SP: ‘Voorkom uitverkoop Nederlandse bedrijven met wetgeving’

SP: ‘Voorkom uitverkoop Nederlandse bedrijven met wetgeving’

?De Nederlandse regering moet een goede industriepolitiek gaan voeren. Hoogwaardige industrie en werkgelegenheid verdient betere bescherming tegen aandeelhouders die alleen maar uit zijn op korte termijn gewin. Hun macht moet worden ingeperkt zodat Nederlandse bedrijven minder kwetsbaar zijn voor buitenlandse overnames. ? Dat zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang naar aanleiding van zijn voorstel om in de Tweede Kamer een hoorzitting te organiseren over de uitverkoop van belangrijke bedrijven en industrieën in Nederland. Aanleiding voor zijn initiatief zijn het verdwijnen van hoogwaardige werkgelegenheid bij Organon, het opsplitsen van TNT en de afbraak of verkoop van gezonde bedrijven als Stork, ABN Amro, Essent en Nuon in het verleden.

  1. 1

    Nobel initiatief. Maar een warrig verhaal. Want industrie en post/HEMA zijn verschillende sectoren. Waar het op neer komt is de overname door een buitenlands bedrijf of hedgefunds. Die doen allemaal nare dingen voor het bedrijf.

    Vraag me af in hoeverre dat tegenwoordig nog kan in de Europese verdragen, en of wij zelf vanuit Nederland ook geen gekke dingen doen.