremlin liegt!”

… dan zou ik de uitroeptekens tellen (vier stuks), me waarschijnlijk ergeren aan de blafferige toon, en de paniekzaaiende inhoud en denken dat het Spam is. Dat directe bellen lijkt me dan toch beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Rolands. - Reactie op #3

Dan krijgt zo’n Rus en iemand aan de lijn die in het beste geval met een flink accent Russisch spreekt, dan denkt ie net zo goed aan een phishingpoging. Tuut tuut tuut.
Wat een onzin allemaal. Gaat geen zak uitmaken.
Ik ben tegen isoleren van Russen overigens. Dat werkt ook alleen maar contraproductief.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Frank789 - Reactie op #3.1

Wat Rigo Reus zei dacht ik ook meteen.
Maar het lijkt me geen onzin om op terughoudende manier een gesprek met een Rus aan te gaan. Zo van, “ik ben benieuwd wat u hoort en ziet over Oekraïne en mag ik u dan vertellen wat ik hier zie”?

#3.3 lmgikke - Reactie op #3

Rigo, dat denk ik dus ook. Zelf heb ik met verschillende Russen gesproken (in en buiten Rusland). De helft gelooft het officiële verhaal van Putin. Een ongericht berichtje zal dat deel alleen maar versterken in hun positie.

Een berichtje is geen gesprek, dat is zenden van informatie. Informatie die verkeerd kan uitwerken.

Wat helpt is een gesprek. Luisteren en vertellen (in de hoop dat de ander het hoort). En dan nog zul je merken dat veel Putin aanhangers in Rusland niet te overtuigen blijken. Triest maar de waarheid.

p.s. Bedenk dat er twee ‘waarheden’ zijn. Die van jou en die van de toehoorder. Jouw waarheid is zo gruwelijk dat je de ander wilt overtuigen.

Wat zou jij echter doen als de ander hun ‘waarheid’ aan jou opdringt? zou jij luisteren? Hoe zou jij een berichtje van een onbekende Rus interpreteren dat zegt dat ‘men hun broeders aan het bevrijden is’?

Waarschijnlijk niet, verwacht dat dus ook op het moment dat je begint te vertellen. Daarom is luisteren ook zo belangrijk.

  • Vorige reactie op #3