Spotvogel aangeklaagd wegens plagiaat

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Spotvogel (Foto: Wikimedia Commons/Artur Mikołajewski)

De spotvogel (Hippolais icterina) wordt door de stichting Brein (Fundatio cerebellum) beschuldigd van plagiaat. Het kleine, groen-gele zangvogeltje zou de liedjes van andere vogels ‘schaamteloos kopiëren’ en zich daarmee hun artistiek eigendom toeëigenen. De claim wordt door de belangengroepering ingediend namens enkele van de slachtoffers, onder wie de mus (Passer domesticus), de roodborst (Erithacus rubecula) en de spreeuw (Sturnus vulgaris). Vele ornithologen (Homo ornithologus forma domestica) uit het hele land zijn in opstand gekomen tegen wat zij een ‘heksenjacht’ noemen. Een rechtszaak lijkt onafwendbaar.

Ornitholoog Arend Kip (Aquila gallus) is ontstemd. “Het is puur opportunisme om zo’n klein vogeltje aan te klagen. Andere vogels zijn gewoon jaloers omdat de spotvogel het zich kan veroorloven elk jaar te overwinteren in het mediterrane gebied. Vooral de spreeuw heeft kilo’s boter op zijn hoofd, want die imiteert zelf dat het een lieve lust is.” Stichting Brein weerlegt de woorden van Kip. “De spreeuw imiteert pas sinds 1963. Toen kocht de steenrijke spreeuwenfokker Oswald Nagtegaal (Bovisforesti luscinia) alle rechten van de zangvogels op om deze vervolgens aan ‘zijn kinderen’ na te laten. Zoals alles bij de spreeuw is ook dit met beleid gebeurd.”

Raadsvrouw Sylvia den Uyl (Sylvia strigida) van de spotvogel heeft aangevoerd dat de zaak mogelijk al verjaard is, aangezien de spotvogel naar alle waarschijnlijkheid al sinds het late Pleistoceen andere vogels imiteert. Daarnaast wijst Den Uyl op het feit dat ‘de herkomst van de betreffende chansons vaak heel erg moeilijk te achterhalen is’. “Het zou bij wijze van spreken evengoed zo kunnen zijn dat dat andere vogels de multi-instrumentalist spotvogel imiteren. En zeg nou zelf, fluiten we niet allemaal wel eens het liedje van een ander?”

Tim ’t Hoen (Timotheus galliformis), perswoordvoerder van Stichting Brein noemt de verdediging van de raadsvrouw ‘abjecte quatsch’. “Iedere keer als die vogels een liedje nazingen, is er sprake van een nieuw strafbaar feit. Vooral in deze tijd van het jaar kun je ze dagelijks op heterdaad betrappen. Eén keer karaoke is leuk, maar je eigen identiteit ontlenen aan iets waarvoor een medeschepsel bloed, zweet en tranen heeft gelaten is de laagste vorm van parasiteren. In een land waarin originaliteit een heel vies woord is wordt zoiets natuurlijk jarenlang oogluikend toegestaan. Maar die tijden zijn nu voorbij.”

Stichting Brein heeft aangekondigd de zaak voor te leggen aan de kantonrechter te Utrecht (Trajectum). De spotvogel zelf laat weten ‘zich vooralsnog in het commentaar te beperken tot het imiteren van zijn raadsvrouw’.

 1. 1

  Misschien nog een paar suggesties:

  Wanneer wordt zingen in de badkemaer verboden (nieuwe openbaarmaking)
  Mogen trambestuurders nog de radio aanhebben of is dat ook een nieuwe openbaarmaking?
  radio op het strand? Duidelijk geval van overtreding.
  Mogen leraren nog muziek laten horen tijdens de muziekles?
  Autorijden met het raam open?
  In het OV met je mp3 speler hoorbaar voor de andere passagiers?
  Zingen op de fiets of in de auto?

  Mogelijkheden zat. De vraag is wanneer we er met z’n allen genoeg krijgen van deze copyright maffia.

 2. 2

  En wanneer wordt de Vlaamse Gaai eens aangepakt? Die vieze autodownloader loopt ook maar van Jan en allevogel intellectueel eigendom te gappen.