Spaanse Partido Popular slaat terug

Foto: foto: wikipedia
Serie:

ELDERS - Spanje is de afgelopen jaren het toneel geweest van vele, vaak massale demonstraties tegen het beleid van de rechtse regering van de Partido Popular.  In het zicht van de verkiezingen in 2015 probeert de PP het protest op voorhand in te perken.

Het heet een wet te zijn die de veiligheid van burgers moet garanderen, maar het is volgens de oppositie een vergaande inperking van de vrijheid van meningsuiting. De wet verbiedt demonstraties bij overheidsgebouwen, als er geen officiële toestemming is gegeven. De demonstranten riskeren een boete van maximaal 600.000 euro. Boetes kunnen rechtstreeks zonder rechterlijke tussenkomst worden opgelegd door de politie. Ook in het geval van beledigingen van autoriteiten. Buiten de PP is er geen steun voor de wet en onder de kiezers is de steun voor de regeringspartij inmiddels tot een minimum gedaald. Een opiniepeiling bracht aan het licht dat 82% de wet afwijst. Oppositiepartij PSOE kondigde aan de wet in te trekken als de partij daar na de verkiezingen de kans voor krijgt.

Dat de Partido Popular op deze manier het protest tegen de regering de kop in wil drukken mag verbazing wekken. De wet zal de afkeer van het rechtse beleid bepaald niet doen verminderen. Er is reden genoeg voor de Spanjaarden om in opstand te komen. De werkloosheid is nog steeds hoog, al noemt premier Rajoy de daling van het aantal werklozen ‘bemoedigend’. Volgens Eurostat heeft Spanje met Griekenland nog steeds de grootste problemen op de arbeidsmarkt met een werkloosheid van een kwart van de beroepsbevolking. Nog steeds is ongeveer de helft van de jongeren zonder werk. Van degenen die wel werken zit meer dan een derde op het minimumloon. Nog steeds worden mensen die hun schulden niet kunnen betalen uit hun huizen gezet. Spanje bezuinigt meer dan gemiddeld in Europa op de gezondheidszorg.

Premier Rajoy meende vorige week dat de crisis geschiedenis was. Dat kwam hem op forse kritiek te staan van de oppositie en de vakbonden. Daarop corrigeerde hij zijn uitspraak als volgt: “In many ways the crisis is history, but its consequences are not.

Bij de nog steeds onvoldoende herstelde economie maken de Spanjaarden zich ook boos over de corruptieTransparancy International constateert tekorten in het democratische proces, de verantwoording voor de uitvoering van het beleid en de openbaarheid.  De grootschalige bouwprojecten die een aantal jaren geleden op touw zijn gezet hebben de Spaanse staat niet alleen in grote financiële problemen gebracht, ze zijn een bron geweest voor corruptie. En in een aantal gevallen zijn de profiteurs rechtstreeks verbonden met de regerende Partido Popular.

Veel ophef was er over het proces tegen prinses Christina, zus van de nieuwe koning Felipe, en haar man, die beschuldigd  werden van fraude. De openbaar aanklager heeft de strafzaak tegen de prinses vorige week laten vallen als ‘ongegrond en vooral voortgekomen uit de druk van de publieke opinie’. Ze moest wel een boete betalen van 600.000 euro. Tegen haar echtgenoot is een straf van 20 jaar geëist.

Ook het voetbal in Spanje is niet brandschoon. Vanwege manipulaties bij een wedstrijd van UD Levante en Real Saragossa uit het seizoen 2010-2011 zijn 41 mensen aangeklaagd waaronder ook de huidige aanvoerder van Atletico Madrid, Gabi Fernández. Hij is met zijn club nog steeds in de race om Europees kampioen te worden.

Zit de corruptie ingebakken in het Spaanse systeem? Die conclusie lijkt me niet terecht als we zien dat de anti-corruptie beweging Podemos volgens peilingen nu grootste partij is geworden. Dat opent perspectieven voor meer integriteit in de politiek. En het belooft weinig goeds voor de Partido Popular en alle andere erfgenamen van Franco’s dictatuur.

