Stembekentenissen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Net zoals bij de vorige verkiezingen gaat het linkse bolwerk dat GC heet weer met de billen bloot. Wat stemt de redactie, en waarom?

[b]Mark (GroenLinks)[/b] Hoewel ik altijd een zwevende interesse heb in D66 en PvdA kom ik uiteindelijk altijd uit bij GroenLinks. Zo ook nu. GroenLinks is de enige partij die een klassiek links programma combineert met progressieve ideeën over onze economie. Zij begrijpt als een van de weinige partijen dat overschakelen op duurzame energie niet een “linkse hobby” is maar bittere economische noodzaak. Zij die innoveren overleven. Bovendien is zij een van de weinige partijen die niet zomaar onze privacy verkwanselt. Overigens betekent dat niet dat ik het met alle standpunten eens ben. Zo ben ik teleurgesteld over het ontbreken van extra investeringen in onderwijs, hoewel dat in deze tijden van crisis misschien te rechtvaardigen is.

Joost (D66)
Een goed sociaal-liberaal geluid, mondig tegen Wilders, voor Europa, voor privacy. D66 heeft veel van wat ik in een partij zoek. Maar niet alles, en GroenLinks ligt er dit keer dicht tegenaan, alleen het actieverleden van de partij houdt me nog tegen. Hoe liberaal is GroenLinks straks nog als Femke weg is?

Jos (GroenLinks)
Ik stem al jaren GroenLinks. De belangrijkste reden is dat GL meer dan welke partij ook politieke vraagstukken in een kader zet dat breder is dan ons beperkte strookje aan de Noordzee. Veel van wat in deze verkiezingscampagne gepresenteerd wordt als een nationaal issue is alleen in Europees verband op te lossen. GL heeft meer dan andere partijen aandacht voor wereldwijde vraagstukken zoals de ongelijke welvaart, gewapende conflicten en de klimaatverandering. Uitbuiting van mens en milieu moet overwonnen worden door een duurzame economie die rekening houdt met de minst bedeelden. GL is verder liberaal in cultureel opzicht, koestert diversiteit, is niet religieus gebonden en komt op voor mensenrechten, ook in cyberspace.

Roy (D66)
In de afgelopen jaren heb ik gemerkt een beweging naar rechts te hebben gemaakt. Naar eigen inschatting bevond ik me rond acht jaar geleden midden in GroenLinks, vier jaar later aan de rechtervleugel van diezelfde partij. Inmiddels ben ik opgeschoven naar D66, de partij waarvan ik lid ben geworden. Omdat ik me weer een brug verder, bij de VVD, helemaal niet thuis voel of wil voelen, is het ook in het kader van mijn verrechtsing van belang dat D66 stevig groeit: zo heb ik meer speling.

De overstap van GroenLinks naar D66 is niet een heel grote, als je kijkt naar de uitgangspunten en de verkiezingsprogramma’s. Het mensbeeld is gedefinieerd vanuit het individu, in plaats van uit de groep. Beide partijen benadrukken het belang van persoonlijke ontwikkeling en vrijheid. Privacy is een groot goed. Daarbij zijn beide partijen niet bang om keuzes te maken die ook hun eigen achterban raken, als die nodig zijn. Primair hoop ik op een stevige groei van D66, secundair op meer samenwerking van D66 met GroenLinks, als dat een integrale hervorming van arbeids- en woningmarkt en investering in onderwijs en onderzoek leidt.

Christian (GroenLinks)
Ik ben een lui en loyaal GroenLinks-lid, dat vooral nog twijfelt wiens vakje op de lijst hij zal aankruisen.

Martijn (GroenLinks)
Ondanks dat de campagneslogans en debatten me momenteel de strot uitkomen, wil ik toch even mijn eer betuigen aan alle politici die nu met droge geprate monden en afgesleten schoenen naar de eindstreep strompelen. Ze moeten ontzettend veel weten en dat ook nog eens een beetje vlot vertellen in alle uithoeken van Nederland, van Buitenhof tot rommelmarkt. Doe je het een keer fout, dan zie je jezelf de volgende dag in alle kranten en op alle telvisiestations met in alle mogelijke varianten “Loser!” er bij gezet. Je moet een idealist zijn om het te doen.

