1. 1

  Spanje haalt meer stroom/elektriciteit uit de zon!!!! Dus geen energie!! Foutieve kop dus!!

  Olie is de belangrijkste energiebron te wereld, maar het aandeel dat het heeft in de stroomvoorziening is de afgelopen decennia gedaald en niet substantieel. 0,82% van de elektriciteit volgens dit bericht (staat er gewoon in). 0,85% van de elektriciteit wordt nu door de zon opgewekt, is dat nu wel nieuws??

  Doen we op sargasso nu ook al nieuwsverdraaiing en opklopping?? Een woordje veranderen en ineens is het wel nieuws?? Even opletten.

 2. 4

  @ larie deze meester heeft zijn feiten keurig op een rijtje. Als je ook maar de moeite had genomen om op de link te klikken had je dat kunnen zien.

  @ Crachat, snelle reactie.

 3. 6

  Meester, er is energie.

  Soms laat energie zich als massa zien.

  Thermodynamisch bekeken een toestandsfunctie in een niet geïsoleerd systeem..stroom, energie, electriciteit..één pot nat, er kan arbeid worden verricht.

 4. 8

  @1 Vaag bericht inderdaad. Want waar komt de rest dan vandaan? Wind zal nooit meer dan 10% zijn. Even checken: geinstalleerd vermogen 8200MW. Dat levert ongeveer 18miljard kWh (rated power/4, keer een jaar) electriciteitsconsumptie: 252miljard kWh, dus ze halen ongeveer 7% uit wind. Klinkt aannemelijk.

  Dus als we olie (0.82%), zon (0.85%), en wind (7%) gehad hebben, wat blijft er dan over?

  Kolen en nukes?

 5. 10

  @larie

  ‘spanje haalt meer energie uit de zon dan uit olie’ betekent wat anders dan ‘spanje haalt meer stroom uit de zon dan uit olie’.

  je terechtwijzing is dus ten onrechte…

 6. 13

  @crachat, de link beschrijving is wel gewijzigd maar de kop van het artikel niet

  @leven, ik volg je niet, zoals je het zelf zegt heeft Larie dus wel gelijk

 7. 14

  @larie: de stap vooruit vind ik ook mooi. bij deze!

  @pr: nee larie heeft geen gelijk :) en hij noemt het muggenziften maar het verschil in de twee koppen is groot aangezien stroom maar een klein deel is van de energie die Spanje gebruikt en olie maar voor een klein deel wordt gebruikt om stroom op te wekken.

 8. 17

  Voor cijfers 2006 van EU-landen zie hier (p. 28-29, PDF-alert). In Spanje ongeveer 60% fossiel, 20% nucleair en 20% hernieuwbaar. Ongeveer evenveel water als wind en een klein beetje biomassa en zon.

  Dat laatste is flink toegenomen en productie uit olie afgenomen. Cijfers 2006: 125 GWh (nihil) uit zon en 28.8 TWh (±8%) uit olie. Als het bericht klopt, is het dus weldegelijk een grote verschuiving, vooral door afname van oliestook.

 9. 18

  Hierbij de zeer mooie en informatieve link van het Spaanse Tennet. Je kan zelf een datum invullen links onder en dan zie je dat een paar jaar geleden nog veel olie en steenkool werd gebruikt maar dat dat nu (vooral door windenergie en waterkracht) sterk verandert is.
  Zonne-energie doet het ook zeer goed vooral omdat het op het middag piekmoment een aanzienlijke bijdrage levert! https://demanda.ree.es/demanda.html
  Overigens exporteert Spanje ook behoorlijk wat stroom :-)