Update: Vanmorgen deed een hopeloze ondernemer een mislukte poging tot een bomaanslag op het kantoor van de PP.

 

 

Reacties (13)

#1 Vipsania Agrippina maior

Die wet kan toch nooit stand houden wanneer je die op Europees niveau aanvecht?

  • Volgende discussie
#2 Andreas

Goed stuk, al is de lijst misstanden nog veel en veel langer. Denk aan de inmenging van de partij in de rechtspraak, corrupte ministers, maar ook de wijdverbreide corruptie bij lokale politici (vakbonden + linkse partijen incluis + tal van andere sectoren). Maar goed, een blog is geen boek, dat snap ik.

P.S. 1. De corruptie zit helaas wel ingebakken in het Spaanse systeem, juist daarom is Podemos populair. Mensen zijn de overal aanwezige corruptie spuugzat.
P.S. 2, Als je een Spaans citaat vertaalt, waarom dan niet in het Nederlands?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Andreas

P.S. 3 Rajoy nam niets terug van zijn uitspraken (dat doet hij nooit), hij gaf alleen de schuld van de bestaande problemen aan het beleid van voorganger Zapatero (dat doet hij namelijk altijd ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: Voor het daar onder de hamer komt zijn de verkiezingen al voorbij en tot dan kan de PP haar gang gaan, want meerderheid in beide Kamers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Co Stuifbergen

@2: Waarom heeft de PP dan zoveel stemmen gehaald bij de vorige verkiezingen? De corruptie zal niet gisteren uitgevonden zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 stoethaspel

@2:

Jij bent vriendelijk, maar ik noem het leeuwedeel van deze posting gewoon een ideologische frame.

Ik ben bij diverse demonstraties aanwezig geweest en als er iets is waar de Spanjaarden, of waar ik vertoefde, de Catalanen naar snakken, dan is het naar een andere politiek, naar meer echte democratie, naar meer inspraak van het volk. Wie die demonstraties bijwoont zal kunnen zien dat daar mensen rondlopen van alle geledingen, gezindten, alle (poltitieke) kleuren en van alle leeftijden.

Zoals jij terecht al opmerkt: De “linkse” partijen zijn net zo goed corrupt als de PP. Politiek=corruptie in Spanje. En niet alleen de politiek. De enige keer dat ik werd staande gehouden zonder mijn kenteken/verzekeringspapieren op zak kostte me dat 50 euro: Policia local. Ik moest tenslotte wel naar m’n werk…

Voor wat die inmiddels uit elkaar gespatte bouwbubbel betreft: EU. Dat is gewoon het resultaat van de perverse prikkel om zakken met geld vanuit Brussel daarheen te verslepen en nauwelijks controle uit te oefenen op de uitgave daarvan.

In Spanje gaat men de straat op, al jaren en jaren, omdat men het systeem in z’n geheel zat is. Want of je nou een linkse partij of een rechtse stemt, voor de gewone burger maakt dat praktisch allemaal weinig uit. Dat is men zat. Zulks willen gieten in half-vermolmde termen als links en rechts is gewoon kneuterig en lui.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 babs

@6: Toch was de grootste demonstratie de afgelopen 10 jaar in mijn stad door Betissupporters die daarmee wilden afdwingen dat het beter zou gaan met hun voetbalclub. Niet toevallig is de foto bij het artikel een demonstratie voor Catalaanse onafhankelijkheid, niet zozeer tegen de PP en al helemaal niet tegen het economisch beleid van de PP.

Verder is gewoon waar dat Zapatero alles heeft gedaan om de crisis dieper te maken dan nodig. Rajoy doet het economisch redelijk, tenminste voor de middenklasse en daarboven.

