Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De overheersende mening over het gewapende conflict in Georgië is dat Saakasjvili zijn hand heeft overspeeld. Hij wordt gezien als een onbezonnen driftkikker die zijn land in een oorlog heeft gestort met het oppermachtige Rusland. Het hele land naar de filistijnen! Wat een strop!

Kennelijk wordt de president zelf ook een beetje nerveus. Er waren al de beelden waarop te zien was hoe Saakasjvili op de vlucht sloeg, met ogen zo groot als kokosnoten, waarin de angst met hoofdletters geschreven stond. En nu is er dan ook de stropdas bijtende Saakasjvili, als een baby die sabbelt op zijn speen.


De Russische televisie liet maar weer eens een psycholoog oordelen over Saakasjvili en die zei natuurlijk wat het kanaal wilde horen: alles wijst erop dat hier sprake is van een psychische gestoorde.

(Zie voor meer Georgië-nieuws Remco’s Rusland)

Reacties (13)

#1 Bismarck

Ach, Shaakasjvili is al voor veel meer uitgemaakt op de Russische TV (marionet, massamoordenaar, crimineel, terorist), daar kan psychisch gestoorde ook nog wel bij. Ik ben toch benieuwd of hij zijn termijn weet uit te zitten, gezien de blijvende Russische druk en hun eis omtrent zijn aftreden.

 • Volgende discussie
#2 Robert

1@
Ook in Georgie worden de eerste kritische geluiden gehoord. Saakashvili beschuldigt nu zijn veiligheidsdienst van het geven van verkeerde informatie (de Russen waren al met tanks in Tsinvali) waardoor hij het bevel had gegeven de stad aan te vallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Verkeerde informatie? De Russen hadden toch al voor augustus tanks in Zuid-Ossetie (in Java, minder dan 20km van Tsinvali)? Wie zegt niet dat die op (of voor) 7 augustus richting Tsinvali zijn gereden, aangezien er toen al beschuldigingen waren van artilleriebeschietingen over en weer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Robert

Het staat in dit artikel. Een persoonlijk gesprek. Er wordt duidelijk door Saakashvili gezegd: door de ROKI tunnel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

@3: dat zou best zo kunnen zijn, maar dan is er geen enkele reden voor Saakashvili om zijn eigen geheime dienst te beschuldigen van het geven van verkeerde informatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Robert

3@
Wat je over Java schrijft, kan verklaren waarom de Georgiers de Roki tunnel niet konden bereiken. Ze hebben het geprobeerd, maar zijn tegengehouden door Ossetische militia (volgens de rapporten). Ze konden dus niet over de weg er naartoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@4: Ik zie in je link geen beschuldiging. Dat er al tanks door de Rokitunnel rolden voor Georgie tot actie overging is ook heel aannemelijk. Hoe anders kunnen die tanks binnen een halve dag nadat Rusland claimt dat de Georgiers Ossetie binnenvallen al in Tsinvali zijn?

Bedenk dat die tunnel te nauw is voor tweerichtingverkeer en dat er, als er sprake was van een Georgische invasie zonder serieuze Russische bescherming in Zuid-Ossetie, een forse stroom vluchtelingen in noordelijke richting door die tunnel zou gaan, waarmee de tunnel en de toegangswegen (bestaande uitbergpassen) zeker voor een dag verstopt zouden zitten.

Je kunt wel aanvoelen dat dat niet kan kloppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Robert

7@
Bij de Russen is alles al geanalyseerd. Ook het verloop van de strijd en de fouten die door de Russen zijn gemaakt. Zo ia men al van mening dat het dodental en verlies aan materieel gehalveerd zou zijn geweest als men de beschikking had gehad over drones. Het meest trots zijn ze, dat de eerste colonnes uit Vladikavkas op weg gingen 5 uur na de eerste melding dat Georgische troepen Zuid-Ossetie binnentrokken. Het is wel bekend dat de Georgiers bij het vallen van de nacht (8 uur) Zuid-Ossetie binnentrokken en de Russen in volle daglicht de volgende dag in Zuid-Ossetie kwamen. Daar zij wel in staat waren de weg (zie Java) te gebruiken en er nog geen vluchtelingenstromen waren, is het dus wel mogelijk. Misschien onverwacht aan Westerse kant.
Saakashvili zei dat hij geen keus had vanwege de informatie van de inlichtingen dienst, die (zie Roki-tunnel)onjuist was. Zoals je zelf stelt is er altijd militaire activiteit geweest. Het verplaatsen van tanks was nooit een reden van Georgie Zuid-Ossetie troepen (vrijwel de gehele krijgsmacht)samen te trekken (dat neemt ook veel tijd in) en binnen te vallen. Alleen een groot en zwaar bewapend leger zou (?) een reden kunnen zijn. Dat was niet het geval. Ook werd Georgie zelf tot dan niet bedreigd! Ik kan dus niet meegaan met je redenatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@8: “Het is wel bekend dat de Georgiers bij het vallen van de nacht (8 uur) Zuid-Ossetie binnentrokken”

