1. 4

  Kan economisch zin hebben, zeker als je een kleine economie hebt. Als je wat toeristen weet te trekken, kun je er donder op zeggen dat die wel zo’n curiositeit mee naar huis nemen. Die laten dus ander geld achter, terwijl de kans dat ze dat lokaal geld zelf nog een keer verzilveren nihil is.

  Het is net zoiets als de postzegels van de Europese ministaatjes, die verkopen meer postzegels aan buitenlandse verzamelaars dan voor daadwerkelijk gebruik.

 2. 5

  Zeker als je een wat geisoleerde economie hebt die moeite heeft het geld vast te houden, kan dit zeker zin hebben. Breng een complementaire eenheid in en de kans is groot dat die eenheid langer blijft circuleren.

  Let wel dat dit complementaire systemen zijn en niet het doel hebben de – in dit geval – pound 100% te vervangen.

  Daarom zeker niet achterlijk.

 3. 7

  Geweldig goed idee! Helemaal mee eens!

  Wij worden ook overspoeld door gloeilampen en tv’s uit Eindhoven. Wat is er mis met onze lokale gloeilamp? En sigaren uit Tilburg: Onze lokale bedrijven gaan failliet! Oneerlijke concurrentie!

  Jenever uit Scheveningen, Kaas uit Gouda en krentewegge uit de achterhoek: Onze locale economie wordt kapotgeconcurreerd door al de nederlandse bedrijven.

  Ik zeg: Afschaffen de euro en ieder zijn eigen munt!

  Laten we een voorbeeld nemen aan de Engelsen!

  Dat ze 100 jaar na dato toch de zegeningen van nationalistisch protectionisme in zien, ik moet er wel een traantje om wegpinken.

  Genoeg geluld: Nu ga ik naar de Vara kijken.

 4. 8

  Ach ja, in discotheken en op festivals werkt het, maar het lijkt me niet echt een goed plan als dorpen/steden dit gaan invoeren.

  Dan moet ik de volgende keer dat ik naar Maastricht rijd zes soorten geld bij me hebben om bv. onderweg te kunnen tanken.

 5. 9

  Er zijn in de wereld zo’n 700 professionele barterorganisaties voor bedrijven. In Nederland is er http://www.tradexchange.nl deze organisatie werkt met aangesloten leden ( bedrijvennetwerk) die onderling barteren (bartering) met elkaar middels een speciale bartervaluta de trade euro, die alleen binnen het netwerk de zelfde waarde heeft als de euro. Op deze manier werkt deze valuta als een loyaliteitsmiddel tussen de leden. Leden kunnen zonder geld van de andere leden gebruikmaken door transacties te verrekenen met deze valuta. Zodoende kun je dus extra omzet verwachten van de andere leden omdat zij jouw bedrijf verkiezen boven een bedrijf buiten het netwerk. TradeXchange brengt vraag en aanbod bij elkaar en houdt de administratie van de bartertegoeden bij. De bedrijven factureren elkaar voor de geleverde producten of diensten op de normale wijze echter met de vermelding dat een en ander betaald kan worden met de bartervaluta. BTW wordt soms wel in cash afgerekend. De belastingdienst ziet deze transacties als normale omzet en uitgaven.Zie ook http://www.barternews.eu

  Met vriendelijke groeten,
  Jeroen Musschenga