Het demonstratieverbod is schandalig, maar vooral ook zo vreselijk dom. Het overleeft 100% zeker niet het eerste beroep in Europa, dus er wordt alleen een tijdelijke rechtsonzekerheid gecreerd. En stel je voor dat iemand die niet of nauwelijks iets verkeerd heeft gedaan in een zinloze demonstratie van 1000 man, een boete van 10000€ krijgt, het kan de aanzet zijn tot een echte opstand.

Ondanks dat kan de PP zomaar de verkiezingen winnen volgend jaar, Podemos is sterk in de peilingen, maar ik denk dat de middenklasse uiteindelijk toch kiest voor de dief die ze al kent. Podemos zorgt dan vooral voor verdeeldheid op links wat in Spanje zomaar kan betekenen dat de PP met 30% van de stemmen 45% van de zetels haalt. Wat cadeautjes aan Catalanen en een baantje voor Rosa Diez en er is een werkbare meerderheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

@2: de steun voor Podemos laat volgens mij zien dat er scheuren komen in het systeem dat doortrokken is van corruptie; vandaar mijn relativering van de versimpelde stelling: ze zijn daar allemaal corrupt.
@6: waar zit het ideologische frame? Inderdaad Spanjaarden snakken naar een andere politiek; afgaande op de huidige stemming kun je toch niet volhouden dat ze in meerderheid rechtsaf willen slaan
@7: Is er dan geen enkele kans dat de PSOE een deel van de middenklasse kan trekken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Micowoco

Turkije mag niet bij de EU zogezegd vanwege een slecht rapportcijfer wat betreft democratie/mensenrechten/censuur maar Spanje, dat hiermee wel ongeveer zo laag is gezonken, mag er niet uit.
Goed gedaan, heren. Well played.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Le Redoutable

PP heeft in ieder geval de vrije val van Spanje en de rechtstreekse gang naar een staats faillissement tot stilstand gebracht, verder zijn ze niet zoveel anders dan de vorige regering. Dat Podemos qua corruptie beter zou zijn dan deze regering of de vorige moet nog maar blijken, ook de PSOE en de PP zijn immers officieel tegen corruptie.

Om dat als nieuwe partij in 1 keer uit te roeien uit het hele politieke systeem zal niet meevallen kijk hoeveel moeite dat kost in de ex Oostbloklanden. Als ze dat al echt willen, vaak is het meer populistische spraak om zelf een zakkenvullend baantje te bemachtigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Anoniem

@9 Niet ‘ongeveer zo laag gezonken’, het neerslaan van de gezi park demonstraties, het ondrukken van de pers en opsluiten van journalisten, Turkije is gewoon een stuk slechter bezig dan Spanje.

Dat ze nu niet bij de EU mogen is gewoon hun eigen schuld. Wil jij ze er, zoals ze nu zijn, bij hebben dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 babs

@8: De Psoe is prima in staat de middenklasse aan zich te binden, maar zal meer last hebben van een linkse nieuwkomer dan de PP.

De Psoe heeft een vlotte, slimme, knappe nieuwe leider. Een truc die de pvda meermaals met succes heeft uitgehaald. Misschien werkt het in Spanje ook. Als ze erin slagen Podemos in discrediet te brengen (en dat zijn ze aan het proberen) kan er nog van alles gebeuren. Staat tegenover dat de Andalusische colonne binnen de Psoe nog ontzettend veel schade kan aanrichten. Chavez en Griñan de bak in, Diaz intern in de aanval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Sasha Berkman

Vorige maand werd in Spanje de ‘Ley Mordaza’ aangenomen, de ‘gag law’ oftewel worgwet die zware straffen zet op ongeoorloofde protesten. Het is een maatregel die de regerende conservatieve partij neemt om de aanhoudende protesten tegen het crisisbeleid in te dammen. Maar afgelopen dinsdag (16 december) werd een groot aantal lokalen en woonhuizen binnengevallen van de in Spanje zeer actieve anarchistische beweging. 15 mensen werden gearresteerd

https://www.indymedia.nl/node/25871

  • Vorige discussie