Steile versus hiephiephoera christenen

DATA - Tot de verkiezingen presenteren we dagelijks een opmerkelijke, meestal niet al te serieuze electorale correlatie. Vandaag vechten christenen het onderling uit.

Urk moet wel de meest prettige plek van Nederland zijn om te wonen, want als God het met Urk niet goed voor heeft, dan zijn we allemaal verloren. De christelijke stem weegt zwaar. In 2010 haalde de SGP er bijna veertig procent van de stemmen en de ChristenUnie bijna twintig. Daarmee lijkt Urk de meest godvruchtige – of liever gezegd godvrezende – gemeente van Nederland.

Nu is het ene christen de andere niet (het zijn net moslims). Daar waar SGP’ers de bijbel van kaft tot kaft letterlijk nemen en denken dat verkrachting eigenlijk niet tot zwangerschap kan leiden, zijn de ChristenUnionisten van het vrolijker soort. Ik zie altijd die olijke André Rouvoet voor me, met een knapzak met boterhammen op pad in de boze buitenwereld om een sprankje hoop in deze cynische tijden te brengen. En ik zie hem in mijn geestesoog (al probeer ik dat te vermijden) ook vaak met zijn gitaar, vrolijke opwekkingsliederen zingend.

Ik heb de verkiezingsuitslagen van 2010 per gemeente van deze partijen eens met elkaar vergeleken. Het aardige is dat je goed kan zien hoe het christelijke territorium is verdeeld. Het is een wonderlijke verdeling want moeilijk te regionaliseren. Alles onder de trendlijn is op SGP-hand. Alles daarboven stemt meer ChristenUnie. Het kaartje is superdeluxe aanklikbaar, dus leef je uit.

De SGP is toch nog wat meer Zeeland en de ChristenUnie scoort net even wat beter op de Veluwe en Overijssel. Maar er zijn overal uitzonderingen. Oldebroek bijvoorbeeld: 20 procent ChristenUnie en ‘maar’ 13 procent SGP. Bunschoten: 27 procent ChristenUnie, 3 procent SGP. Gezelligheid daar. In Geldermalsen wordt weer drie keer meer SGP gestemd. In de noordelijke gemeenten wordt geen of nauwelijks SGP gestemd, maar wel weer CU, al zijn de uitslagen niet bepaald landslides te noemen.

Ziet u nog opvallende zaken? Ik hoor ’t graag.

Foto flickr cc Hotfield

 1. 1

  Kan aan mij liggen, maar de trendlijn geeft volgens mij niet aan waar meer CU en waar meer SGP wordt gestemd. Hij loopt niet door 0 en heeft een hoek van 45 graden terwijl de as SGP steiler oploopt dan de CU as.

 2. 4

  Die verdeling is inderdaad niet (precies) geografisch, want heeft te maken met de historische scheiding tussen allerhande strikt protestantse kerkgenootschappen die elkaar bestrijden om voor buitenstaanders niet helemaal te volgen redenen. De verschillende typen wonen vaak in dezelfde gemeenten, maar dan elk met hun eigen kerk (zodat ze bij de dwalende buren over de heg kunnen kijken hoe die het net niet goed doen). Dus: aanwezigheid van een strikte geloofsgemeenschap betekent in de bible belt meestal dat de ander niet ver weg is.

  De Christenunie is een fusie van de partij van de vrijgemaakt gereformeerden (vrijmaking, 1944), en de RPF die bestond uit protestanten die het CDA niet zagen zitten (vanwege samenwerking met katholieken). De SGP zijn de echte zwartekousen (bv gereformeerde gemeenten). Diverse typen refo’s wonen vaak in een en hetzelfde dorp, vooral in de baan van Staphorst via Veluwe en Zuidhollandse Eilanden naar Zeeland. De Christenunie heeft er overigens ook de evangelische types bij gekregen, die zijn meer stedelijk.

 3. 5

  Wie liever godvrezend zegt dan godvruchtig, weet weinig van godsdienst. Godsvrucht is namelijk exact hetzelfde als godvrezendheid. Het is een germanisme, afgeleid van Gottesfurcht; fürchten is vrezen. Verder ook nogal een vooringenomen flutstuk.

 4. 6

  Tableau kan ook hele mooie maps maken! Dan kun je de geografische verdeling wel mooi in kaart brengen.

  Ook al interessant (en zonder aanpassingen aan de data uit te voeren): color per provincie (en provincie aanklikbaar.) Dat geeft al wel duidelijk de trends: zo loopt de teller in Friesland vrijwel alleen maar richting CU, terwijl Zeeland een hele sterke SGP-trend kent.

 5. 9

  Binnen de “christelijke politieke markt” valt op dat de SGP een gestaag groeiend aantal leden en kiezers kent, in tegenstelling tot CDA (dalende trend) en CU (overwegend stijgende, soms dalende trend).
  De SGP is daarmee de enige christelijke partij met een groeiend aantal leden. De partij trekt wel het kleinste aantal kiezers binnen dit segment en scoort een stabiel percentage, maar haalde in een van de laatste peilingen niet de traditionele twee, maar drie zetels.
  Cijfers in dit artikel.

  SGP en CU trekken overigens in een aantal gemeenten (hoeveel precies weet ik niet) samen op en zijn hier en daar daardoor groter dan het plaatselijke CDA.

 6. 11

  Dank..alweer een bevestiging dat het opzeggen van mijn in de late nacht met veel kabaal door de brievenbus gepropte en naar inkt stinkende velletjes een verstandige handeling was @Dimitri.

  Oldskool die brievenbus..en jouw gedachtes die prikkellen hierboven b.v. is een frisse bossa nova…wat zeg ik een Tsunamie;)

 7. 12

  Maar terzijde Dimitri,

  Houten tuin-tafel/bank laten maken. Ik ging hem vorige week ophalen. Ergens langs kleine weggetjes rondom Lunteren. Met iPhone gevonden..ik stop, vlakbij een kerk..op dat moment vanuit alle richtingen dames en Heeren..en jonge dames naar die kerk. Heeren met gestreepte krijtpakken en alle jonge dames met een soort van wit hoedje. Ik stapte uit op weg naar de maker van die tuinbank en dan..een blik van een van die dames met dat hoedje..”goh jij ook?” (ik zag er wat warrig uit..soort van polder-hipster)..die blik is me bijgebleven en zal ik nooit vergeten.

  echwell.