Spotlight: Anne McCue

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op vrijdag laat GeenCommentaar zijn licht schijnen op een bekende of minder bekende artiest. Van politiek gedreven zanger(es) tot stevige no-nonsense rock, we bespreken elke week een spraakmakende muzikant.

Anne McCue (Foto: wikimedia/Denis Gray)

De Australische singer-songwriter Anne McCue heeft een titel op zak van Sydney University of Technology, maar vertrok ooit berooid naar Melbourne met een koffer, een oude gitaar en het plan een roman te schrijven.

Dat bleek toch een beetje eenzaam, dus reageerde ze op de advertentie “Wanted: Wild Women For Rock’n’Roll Band”. Die advertentie bracht haar naar Girl Monstar, een rockchickbandje dat in eigen land in 1992 enkele forse hits scoorde. Enfin, hier wordt het nog even kort uitgelegd tijdens een Australische televisiequiz, waarna McCue ‘Driving Down Alvarado’ zingt, afkomstig van haar vierde soloplaat, ‘Koala Motel’, die haar internationale doorbraak betekende:

In 1993 ging McCue solo, om in 1998 toch weer een bandje te formeren, Eden AKA, opnieuw alleen uit vrouwen bestaand. Het voornaamste wapenfeit van Eden AKA zijn twee optredens tijdens de Lilith Fair, een evenement dat slechts drie keer gehouden werd, maar vanwege de “all girl content” behoorlijke cultstatus heeft gekregen.

In 2000 ging McCue weer solo en bracht de weinig succesvolle volle plaat ‘Amazing Ordinary Things’ uit. Voor de opvolger ‘Live: Ballad Of An Outlaw Woman’ meldde zich geen enkele platenmaatschappij, terwijl ze live toch een lekker rauw geluid weet te produceren:

Voor ‘Roll’ tekende ze bij Messenger Records, waarvan hier het titelnummer tijdens een live-optreden in 2006:

McCue’s doorbraak ‘Koala Motel’ uit 2006 is een album vol aanstekelijke uptempo liedjes op het grensvlak van rock, blues en country. De kritieken waren laaiend enthousiast. BBC-coryfee Bob Harris noemde het zelfs de plaat van het jaar. Van die plaat komt ook ‘Hangman’:

Reacties zijn uitgeschakeld