Dat gezegd hebbende, wil ik wel vermelden dat ik me bij vlagen ontzettend heb geërgerd aan Mark Rutte. De VVD heeft gekozen voor een hard klassiek liberaal programma. Dat is een respectabele keuze. Wat niet respectabel is, is het keer op keer herhalen van feitelijke onjuistheden om je voor te doen als ‘compassionate conservative’. Die term gebruik ik expres, want de verdraaiingen van Rutte waren soms van een Bush-achtig niveau.

Het zal niemand verbazen dat ik GroenLinks stem. Het programma miste deze keer wat ideële bevlogenheid – het is iets te veel op de centen en de korte termijn gefocust – maar GroenLinks is nog steeds wel de partij die het meest inzet op Nederland als een groene kenniseconomie mét fatsoenlijk sociaal vangnet.

Victor (GroenLinks)
Ik heb me een beetje onttrokken aan al het campagnegeweld, maar de afgelopen paar kabinetsperiodes heb ik me telkens gesterkt gevoeld in mijn lidmaatschap van GroenLinks. Ik denk dat de economie in goede handen is bij Femke en de haren en dat zij de partij zijn die een sociale, progressieve en innovatieve coalitie kunnen trekken.

Jan Jaap (GroenLinks)
Ik twijfel elke keer weer of ik toch niet D66 zal stemmen, maar dan denk ik weer aan hoe ze regeerde en kom ik toch weer uit op GroenLinks. Ze zijn één van de weinige partijen die niet bij het minste of gerinste de privacy opofferen. Verder zijn veel van hun maatregelen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek i.p.v. zomaar een idee of vermoeden.

Arnoud (GroenLinks)
Ik ben GroenLinks-lid en ik stem *altijd* GroenLinks. Waarom? Omdat ik me thuisvoel bij a) sociale politiek die niet stilstaat, b) groene standpunten om een leefbare wereld achter te laten en c) tolerante politiek die oog heeft voor privacy. Vanwege de standpunten dus en de voortreffelijke politieke leider Femke Halsema.

Berend (PvdA)

Michel (PvdA)
Bij Europese verkiezingen stem ik D66 – die zijn het meest uitgesproken voor Europese samenwerking, maar normaal stem ik vrijwel altijd PvdA. Meer uit tactische dan uit principiële overwegingen: de grootste partij mag de premier leveren. De verschillen tussen de linkse partijen zijn klein en niet fundamenteel. Het zou beter zijn als SP, GL, PvdA en D66 meer samenwerken. Nu laat links zich uit elkaar spelen door CDA en VVD. Dit leidt tot vechtkabinetten met het CDA. Ooit deed links dat met de confessionele partijen KVP, CHU en ARP. Ik heb elders al uitgelegd waarom ik niet in paars geloof.

Eurocraat (SP)
Een linksig blog is natuurlijk nooit compleet zonder excuus-SP’er. Dat ben ik. Waarom? Waar kan ik als klassiek sociaal-democraat anders terecht? Maar als u nog inhoudelijke punten wilt: ik vind de AOW-leeftijd verhogen als 10% van de 64-jarigen werkt waanzin, ik hecht aan het afbouwen van hypotheekrenteaftrek, ik heb te goede ervaring aan studiefinanciering om het jongere generaties te ontzeggen. Ik hecht aan zaken als de publieke sector, ontslagrecht en een progressief belastingstelsel.

Chris (D66)
Ik stem D66. Bijvoorbeeld omdat D66 bij de vorige verkiezingen al riep dat het hoognodig was om de woningmarkt te hervormen, zowel huur als koop. Links komt nog steeds niet verder dan ageren tegen de hypotheekrenteaftrek, rechts komt niet verder dan deze taboe verklaren. Alleen D66 begrijpt dat het integraal moet. Ik stem D66, omdat de eerste partij was die pleitte voor het verhogen van de AOW-leeftijd, toen nog niemand anders dat aandurfde. Ik stem D66, omdat het de enige partij is die niet geplaagd wordt door linkse of rechtse dogmas en dat is hard nodig om Nederland bestuurbaar te houden en echte oplossingen te creeren in de komende jaren. Mijn enige angst is dat ze in een formatie weer met gekozen burgemeesters komen.

Reacties (11)

#1 Eelke

Wel een beetje eenzijdig hoor jongens…

  • Volgende discussie
#2 Peter

Nou, dat GC de 5e colonne van D66 is, zoals gisteren hier ergens iemand suggereerde, is hiermee wel van tafel.

Jullie collega’s hebben ook een GL-meerderheid in de redactie.