Volgens de Russen zelf was dat rond middernacht. De Russen verschenen rond het midden van de dag in Tsinkinvali. Als de Russen 5 uur na de eerste melding (dus om 5 uur in de nacht) vanuit Vladikavkaz vertrokken, hebben ze dus binnen 7 uur de afstand van meer dan 200km in het stikdonker door de hoogste bergen van Europa, langs vluchtelingenstromen, door de Rokitunnel, over slecht onderhouden Zuid-Ossetische bergwegen, dwars door Georgische linies (ten noorden van Tskhinvali liggen een aantal dorpen die voor 7 augustus door de Georgiers gecomtroleerd werden) afgelegd.

“Daar zij wel in staat waren de weg (zie Java) te gebruiken en er nog geen vluchtelingenstromen waren”
Volgens de Russen zelf waren er al vanaf 4 augustus Zuid-Osseten naar Noord-Ossetie aan het vluchten. De vluchtelingenstroom was dus wel al op gang, waarmee het wonder van de Rokitunnel alleen nog maar groter wordt.

Daarnaast kom je met onbevestigde (en onwaarschijnlijke) informatie (het hele Georgische leger zou samengetrokken zijn bij Zuid-Ossetie).

De analyse die jij beschrijft kan dus moeilijk op volledige waarheid gestoeld zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Robert

Dat het niet de volledige waarheid zou zijn, is best mogelijk. We weten het meeste nog niet.
Dat ze om 8 uur ’s avonds Zuid-Ossetie binnentrokken is door de OSCE bevestigd. Tegen middernacht begon de beschieting van Tsinvali. Dus de eerste colonnes kunnen al om 1 uur in de nacht vertrokken zijn. De “hoofdweg” Roki tunnel naar Tsinvaliu is in vrij goede staat. De bergwegen niet, waarschijnlijk de reden dat de Georgiers die de bergwegen moesten nemen niet de Roki tunnel konden bereiken. Je meent toch niet serieus dat die bergdorpen tanks e.d. meer dan een paar minuten konden tegenhouden.
Dat er troepen en tanks van de Russen in Tsinvali zouden zijn is onmogelijk. Tsinvali ligt in een dal omgeven door hoogtes. Als je er troepen en tanks gaat stationeren moet je eerst de hoogtes beheersen. Anders is het zelfmoord. De Georgiers konden ongehinderd de hoogtes innemen en de stad gaan beschieten. Dat zegt al genoeg. Verder moet je op de hoogte zijn van het feit dat de Russen in de ochtend honderden (er wordt zelfs gesproken van enkele duizenden) parachutisten in Zuid-Ossetie hebben gedropt om enige opmars van Georgiers te verhinderen. Ik vind het leuk dat je over Georgische linies t.n.v. Tsinvali schrijft. Ik heb gezegd vrijwel het gehele Georgische leger: in West Georgie bleken naderhand nauwelijks troepen aanwezig te zijn. Bevestigd! (zie ook de inname van Senaki). Er kan geen andere conclusie zijn. Alle reservisten werden na 2 dagen opgeroepen en het contigent militairen in Irak teruggevlogen. Je kan me niet overtuigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Robert

Jullie praten uitsluitend negatief over de Russen. Ik ook, maar niet altijd. Is het dan niet logica, dat de Russen (als je het over vluchtelingenstromen hebt) deze vluchtelingenstromen voor, achter en in de Rokitunnel gewoon aan de kant van de weg geschoven hebben. Of waren ze ineens humaan geworden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 dramklukkel

@9: Tanks halen makkelijk en snelheid van 40 km/h. Dat is dan op ruw terrein. Op de weg halen ze zelfs tot 70 km/h. Dus 200 km in 7 uur is te goed te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Robert

Er komt nog bij dat de tanks niet zo snel mogelijk in Zuid-Ossetie hoefden te zijn. Wel andere troepen. Eerst moest de we Roki tunnel naar Tsinvali veilig gesteld worden. Door de Georgische troepen langs de weg en in de bergen op te sporen en kalt zu stellen. Een taak voor de Ossetische militia en parachutisten. Geen probleem omdat de Ossetische militia het terrein kennen, wel tijdrovend. Verder moesten de hoogten rond Tsinvali eerst veroverd worden Parachutisten met behulp van helicopters en vliegtuigen. Ik denk dan ook dat de tanks pas de dag erna zijn ingezet.

 • Vorige discussie