Wat dat GL betreft: het is alweer lang geleden dat deze fusiepartij ontstond.
Bij het CDA kun je nog steeds wel de bloedgroepen herkennen. Bij GL ook?
Wie van de redactieleden houdt van GL omdat-ie en zou tot CPN-, PSP-, PPR- of EVP-nazaten gerekend kunnen worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Teun

@Chris&Roy: jullie verwoorden mooi waarom ik ook D66 ga stemmen. Nu hopen dat we het aan het rechte eind hebben… In ieder geval is een D66 in een paars kabinet waar de VVD de grootste is, en met Pechtold aan het roer heel anders dan het D66 van de jaren ’90.

@Mark: je brengt me bijna aan het twijfelen…

@Joost: ik krijg het gevoel dat je nu al spijt van je keus hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

@Teun: waaraan twijfel je nog, kan ik nog een zieltje winnen ;)

Maar ik heb omgekeerd een zwak voor D66. Economisch/sociaal ligt het verder weg van GL, maar ik ben niet ten alle tijden overtuigd dat de meer linkse economische koers perse de juiste is. Het gaat erom wat netto het meeste oplevert. Daar zou wellicht een soepeler ontslagrecht bij kunnen horen.

Verder is D66 natuurlijk de enige met een integrale visie op de huizenmarkt (die van de VVD geloof ik niet in).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

@3: Nee hoor, totaal niet. Ik wil alleen aangeven dat GroenLinks voor mij wel een mogelijk alternatief is. De verschillen zijn klein.

Maar vooralsnog voel ik me beter thuis bij D66.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jonas

Bij D66 vinden enkelen dat het neo-liberalisme een dogma is geworden. Dat vind ik op sociaal-economisch wel positief. Maar ja, je kan het nauwelijks meer terugsturen.

Voor de rest staan ze op groen niet sterk genoeg, wel belijden maar geen praktische uitvoering.

En kan je D66 vergelijken met een pakje Maggi, je kan het overal doorheen gooien. Dat hebben we gezien bij Balkenende II, wat was hun bijdrage?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Erik

@6 Maggi draagt tenminste nog bij aan de smaak, D66 in een kabinet lijkt me eerder iets als maizena: het helpt ’t kabinet iets steviger te maken, maar heeft geen invloed op ’t karakter van ’t kabinet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Teun

@6 LOL@Maggi ”Dat hebben we gezien bij Balkenende II, wat was hun bijdrage?”
Als ik Pechtold mag geloven, dan zaten ze vooral in Balkenende II voor de sociaal-economische agenda; hervorming van de WAO en ziektenkostenstelsel. Toegeven: dat is uiteindelijk door Hogenvorst (VVD) en de Geus (CDA) gerealiseerd, maar uiteindelijk gaat het toch om of er een meerderheid voor te vinden is. Wat bestuurlijke vernieuwing betreft, hebben ze zich er toen mooi bij laten naaien.

@7 Weet ik niet. Balkenende IV met D66 ipv CU was heel anders gelopen… Maar ik moet je deels gelijk geven. Nu zeggen ze bv én de huur én de koopmarkt aan te willen pakken, maar het gevaar bestaat dat als het dadelijk PaarsIII wordt, PvdA en VVD hun stokpaardjes uitruilen en er wéér niks gebeurt. En D66 er niks aan kan doen. Aan de andere kant is er nu één groot verschil met de jaren ’90, en dat is een gat van een miljard of 20 a 30…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 BP

@Peter. De nazaten van de CPN moet je zoeken bij de SP niet bij Groenlinks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jonas

@8.

Wat ik gevaarlijk vindt van de hervormingen van de Hoogervorst en hervorming WAO is dat bijv. de zorgtoeslag nu jaarlijks gewijzigd kan worden. Het is niets anders dan een overgangsmiddel naar volledige afschaffing van het subsidariteitsstelsel.

Hervormingen zijn leuk. Dat vond ik van de week ook wel aardig, de discussie tussen Femke Halsema en Emiel Romer. Halsema vond ik niet duidelijk in precies haar beweegredenen. Niet verwonderlijk omdat zij bij een partij zit die de nuances liefheeft en de one-liners hekelt, maar toch… Je krijgt er geen extra zetels mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Erik

@8 Dat zegt misschien ook iets over de ChristenUnie, hoewel ik die als regeringspartij ook vrij kleurloos vond.

Overigens bedoel je met Balkenende IV waarschijnlijk wat ik Balkenende VI zou noemen. Maar dat blijft vechten tegen de bierkaai.

  • Vorige discussie